Košarica

Biljke koje se lako razmnožavaju u vodi – kako točno uzeti reznice za uspješno razmnožavanje

U ovom članku proći ću kroz neke sobne biljke koje se vrlo jednostavno i uspješno razmnožavaju u vodi, te točno kako uzimati reznice za svaku od njih. Na taj način možete povećati svoju kolekciju neke vama drage biljke, ili ju pokloniti nekome. Pokloniti biljku koja je nastala od vaše je baš lijep i osoban poklon, zar ne?

Upravo je razmnožavanje biljaka meni bilo ono što me najviše privuklo u taj njihov predivan svijet. Zapravo se to dogodilo skroz slučajno. Baka mi je poklonila jedno Drvo života (Dracenu) i prilikom prijevoza mi je pukla jedna grana.

Bila je tako lijepa, dugačka i puna listova da mi je bilo žao jednostavno ju baciti ća. Ne znajući da se neke biljke razmnožavaju reznicama, uzela sam tu granu i stavila sam ju u vazu misleći u sebi “neka izdrži koliko izdrži, barem za sada izgleda lijepo ovako u vazi”.

Na moje iznenađenje, nakon samo tjedan dana iz nje su počeli izlaziti korijeni!! Da skratim priču, od tog trenutka postala sam fascinirana biljkama i stvorila se ljubav koja od tada samo jača. I dan danas, gledati kroz staklenu vazu kako biljka stvara korijene “niotkuda” uvijek mi pruža neko posebno uzbuđenje i zadovoljstvo.

Dvije vrste reznica

Neke biljke možete razmnožiti iz samog lista ili stapke/grane, dok nekima morate uz list obuhvatiti i čvor (koljenica) iz kojeg taj list izlazi. Čvorove je vrlo lako za primijetiti – mogli bismo reći da je to mjesto na kojem se list susreće s granom i na mnogim biljkama osjetit ćete ta je taj dio malo zadebljan. Ne brinite, uz svaki biljku detaljno ću (uz slike) objasniti di i kako se nalazi čvor i kako uzeti reznicu.

U ovom članku ćemo se pozabaviti s reznicama Šeflere, Dracene, Monstere Deliciose, Monstere Adansonii, Marante, Zlatnog puzavca, ZZ biljke, raznih vrsta Fikusa, srcolikog Filodendrona i Sansevierie.

Što vam je potrebno

škare ili nož

 • prije baratanja s novom biljkom uvijek dezinficirajte škare ili nož s kojim ćete rezati biljku kako ne biste bez veze prenijeli nešto na nju, bilo s druge biljke koju ste prethodno rezali ili bakterije koje su se eventualno stvorile na samoj površini oštrice

vaza s vodom u koju ćete staviti vaše reznice

Vodu od reznica je dobro mijenjati što češće, makar jednom tjedno. Možete pustiti i duže ili samo nadolijevati kada malo vode ishlapi, ali ako vidite da voda mijenja boju morat ćete ju zamijeniti sa svježom, čistom vodom.

Sve ove reznice možete razmnožiti i u zemlji, pa ukoliko biste radije tu varijantu, pripremite si teglice i zemlju za sobne biljke.

Biljke koje možemo razmnožiti iz lista ili grane

Sansevieria

Uz to što ju možete vrlo efikasno razmnožiti jednostavnim razdvajanjem mladih izdanaka koji rastu oko matične biljke, Sansevieria se vrlo lako razmnožava i reznicama listova, i to na 2 načina.

Možete razmnožiti jedan cijeli list tako što ćete ga odrezati pri dnu baze, a možete i jedan list odrezati na više manjih komadića (duge 5-10cm).

Varijanta #1
Varijanta #2

Kada režete list na manje komade, vrlo je važno da zapamtite koji dio komada je “donji dio” jer će to biti donja strana reznice kroz koju će se stvoriti korijeni.

Cijeli list je jednostavno staviti u vazu s vodom, međutim ove male komadiće je možda lakše staviti u zemlju, ako nemate dovoljno malu teglicu s vodom koja će zadržati reznice uspravne.

