Košarica

Monstera Adansonii | njega i održavanje

Monstera Adansonii, još jedna u nizu predivnih visećih biljaka zanimljivih listova. U žargonu je poznata i pod nazivom Švicarski sir, iako ju ne smijemo pobrkati s Monsterom Deliciosom koja se isto tako često naziva Švicarski sir.

Monstera Adansonii (ili Monstera Friedrichsthalii) ima vrlo tanke ovalne listove “prošarane” rupicama. Po mom iskustvu, Monstera Adansonii će puno brže razviti ove proreze u listovima od Monstere Deliciose. Više o tome kako brinuti o Monsteri Deliciosi možete pročitati u članku – Monstera Deliciosa – njega i održavanje.

monstera adansonii


Kao sobnu biljku Monsteru Adansonii možete imati u dva “oblika” – padajuću/viseću i puzajuću/penjuću.

Monstera Adansonii se u divljini penje po stablima, i upravo joj je to najprirodniji “oblik”. Možete joj postaviti nekakvu vrstu potpore u teglu i ona će se malo po malo početi penjati po tome.

Na ovaj će se način Monstera brže razvijati i uz to će razvijati i veće listove.

Kako ja obožavam izgled visećih biljki, volim i viseći oblik moje Monstere Adansonii. Ukoliko joj ne postavite nikakvu vrstu potpore, Monstera će prirodno, nakon nekog vremena, poprimiti izgled viseće biljke.

Najvažnija stvar kod održavanja Monstere Adansonii

Najvažniju stvar koju morate osigurati vašoj Monsteri Adansonii kako bi preživjela u vašoj kući je pravilno zalijevanje. Pod time mislim na učestalost njenog zalijevanja. Ova biljka ne voli dugo sjediti u mokroj zemlji. Morate joj omogućiti da se zemlja osuši prije ponovnog zalijevanja.

Dopustite da se zemlja posuši između dva zalijevanja.

Ukoliko listovi vaše Monstere počnu žutiti, to je najčešće znak pretjeranog zalijevanja.

Napipajte zemlju s prstima što dublje možete i ukoliko zemlja nije vlažna, temeljito zalijte vašu Monsteru. Osigurajte da voda prođe kroz sve dijelove tegle kako bi dostigla sve korijene. Važno je da posuda u koju ste ju posadili ima rupice na dnu kako bi višak vode mogao izaći nakon obilnog zalijevanja. Najgore što možete je dopustiti da vam Monstera ostane “sjediti” u vodi dug period vremena.

Kada će se zemlja posušiti ovisi o nizu različitih faktora. Više o tome možete pročitati u članku – Kada treba zalijevati sobne biljke.

Dakle, nije zalijevanje komplicirano, samo je važno pustiti da se zemlja osuši između dva zalijevanja i da prilikom zalijevanja bacite višak vode koji procuri iz posude.

Izbor osvjetljenja

Monstera Adansonii će podnijeti veliki raspon različitog osvjetljenja, sve od srednje jakog osvjetljenja sjevernog prozora do jakog indirektnog svjetla. Važno je samo da ne bude izložena direktnim sunčevim zrakama popodnevnog svijetla. Svakako ju zaštitite zavjesom ukoliko ju imate ili želite staviti ispred južnog prozora.

Listovi Monstere Adansonii su vrlo tanki i nježni, i vrlo će se lako oštetiti ako se izlože direktnim sunčevim zrakama.

Monsteru Adansonii možete imati ispred istočnog i zapadnog prozora bez problema, možete ju imati nekoliko metara u prostoru od tih prozora, podnijet će i ograničeno svjetlo sjevernog prozora, a i južno osvjetljenje nije loše ukoliko se u onim najjačim satima sunčeve svjetlosti biljka zaštiti zavjesom.

Više o osvjetljenju sobnih biljki pronađite u članku – Sve što morate znati o osvjetljenju za sobne biljke.

Vlažnost zraka

Kao i sve tropske biljke, i Monstera Adansonii voli vlažan zrak. Nije osjetljiva toliko na vlažnost u zraku poput Calathea npr., ali ju je svakako potrebno udaljiti od uređaja koji isušuju zrak, odnosno koji griju prostore, popust radijatora, pećica i sl.

Hoće li prskanje listova vodom pomoći povećati vlažnost jedna je od debata u “svijetu biljaka”.

Bez obzira na to, ja joj volim špricati listove. Uz to što mislim da u jednu ruku to stvarno i pomogne mojim biljkama, mogu reći da mi je to nekakva vrsta meditacije, baš mi pruža neko posebno zadovoljstvo.

Ukoliko špricate listove, činite to u toku jutra ili do ranog popodneva. Svakako izbjegavajte večer jer biljke tada polako “odu spavati” i neće iskoristiti na optimalan način tu dodatnu vodu koju im opskrbite. Moguće je da se voda zadrži na nekim osjetljivijim dijelovima biljke koji mogu načeti truljenje i sl. probleme.

Gnojenje Monstere Adansonii

Monsteru Adansonii, kao i 99% biljaka, gnojim jednom mjesečno s razrijeđenim tekućim gnojivom za zelene biljke. S gnojenjem krećem negdje u ožujku/travnju i od tada ih gnojim jednom mjesečno do listopada.

Od ožujka do listopada je sezona rasta svim biljkama, i nekako je opće pravilo da se gnoji upravo u tim mjesecima.

Iako ima onih koji govore da se kućnim biljkama zimi uvjeti ne mijenjaju pa one i zimi nastavljaju rasti (što bi opravdalo gnojenje i zimi), ja se nekako kompletno odmaknem od gnojiva od prosinca do ožujka.

Ipak mislim da postoje razlike i unutar naših kuća između ljetnih i zimskih mjeseci. Osvjetljenje je ponajprije toliko ograničeno zimi sa zalaskom sunca već između 4 i 5 popodne, mijenja se razina vlažnosti zraka, biljka troši manje vode itd. Sve to utječe na biljke, pa rasle one ili ne tijekom zime, volim ih pustiti da se malo odmore tijekom tih zimskih mjeseci.

Je li Monstera Adansonii otrovna?

Monstera Adansonii je otrovna ukoliko se pojede. Definitivno se preporučuje da se stavi izvan dohvata djece i znatiželjnih kućnih ljubimaca.

Je li Monstera Adansonii rijetka? | Adansonii vs. Obliqua

Monstera Adansonii nije rijetka biljka, ali se često brka s vrlo vrlo vrlo rijetkom i extra skupom biljkom – Monsterom Obliquom. Na prvi pogled su stvarno slične. Listovi su sličnog ovalnog oblika, puni rupica, ali u tome se ujedno i razlikuju. Rupe na Monsteri Obliqui su toliko velike da čine veći dio površine lista.

Osobe, one rijetke, koje su došle u kontakt s Obliquom, kaži da su listovi na dodir još tanji od Adansoniijinih.

Ukoliko vidite u rasadniku, vrtnom centru ili na nekom online shopu di se prodaju biljke, da na etiketi piše “Monstera Obliqua” – u 99.9% slučajeva bit će zapravo riječ o Monsteri Adansonii.

Ako pronađene Monsteru Obliquu na eBay-u i sl. stranicama, gotovo ćete sigurno dobiti Monsteru Adansonii. To želim istaknuti ponajprije radi cijene. Monstera Obliqua, ukoliko netko uopće dođe u situaciju da ju ide prodavati, košta u tisućama dolara, dok Monsteru Adansonii možete kupiti za ispod 100,00kn, pa mnogi na internetu nerijetko preplate za zapravo “običnu” Monsteru Adansonii.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *