Košarica

Philodendron Hederaceum Brasil | njega i održavanje |

Zeleni listovi puzajućeg Filodendrona Brazil prošarani su jedinstvenim i neponovljivim žutim šarama. Svaki novi listić kada se razmotava donosi mi neko posebno uzbuđenje. Klasična varijanta ove biljke je skroz zeleni Philodendron Hederaceum, poznat i pod nazivom Philodendron Scandens, a u žargonu se naziva i srcoliki filodendron.

Uz klasičnu varijantu i Brazil, postoje još i Philodendron Micans, Philodendron Lemon Lime, Philodendron Rio i dr. Ukoliko imate neku od ovih vrsta, a ne Philodendron Brasil o kojem ja pišem, komotno možete primijeniti ista pravila jer sve ove varijacije zahtijevaju više-manje iste uvjete.

Osvjetljenje

Philodendron Brasil voli jako, ali indirektno svjetlo – što znači da će uživati ispred istočnog ili zapadnog prozora.

Ako pružite vašem Filodendronu jako, indirektno osvjetljenje – brže će rasti, razvijat će veće listove i razmaci između listova će biti kraći.

Philodendron, zbog svoje prilagodbe na gotovo bilo kakvu razinu osvjetljenja, možete imati i ispred južnog prozora. U tom slučaju osigurajte da ga zaštitite od jakih popodnevnih sunčevih zraka jer će se listovi na jakom direktnom suncu počet sušiti.

Možete ga držati i ispred sjevernog prozora, ali u tom slučaju je najbolje staviti ga direktno ispred prozora kako bi uspio upiti što više tog ekstra raspršenog sjevernog osvjetljenja.

Zalijevanje Filodendrona

Najbolje ga je zaliti kada se prvih 4-5 cm zemlje osuši. To ćete najbolje procijeniti ako napipate zemlju s prstom, sa svih strana biljke. Ako osjetite da je zemlja još uvijek vlažna, nemojte zalijevati još nekoliko dana. I da pustite da se zemlja skroz osuši, neće nikako naštetiti vašem Filodendronu, dok ga pretjerano zalijevanje može nepovratno oštetiti.

Tako da, ukoliko niste sigurni kada točno zaliti, uvijek je bolje pustiti zemlju prvo da se osuši. Naravno, nemojte ga niti dugo držati bez vode.

Znak pretjeranog zalijevanja: žuti listovi – brza i česta promjena u boji listova u skroz žutu boju
Znak suše/oskudnog zalijevanja: klonuli, beživotni listovi

Kada se zemlja gotovo potpuno osušila, temeljito ga zalijte i osigurajte da višak vode koji izađe kroz “odvodne rupe” na dnu tegle, izbacite ća. Vrlo je važno da taj višak vode ne ostane u tanjuriću ili ukrasnoj tegli duže vrijeme. Biljka će potrebnu vodu upiti već i za 10ak minuta. Najbolje je da ju bacite čim iscuri jer, poznavajući sebe, kasnije se lako zaboravi.

Vlažnost zraka

Philodendron Hederaceum može podnijeti gotovo bilo kakvu razinu vlažnosti koju imate u vašoj kući. Kada je razina vlažnosti zimi dosta niska zbog grijanja Filodendron se može malo boriti, ali postoji nekoliko načina da mu pomognete. Odmaknute ga od bilo kakvog izvora topline, bili to radijatori, peći ili dr. i zimi ga zalijevajte samo kada mu se zemlja skroz osušila.

Nemojte mu zaboraviti svako toliko oprati listove, možete ga odnijeti pod tuš ili ih jednostavno možete prebrisati s krpom.

Obrezivanje Filodendrona

Jedan od “problema” kod visećih sobnih biljki je što mogu doći predugačke za naš prostor, ali zabavni dio je što vaš Filodendron možete skratiti = obrezati kada god želite i od tih reznica stvoriti novu biljku. Ukoliko trebate ošiškati vašeg Filodendrona – nemojte baciti reznice. Stavite ih u vodu i promatrajte kako se razvijaju korijeni.

Kada treba presaditi Philodendron Hederaceum?

Kao i gotovo sve sobne biljke, Philodendron Hederaceum voli razviti jake, zgusnute korijene. Tek kada korijenje izgleda nešto kao na slici, dobro je vrijeme za presaditi vašu biljku. Za sadnju odaberite teglu koja je za 2-4 cm veća od prethodne i osigurajte da ima odvodne rupice na dnu. Filodendron ne voli mokru zemlju duži period vremena, upravo zato omogućite da se zemlja posuši između dva zalijevanja.

Zanimljivo je da će Filodendron brže rasti i razvijati veće listove kada mu se omogući da se penje, nego da slobodno pada. To je više pitanje što vi želite i kakav prostor imate. Ja obožavam gledati te njegove zelene slapove prošarane žutim šarama, da mi uopće ne smeta što postoji mogućnost da bi listovi bili veći kada bi on rastao uspravno.

Gnojenje Filodendrona

Philodendron Hederaceum brzo raste i potrebno ga je hraniti. Dovoljno ga je gnojiti jednom mjesečno sa dosta razrijeđenim tekućim gnojivom za sobne/zelene biljke. Najbolje je pratiti pravilo gnojenja tijekom sezone rasta – od ožujka do listopada.

Je li Philodendron Hederaceum otrovan?

Kao i druge vrste Filodendrona, i Philodendron Hederaceum je otrovan ukoliko ga se pojede.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)