Što se tiče brzine stvaranja korijena Sansevieria nije najbrža u tome, ali niti spora. Mojoj je trebalo oko 2-3 mjeseca da se oforme korijeni, ali ubrzo zatim je svaki list počeo stvarati novi list (kao što vidite na fotografiji).

U ovom trenutku (kada je mladi izdanak dosegao 10ak cm) sam ju bila presadila u zemlju.

Više o tome kako se brinuti za Sansevieriju pročitajte u članku – Sansevieria trifasciata (Svekrvin jezik) | njega i održavanje |

Dracena Fragrans – Drvo života

Dracena će, za razliku od Sansevierie, pustiti korijene već u prvih 10 dana! Granu možete odrezati na bilo kojem mjestu. Ispod reza će matična biljka stvoriti nove izdanke, jedan do čak tri nova.

Sve vrste Dracene možete razmnožiti na ovaj način, ali neke vrste će brže pustiti korijene, dok će drugima trebati malo više vremena. Također, ovisno o vrsti Dracene imat ćete višu ili nižu stopu uspjeha. Neke reznice će se, nažalost, osušiti ili istrunuti.

Meni je tako bilo npr. s Dracenom Marginatom. Neke reznice su mi uspjele, neke nisu. Više manje su bile iste veličine, posađene u istoj teglici, ali neke su se “ulovile” dok druge nisu. Ali s druge strane, s Dracenom Fragrans sam imala 100% uspjeha.

Prije nego što stavite Dracenu u vodu, skinite joj nekoliko listova sa dna.

Dracena će pustiti korijene uzduž cijelog dijela grane koji se nalazi u vodi, pa si prema tome možete odrediti koliko vode trebate staviti u vazu.

Više o Draceni pročitajte u članku – Dracena (razne vrste) – njega i održavanje.

Zamioculcas Zamiifolia

ZZ biljku možete razmnožiti na razno razne načine:

 • samim razdvajanjem novih izdanaka
 • reznicama stabljike/grane
 • reznicama samih listova

Fora je razmnožavati ju iz reznica, ali jako joj dugo treba da pusti nove korijene.

Kada odrežete stabljiku, skinite prvih nekoliko parova listova koje se nalaze na dnu stabljike. Te listove ne morate baciti, možete ih isto iskoristiti kao reznice!

Kada razmnožavate putem listova – važno je da odrežete list što bliže grani, dakle sa cijelom mini stapkom/bazom lista.

reznica stabljike
reznica lista

Ja sam ju pokušala razmnožiti i listovima i putem reznica samih grana. S listovima sam imala 75% uspjeha, od 4 lista, 3 su oformila rizom, a zatim i same korijene, ali su ubrzo zatim listovi uvenuli. Pustila sam te rizome u zemlji, oni bi teoretski trebali proizvesti novu biljku, ali pitanje kada će se to dogoditi.

Što se tiče grana, s njima nisam imala puno uspjeha. One tanje su mi uvenule nakon nekoliko mjeseci što su bile u vodi. Ostala mi je još jedna, najveća i najdeblja, koja je u vodi već skoro 10 mjeseci!

Jedno je sigurno, ako mislite da trebate odrezati neke grane na vašoj Zi-Zi – možete ih vrlo dugo, uz redovno mijenjanje vode, imati kao reznice za ukras, koje će eventualno i pustiti korijen.

Iako ja nisam imala baš puno uspjeha s njenim razmnožavanjem, svatko na koga sam naletila kaže da treba stvarno dugo vremena da ZZ pusti korijene. Tako da prije 4, 5 mjeseci nemojte očekivati oformljene korijene spremne da ih presadite u zemlju.

Meni je uvijek zanimljivo eksperimentirati, uspoređivati i vidjeti na koje načine ću imati najviše uspjeha, tako da ću sigurno nastaviti i s razmnožavanjem ZZ biljke.

Više o Zi-Zi pročitajte u članku – Zamioculcas Zamiifolia (Zamija) | njega i održavanje |.

