Košarica

Zlatni puzavac (Epipremnum Aureum) | njega i održavanje

Zlatni puzavac, Epipremnum Aureum, na engleskom poznat pod nazivom Pothos, jedna je od najizdržljivijih i najzahvalnijih biljaka koje možete imati u stanu. Uz to, predivno izgleda i savršeno ukrašavaju svaki kutak vašeg doma, a super je i kao poklon ako želite pokloniti sobnu biljku.

U ovom članku ćemo pokriti sve što trebate znati o Pothosu, od zalijevanja, osvjetljenja, gnojenja i sl. Kako se – korak po korak – Epipremnum razmnožava, pogledajte u – Kako uzeti reznicu Zlatnog puzavca | Epipremnum Aureum razmnožavanje – gdje vam pokazujem kako se na vrlo jednostavan način Pothos može razmnožavati. Mene uvijek veseli kada razmnožim neku od mojih pjantica pa ih poklonim dalje.

Koliko često trebate zalijevati svoj Zlatni Pothos | Zalijevanje

Zlatnog puzavca trebate zalijevati samo kada mu se zemlja osuši. Češće od toga ne morate jer Epipremnum ne voli sjediti u mokroj zemlji.

Dopustite da se zemlja osuši između dva zalijevanja.

Najbolji način je da svakih tjedan dana provjerite zemlju, napipajte ju na različitim mjestima, i ukoliko je suha za dužinu vašeg prsta, temeljito ga zalijte.

Ne brinite se, neće mu se ništa dogoditi ukoliko par dana odstoji u suhoj zemlji. Eventualno ćete primijetiti da mu se listovi lagano uvijaju za unutra, a na dodir je moguće da su izgubili čvrstoću. To je siguran znak da ga je potrebno zaliti.

Što znači “temeljito ga zaliti”?

Obilno zalijte svog Zlatnog puzavca, sve dok voda ne krene curiti kroz rupice u dnu posude.

Viseće biljke poput Zlatnog puzavca često se prodaju u plastikama koje imaju duplo dno, umjesto obične plastike s rupicama na dnu. Ako je vaš Pothos u takvoj vrsti plastične posude, nakon zalijevanja možete ga lagano nagnuti da višak vode iscuri s gornje strane.

Važno je da se riješite viška vode kako korijeni ne bi sjedili u njoj i s vremenom trunuli. Upravo zato korištenje metode potpunog sušenja zemlje pomaže da Pothos nije konstanto u mokroj zemlji.

Ukoliko mislite da će vam takva posuda predstavljati probleme, presadite ga u običnu posudu s odvodnim rupicama. Ukoliko korijeni nisu skroz ispunili trenutnu posudu, nije potrebno da ga presađujete u veću, odaberite posudu iste veličine.

Kada se zemlja osuši zna se dogoditi problem da se dosta stvrdne. Problem je zato što onda prilikom zalijevanja, voda brzo iscuri vani i ne dostigne korijene koji su isprepleteni u toj zemlji.

Zato ako vam je zemlja tako stvrdnuta, malo ju razrahlite prstima ili nekakvim štapićem. Tako ćete omogućiti da voda dostigne svo korijenje.

Ako imate Epipremnuma u običnoj posudi s rupicama na dnu, možete i napuniti lavandin ili neku posudu s vodom, položiti biljku u vodu i pustiti ju tako 5-10 minuta da upije vodu kroz te rupice. Ova tzv. metoda zalijevanja od dna je odlična, ali oduzima više vremena.

Na koju poziciju staviti Zlatnog puzavca | Zlatni puzavac osvjetljenje

Uz jednostavno zalijevanje, Pothos je i vrlo prilagodljiv različitim količinama i intenzitetima osvjetljenja. Voli jako indirektno svjetlo istočnih i zapadnih prozora, ali može podnijeti i slabije osvjetljenje. Ukoliko ga imate ispred južnog prozora kroz koji direktno prodiru sunčeve zrake, zaštitite ga tijekom najjačeg sunca (npr. navlačenjem zavjesa) kako mu sunce ne bi spalilo listove.

