Košarica

Dracena (razne vrste) – njega i održavanje

Sa više od 100 različitih Dracena, svakako ćete pronaći onu savršenu za vas. Postoje Dracene s uskim listovima, postoje one sa širokim listovima, svijetlim, tamnim, prošaranim, “obojanim”, postoje visoke, niske, guste, rijetke… bilo kojeg oblika se možete sjetiti, najvjerojatnije postoji Dracena u tom obliku.

Zanimljivo je da se zapravo Dracene dostavljaju iz rodnih područja u obliku debla, dakle, bez korijena i bez listova. Jednom kada stignu kod uzgajivača, doljnji dio debla se sadi u zemlju i pušta korijene, a gornji dio se grana i rađa listove. Na taj način i mi kod kuće možemo vrlo lako razmnožiti naše Dracene, ali o razmnožavanju ćemo malo kasnije pričati.

U ovom članku ćemo pokriti generalne smjernice o brizi za, zapravo, bilo koju vrstu Dracene. Kod nas se najčešće mogu pronaći Dracaena Fragrans (poznato Drvo života), Dracaena Marginata i sl. oblici, Dracaena Massangeana i Dracaena Warneckii, ali i da imate neku drugu vrstu Dracene, možete primijeniti ove savjete.

Zalijevanje

Kada trebate zalijevati vašu Dracenu? Svakih 7 dana? Svakih 20 dana? Ne!

Dracenu trebate zaliti samo tek kada joj se zemlja osuši.

Dracene jesu jedne od najlakših sobnih biljaka, lako ih je održavati i više-manje ih možete držati u bilo kojem dijelu stana, ali… vrlo su osjetljive na pretjerano zalijevanje.

Ukoliko ne omogućite sušenje (ili barem djelomično sušenje) zemlje između dva zalijevanja, korijeni će s vremenom početi trunuti. Prvi pokazatelj da imate problema s korijenima će biti naglo žućenje i opadanje listova. I to mislim stvarno naglo… list za listom će žutiti i otpadati.

Ukoliko ste u toj fazi – još nije kasno! Skinite žute listove i presadite vašu Dracenu. Presadite ju na način da joj prvo skinete sve trule korijene. Pazite samo da što manje oštetite još uvijek zdrave korijene i da prilikom rezanja trulih koristite dezinficirane škare. Jednom kada ste uklonili trule korijene, presadite vašu Dracenu u svježu zemlju.

Ako osjetite da se kora počela odvajati od debla – tada je vjerojatno već prekasno da ju spasite. S obzirom da je velika vjerojatnost da će vam biljka “otići”, najbolje što možete napraviti je pokušati razmnožiti one grane koje mislite da su još uvijek žive i zdrave. Kako uzeti reznice točno opisujem malo niže pod – razmnožavanje Dracene.

Ponekad, najčešće, je biljku najbolje pustiti na miru, povremeno ju zalijevati i uživati u njenoj ljepoti. Nemojte se brinuti da će Draceni biti loše ako pustite da joj se zemlja osuši između zalijevanja. Dapače! Kao što možete vidjeti, najveća vjerojatnost je da ćete joj naštetiti preučestalim zalijevanjem.

Ovisno o veličini biljke, tegle u kojoj je posađena i drugim faktorima (pročitajte više o tome u članku – Kada treba zalijevati sobne biljke) moguće je da ćete trebati zalijevati vašu Dracenu svakih 10 dana, a možda svakih mjesec dana. Zato je najbolje provjeriti zemlju. Najbolje je napipati zemlju koliko duboko već možete zabiti prst, a možete i podići biljku (ako nije prevelika) i osjetit ćete ako je tegla vrlo lagana – tada je isto vrijeme za zalijevanje.

Također, nakon što ju zalijete – osigurajte da bacite višak vode koji se zadržao u tanjuriću ili u ukrasnoj posudi. Možete pustiti taj višak vode 10ak minuta, ali nakon toga ga nemojte zaboraviti ukloniti kako biljka ne bi bila natopljena u vodi.