Fikus

Ima stvarno puno različitih vrsta Fikusa – od Benjamina koji ima puno malih listova, do Lirate koja ih ima malo, ali su veliki. Najlakše ih je razmnožiti reznicama, tako da odrežete granu ovisno koliko želite skratiti vašeg Fikusa. Fikus će se na mjestu ispod reza razgranati, a reznica će pustiti korijene i postati nova biljka za sebe.

Na ovaj način možete sigurno razmnožiti Fikus Elastiku, Fikus Benjamina, Fikus Liratu i Fikus Cyathistipula. To su vrste koje ja imam, a vjerujem da se bilo koja druga vrsta iz roda Fikusa može isto tako razmnožiti.

Prilikom rezanja Fikus Elastike npr., pripazite na sok koji se nalazi u njenim granama. Pripremite si neku krpicu s kojom možete prebrisati “ranu”, a ukoliko imate osjetljiviju kožu bilo bi dobro da koristite rukavice, da vam taj sok ne nadraži kožu.

Fikus Elastiku se npr. može razmnožiti i iz samog lista ukoliko ga odrežete vrlo blizu grane, tako da zajedno s listom odrežete i cijelu peteljku lista. Ja nisam imala još sreće s listovima, ali ću pokušati dok mi je uspije. Isto tako kažu da i list Lirate može pustiti korijen, ali da se iz toga nikad neće razviti stablo.

Više o Ficus Lyrati i o tome kako se brinuti za nju pročitajte u članku Ficus Lyrata (Lirasti fikus) i Ficus Lyrata Bambino – u čemu se razlikuju i kako se održavaju, a o Ficus Elastici pročitajte u članku – Ficus Elastica (Fikus Gumijevac) | njega i održavanje.

Šeflera

Svi dijelovi Šeflere su otrovni, pa tako i sok koji se nalazi u granama. Zato je bolje da, kada rukujete sa Šeflerom, koristite rukavice.

Šefleru možete razmnožiti reznicom grane ili reznicom lista.

Što se tiče grane, granu možete odrezati na bilo kojem mjestu. Uvijek je bolje sagledati biljku iz svih kutova i procijeniti di joj treba obrezivanje. Čisto radi nekakve ravnoteže, da ne prevagne na jednu stranu.

Kada ste odrezali vašu reznicu, skinite prvih nekoliko listova sa dna grane/reznice.

Dobro ih je skinuti kako biljka ne bi suvišno trošila energiju na puno listova, dok se treba skoncentrirati na proizvodnju korijena. Međutim, važno je pustiti i neke listove, tako da nije što manje listova ekvivalentno većem uspjehu stvaranja korijena.

E sad, nemojte te listove samo istrgati i baciti ća. I listove možete razmnožiti!

Jedini “trik” za razmnožavanje listova je da list odvojite skroz uz granu, kao što smo pričali kod Fikusa. Vidjet ćete zadebljanje na početku listove stapke. Važno je da odrežete list zajedno s tim zadebljanjem jer se samo u njemu nalaze stanice koje mogu proizvesti korijen. Ako samo odrežete stapku lista negdje po sredini ili individualne listiće, biljka neće proizvesti korijene.

Više o tome kako se brinuti za Šefleru pročitajte u članku – Schefflera Arboricola (Šeflera) | njega i održavanje |.

Biljke koje razmnožavamo s čvorovima

Za razliku od prethodne liste biljaka, ove biljke razmnožavamo tako da u svakoj reznici obuhvatimo i čvor iz kojeg će biljka zatim razviti korijene. Te čvorove je vrlo lako uočiti, a pokazat ću vam točno kako izgledaju na svakoj od ovih biljaka o kojima ću pričati u nastavku.

Općenito čvor možemo shvatiti kao zadebljanje na stabljici iz kojega se granaju listovi. To može biti samo jedan list kao kod Epipremnuma ili Philodendrona Hederaceuma npr., a mogu biti dva kako kod Marante i Monstere.