Zlatnog puzavca možete staviti i ispred sjevernog prozora, i nekoliko metara u prostor od istočnog, zapadnog ili južnog prozora.

Na što utječe količina osvjetljenja?

Ovisno na koju poziciju ga stavite, to će utjecati na dvije stvari:

  • učestalost zalijevanja
  • brzinu rasta

Što više osvjetljenja mu pružite, češće će zahtijevati zalijevanje, ali će i puno brže rasti. Dok će mu, ako ga stavite na mjesto koje je slabo osvijetljeno, puno duže trebati da naraste.

Ljepota je ta što ga možete micati s mjesta na mjesto, ovisno kako vi poželite. Naravno, ukoliko ga ne namjestite negdje da puže ili da se penje po nečemu što je malo teže za premjestiti.

Moj Pothos je bio mali mali kad sam ga dobila, nije imao niti jednu lozu, izgledao je kompaktno i da ne znam da je viseća biljka, u tom trenutku ne bi znala da će dobiti loze. Stavila sam ga na policu na niti pola metra od zapadnog prozora i u svega nekoliko mjeseci narastao je preko pola metra, a nastavio je rasti i tijekom zime.

Uz Philodendron Hederaceum, Pothos je definitivno moja najdraža viseća biljka.

Temperatura i vlažnost zraka | jesu li bitni i kako utječu na Zlatnog puzavca?

Što se tiče temperature, imala sam Pothosa u svim prostorijama stana, i ljeti i zimi, i prema mom iskustvu on može podnijeti sve od 18°C do 32°C. Imala sam ga u kuhinji i dnevnom koji zajedno čine otvoreni prostor koji se zimi grije na drva, imala sam ga u spavaćoj koja je zimi hladnija, u kojoj klima zimi grije, a ljeti hladi, a neko vrijeme je bio i u kupatilu i sve što se dogodilo je to da je samo nastavljao rasti.

Isto tako, ne morate se previše brinuti o vlažnosti zraka jer, iako kao i ostale tropske biljke i Pothos voli vlagu, ona nije presudna kako bi se on zdravo razvijao. Nije potrebno paliti ovlaživače zraka i sl. Ali bez obzira na to, ja sam razvila naviku da ljeti s običnom destiliranom vodom prskam većinu mojih sobnih biljaka, pa tako i Zlatnog puzavca.

Gnojenje Zlatnog puzavca | koliko često se treba gnojiti?

Epipremnuma je dovoljno gnojiti jednom mjesečno s razrijeđenim univerzalnim tekućim gnojivom. Logika je da se biljke gnoje tijekom sezone rasta kada iskorištavaju minerale za rast, pa tako mislim da je najbolje i Zlatnog puzavca gnojiti negdje od ožujka/travnja pa do studenog.

Kako meni Pothos raste i zimi, logički bi se i tada trebao gnojiti, ali se od prosinca do ožujka ipak odmaknem od gnojiva.

Kada je potrebno presaditi Zlatnog puzavca?

Zlatni puzavac je jedan od onih biljki koje vole biti vezane korijenjem. Nije ga potrebno presaditi svake sezone, ukoliko ne razvije toliki sustav korijena da je jednostavno neophodno presaditi ga u veću teglu.

Kada Epipremnum ispuni trenutnu posudu korijenima, možete ga presaditi u za broj veću posudu.

U zemlju za sobno cvijeće dodajte perlita, zeolita ili sličnog materijala koji će poboljšati protok zraka unutar same posude. Zašto je to važno i koja zemlja je optimalna za vaše sobne biljke možete pronaći u – Supstrati za sobne biljke | kako postići optimalnu drenažu zemlje.

Je li Epipremnum Aureum otrovan? | Zlatni puzavac toksičnost

Zlatni puzavac je otrovan ukoliko se pojede, pa pripazite da ga držite izvan dohvata djece i znatiželjnih kućnih ljubimaca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)