Padanje listova kod Dracene

Padanje listova kod Dracene može biti sasvim normalna pojava kada biljka odbacuje stare listove i vrlo je učestala kod npr. Dracene Marginate. Normalno je da se s vremenom stari listovi suše i otpadaju. Problem se stvara kada se to počne događati često i naglo.

Spomenula sam kod zalijevanja – žućenje listova. Kada postoji neki problem s korijenima, prvi znakovi njihovog truljenja su žuti listovi – i to skroz žuti. Dakle, nije samo vrh lista u pitanju, nego cijeli list. To se događa naglo i list za listom brzo žuti i otpada. Ukoliko imate takav problem, odmah provjerite korijene.

Česta pojava kod Dracena su suhi, smeđi i “hrskavi”, vrhovi lista. To može biti naznaka više različitih problema. Najčešći razlog takvim vrhovima su vanjski uvjeti koji oštećuju biljku.

Ukoliko stavite Dracenu na neko “prometno” mjesto u stanu, na kojem se silom prilika često “sudarate” u nju, često joj se “obrusite” o listove, moguće je da će vrhovi posmeđiti. Također, ako je na propuhu, može isto tako doći do oštećenja listova na način da će se vrhovi osušiti.

Moguće je i da ste ju jednostavno premalo ili prerijetko zalijevali. Prije nego ju obilno zalite, provjerite je li zemlja stvarno suha i jesu li korijeni zdravi.

Slijedeći problem mogu biti nametnici. Srećom, moje Dracene nisu nikad imale nametnike, ali palma mi je imala bijele uši (Mealybug) i kako su joj one ispijale život, vrhovi listova počeli su smeđiti, zatim siviti i konačno bi se cijeli list osušio i otpao.

Ako ne postoji niti jedan od ovih problema, moguće je da je riječ o nedostatku određenih nutrijenata. Međutim, to je stvarno ono zadnje što bi moglo uzrokovati suhe vrhove na vašoj Draceni (ili nekoj drugoj biljci). Prije svega provjerite prethodno navedene mogućnosti.

Ukoliko ustanovite da je problem u nutrijentima, pognojite Dracenu s kompletnim tekućim gnojivom kao što biste i inače. Teško je pogoditi koji točno nutrijent u kojim količinama dodati, zato je najsigurnije opskrbiti vašu biljku s kompletnim gnojivom.

Gnojenje

Tijekom sezone rasta, negdje od travnja do listopada, možete gnojiti vašu Dracenu. Sasvim je OK univerzalno gnojivo za zelene biljke s kojim gnojite i druge sobne biljke koje imate. Pratite upute na boci kako ne biste dodali previše gnojiva, jer svaki proizvođač ima različite omjere gnojiva i vode.

Dakle, jednom mjesečno, u vodu za zalijevanje, umiješajte i malo gnoja.

Osvjetljenje

Kada pričamo o održavanju Dracene, zalijevanje je zapravo najvažnije da ne “fulate” jer pretjerano, odnosno krivo zalijevanje može imati nepovratne posljedice. Što se tiče osvjetljenja, Dracenu možete staviti na više manje bilo koje mjesto dokle god dobiva nekoliko sati svjetla dnevno.

Dracaena Fragrans u cvatu – Dracene jako rijetko cvatu, pa se cvatnja ove biljke smatra velikom srećom

Osobno sam primijetila da moje Dracene Marginate vole neko srednje osvjetljenje. Npr. bočno od istočnog prozora ili nekoliko metara od južnog prozora. S druge strane, Dracena Fragrans (D. Janet Craig, D. Janet Lind i D. Massangeana), uz tako neko srednje osvjetljenje, voli i jako INDIREKTNO osvjetljenje. Važno je da ih ne stavite na direktno južno osvjetljenje, u one najtoplije sate dana, kako se listovi ne bi oštetili.

Dracena voli srednje do jako indirektno svjetlo.

Ukoliko vidite da joj ne odgovara mjesto na koje ste ju stavili, pomaknite ju na neko drugo. Poigrajte se malo sa razmještajem vaše Dracene dok ne pronađete ono koje joj najviše odgovara. Još jedna smjernica koja vam može pomoći je boja listova. Što su listovi svjetliji, zahtijevat će više svjetla. Tako će npr. Dracena Marginata voliti srednje osvijetljeno mjesto, dok će Dracena Massangeana voliti jače osvijetljeno mjesto.