Epipremnum Aureum (Zlatni puzavac, Pothos)

Čvorovi se kod Zlatnog puzavca nalaze na mjestu gdje se list grana iz stabljike. Vidjet ćete i duže ili kraće zračne korijene na stabljici s nasuprotne strane lista. Upravo će iz se iz te točke razviti novi korijeni. Dovoljno je da odrežete 1cm sa svake strane čvora. Više od toga nije potrebno jer bi taj dio stabljike s vremenom strunuo.

Tako možete uzeti puno reznica, uzduž cijele loze, i što ih više uzmete imat ćete puniju biljku jednom kada sve te reznice posadite u zemlju.

Zadnja dva-tri lista na Zlatnom puzavcu uvijek pustim zajedno jer je tako veća vjerojatnost uspjeha. Zbog toga što je zadnji list mlad i “slab”, kada bi se on razmnožavao sam, postoji velika mogućnost da bi samo uvenuo.

Sada kada imate reznice, možete ih staviti u vazu s vodom ili direktno u zemlju.

Važno je da dio di se nalazi čvor bude ispod površine vode, odnosno zemlje. Vodu mijenjajte barem svakih tjedan do 10 dana. Ukoliko se odlučite za zemlju, važno je da ju naredna 4-5 tjedna, dok biljka ne razvije korijene, održavate vlažnom.

Jednom kada biljka uspostavi korijene, postepeno počnite zalijevati sve rjeđe, sve dok ne dođete na klasičnu rutinu zalijevanja Epipremnuma.

O tome kako se brinuti za Epipremnuma pročitajte u članku – Zlatni puzavac (Epipremnum Aureum) | njega i razmnožavanje |.

Philodendron Hederaceum

Philodendron Hederaceum ili Srcoliki filodendron se razmnožava na identičan način kao i Zlatni puzavac (Epipremnum Aureum). Dakle isto je važno uzeti reznice na način da obuhvatite i čvor.

Čvor je mjesto na kojemu se stapka lista susreće s lozom. Odrežite reznicu 1cm sa svake strane čvora i stavite ju u vodu ili direktno u zemlju. Važno je da se čvor iz kojeg će se razviti korijeni bude ispod površine vode/zemlje.

Kako se brinuti za ovog Philodendrona pročitajte u članku – Philodendron Hederaceum Brasil | njega i održavanje |.

Monstera Deliciosa

Monstera Deliciosa je bila jedna od prvih biljaka od koje sam uzela reznice. Uzela sam ju kako bi ju “spasila”, bila je u dosta lošem stanju, i samo sam krenula uzimati reznice. Ukratko, od nje sam dobila 5 novih zasebnih biljaka. Na kraju sam ih sve poklonila dalje, a sebi sam pustila 2 najmanje, s tako malim, mladim listovima, da ne biste niti pomislili da je to Monstera Deliciosa. Ali je baš slatka.

Neke od njih sam razmnožila bez ijednog lista. Doslovno sam uzela tri komada grane i mjesto gdje se nalazio čvor sam stavila u zemlju.

Nije nužno da vaša reznica ima listove, iako je puno ljepše ukoliko ih ima, pogotovo ako su listovi zdravi i neoštećeni.

Reznice Monstere Deliciose možda su jedne od najljepših, sastavljene najčešće od jednog do dva lista koji su toliko lijepi i posebni sami za sebe da vam ne treba ništa uz njih.

Monsteru Deliciosu ne možete razmnožiti iz lista.

Nije dovoljno odrezati list i staviti ga u vodu, on jednostavno neće pustiti korijen.

Morate obuhvatiti i čvor. Čvorove na Monsteri ćete vrlo lako uočiti jer se iz njih račvaju dva lista i na mjestu račvanja se nalazi zračni korijen. Zračni korijeni će, ovisno o određenim faktorima, biti duži ili kraći i, između ostalog, iz njih će se stvoriti novi korijeni.

Monstera vrlo brzo stvara nove korijene. Nećete se niti okrenuti, ona će već imati razgranate korijene koji popunjavaju cijelo dno vaze. Baš je poseban gušt gledati te korijene kako rastu.

Jednom kada su korijeni dugi do 10cm, presadite Monsteru u zemlju. Kako su se korijeni navikli na vodu, prvih par tjedana redovito zalijevajte kako biste održali zemlju vlažnom, a zatim postepeno smanjite učestalost zalijevanja sve do gotovo potpunog sušenja zemlje.

Više o tome kako se brinuti za Monsteru Deliciosu pročitajte u članku – Monstera Deliciosa | njega i održavanje.

Monstera Adansonii

Monstera Adansonii razmnožava se na isti način kao i Epipremnum. Također morate obuhvatiti čvor zajedno s listom.

Ovisno i tome želite li već uspostavljene grane ili manju, ali gušću biljku, možete razmnožiti i svaki pojedini list Monstere Adansonii ili pustiti više njih na jednoj grani i tako imati već ‘uspostavljenu’ viseću biljku.

Kako se brinuti za Monsteru Adansonii pročitajte u članku – Monstera Adansonii | njega i održavanje |.

Maranta

Maranta je izuzetak u svijetu “biljaka molitve”. Dok se Calathea i Stromanthe ne mogu razmnožiti reznicama (probala sam – bezuspješno), već njih razmnožavamo razdvajanjem korijena, Marantu možete razmnožiti reznicama i vrlo će brzo pustiti korijene.

Već u prvih 10 dana, korijeni bi već trebali biti spremni za zemlju. Naravno, ovisno o samoj biljci i uvjetima u kojima se nalazi, ona će brže ili sporije razviti korijene.

Kod Marante je slična situacija kao i kod Monstere. Čvor se nalazi na račvanju dvaju listova i vrlo ih je lako za uočiti. Ako prođete s prstom, osjetit ćete i zadebljanje na stapci u toj točki. Važno je da jednom kada reznicu stavite u vodu, čvor bude ispod površine vode.

6 comments

 1. Dali imate Bostonsku paprat…Damsku palmu.PRKOS I LIZE I MOLIM CJENU.I ako mozete reci koliko trebam.čekati da dobijem.za sadnju.puzavac.Tjedan dana je u vodi.Hvala

  1. Draga Suzana,
   trenutno nemamo ove biljke koje ste naveli, od paprati imamo 3 vrste koje možete pronaći na ovom linku – https://pjantina.com/kategorija-proizvoda/sve-vrste/paprat/.
   Ne znam kojeg puzavca trenutno imate u vodi, ali okvirno kada mu korijen naraste 5-10 cm može komotno u zemlju. Ovisno o vrsti biljke, ovisi i koliko brzo će pustiti korijene i koliko će sami korijeni brzo rasti. Većina sobnih puzavica se uspješno može razmnožiti i direktnom sadnjom u zemlju.
   Lijepi pozdrav

 2. Lijep pozdrav. Dali mogu karanfilčiće staviti u vodu da puste korijene, tj dali ih puste u vodi? Znam da se inače prime kad ih se napika u zemlju ali trenutno sam u nemogućnosti paziti kako se razvijaju u zemlji

  1. Pozdrav Sanja,
   osobno ih nisam nikad razmnožavala pa ne mogu sa sigurnošću reći. Vrijedi probati i u vodi, ukoliko nemate mogućnosti ih razmnožiti u zemlji 🙂
   Ispričavam se na kasnom odgovoru. Lijepi pozdrav

 3. Mene zanima zbog čega trule reznice, kako to spriječiti? Ja sam jednom nastojala spasiti Sansevieriju, imala sam oko 6-8 reznica (uglavnom u čaši vode). I sve je istrunulo. Kvaliteta vode? Mora li biti staklena čaša?

  1. Pozdrav Ena,
   iz iskustva bi rekla da veliku ulogu igra i sama kvaliteta reznice i u kakvom stanju je biljka bila u trenutku uzimanja reznice.
   Moguće da su strunule jer su listovi i prije rezanja počeli trunuti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)