Što točno mislim pod jako indirektno svjetlo, direktno svjetlo, srednje osvjetljenje i općenito sve vezano uz (prirodno) osvjetljenje sobnih možete pročitati u članku – Sve što morate znati o osvjetljenju za sobne biljke.

Na što obratiti pozornost prilikom kupnje Dracene?

Na nekoliko stvari možete obratiti pozornost prilikom kupnje tako da odaberete što bolju Dracenu.

Prije svega, uvijek je dobro provjeriti korijene. To vrijedi za bilo koju biljku. Ukoliko nije problem, naravno, provjerite korijene.

Uz to, kada je riječ o Draceni, možete obratiti pažnju na listove. Kod Dracene je specifično da su mladi i stari listovi iste boje, pa je to upravo ono što trebate pogledati. Ako mladi listovi nisu iste boje kao stariji listovi, moguće je da postoji neki problem s tom biljkom.

Konačno, kako je specifično da se Dracene granaju iz jednog debla, odaberite onu koja ima barem dvije grane, a najbolje bi bilo da ima tri ili više. Broj grana je isto naznaka o kvaliteti biljke.

Razmnožavanje

Sve Dracene možete razmnožiti na isti način, a to je reznicama stapki, bilo u vodi ili u zemlji. Ovisno o vrsti Dracene, reznica će brže ili sporije pustiti korijene. Npr., mojoj Draceni Janet Craig je svaki put trebalo 7-10 dana da pusti korijene, i to u vodi, a Draceni Marginati je trebalo duže od mjesec dana.

Uzeti reznicu je vrlo jednostavno. Dracenu možete praktički prerezati bilo gdje uzduž stapke – gornji dio uzmete za razmnožavanje (bilo u vodi ili u zemlji), a iz donjeg dijela koji vam ostane u tegli, biljka će razviti nove grane.

Prije nego što stavite vašu reznicu u vodu (ili zemlju), skinite prvih nekoliko listova od dna. Nešto listova trebalo bi vam ostati, ali donje listove je uvijek dobro skinuti kako bi biljka mogla više energije fokusirati na stvaranje korijena, nego za održavanje silnih listova.

Sada kada je vaša reznica spremna, možete ju staviti u vodu ili u zemlju.

Razmnožavanje reznica u vodi

Razmnožiti reznice u vodi je vrlo jednostavno. Sve što vam treba je vaza ili nekakva staklenka ili čaša, s vodom. Napunite ju sa svega nekoliko centimetara vode i stavite vašu reznicu unutra.

Da biste uspješno razmnožili reznicu, važno je da redovno mijenjate tu vodu. Bilo bi odlično kada biste ju mijenjali barem jednom tjedno. Neće biti ništa strašno ako zaboravite, pa ju zamijenite za dva tjedna, ali kada voda promijeni boju i dođe onako žućkasta – tada ju obavezno trebate promijeniti.

Kada vidite da je reznica pustila korijene od oko 5-10cm, tada ju možete posaditi u zemlju. Prvih par tjedana dok se korijeni navikavaju na novi život u zemlji – održavajte zemlju vlažnom, a zatim postepeno počnite zalijevati prema potrebama Dracene.

Razmnožavanje reznica u zemlji

Razmnožavanje u zemlji možda nije toliko uzbudljivo jer ne vidimo nove korijene kako se stvaraju i razvijaju, ali je svejedno učinkovito.

Ovisno o količini reznica koju imate, odaberite nekakvu teglicu i napunite ju zemljom. Zalijevajte tu zemlju redovito sve dok biljka ne razvi korijene, a zatim postepeno smanjujte učestalost zalijevanja.

Zanimljivost

Jeste li znali da je i “Sretni Bambus” vrsta Dracene? Riječ je o Dracaeni sanderiani. Ona je specifična po tome što se uzgaja u vodi, tako da su njeni korijeni zapravo vodeni korijeni, a ne klasični, zemljani korijeni. Važno je da im često mijenjate vodu, isto kao što biste mijenjali vodu reznicama npr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)