Košarica

Ficus Elastica (Fikus Gumijevac) | njega i održavanje

Tko može odoliti velikim sjajnim listovima Fikusa Elastike? Ja sigurno ne mogu. Bio u skroz zelenoj ili šatiranoj varijanti, a da ne spominjem one s tamno zelenim listovima. Jednostavni za održavati, uz pravilnu njegu krasit će vaš dom i vaš život dugi niz godina. U nastavku pronađite sve što trebate znati o Fikusu Gumijevcu i kako se pravilno brinuti o njemu.

Pravilno zalijevanje | kada i kako zalijevati Ficus Elasticu

Pravilno zalijevanje, kao i kod ostalih sobnih biljaka, ima ključnu ulogu. Ukoliko pretjerate s vodom (prečesto zalijevate ili puštate biljku da sjedi u vodi) Fikus će istrunuti, s druge strane ako ga prerijetko zalijevate, moguće je da će s vremenom listovi početi opadati. Zato je važno pronaći balans kod zalijevanja kojim nećemo naštetiti našem Fikusu.

Fikus Elastiku bi definitivno stavila u kategoriju Fikusa koji se lako održavaju i koji nam ne stvaraju stres kad je riječ o njihovoj brizi.

Kada treba zalijevati Fikus Elastiku?

Fikus voli da mu se zemlja gotovo skroz osuši prije ponovnog zalijevanja. Zato, prije nego što ga idete zaliti, provjerite zemlju tako da ju s prstom napipate što dublje možete i ako je zemlja za tu dužinu suha (do gotovo suha), vrijeme je za zalijevanje.

Kada će se zemlja osušiti ovisi o mnogočemu. Različiti faktori igraju ulogu hoće li se zemlja gotovo potpuno osušiti u roku od 2 dana, tjedan dana ili 20 dana. Zato je važno napipati zemlju prije zalijevanja. Ukoliko ne dopustite da se zemlja malo posuši, te konstantno zalijevate održavajući zemlju konstantno vlažnom – doći će do truljenja korijena.

Više o tim faktorima i kako oni utječu na zalijevanje pročitajte u članku – Kada treba zalijevati sobne biljke.

Kako treba zalijevati Fikus Elastiku?

Ima više metoda koje možete koristiti prilikom zalijevanja. Generalno razlikujemo metodu “od gore” i metodu “od dole”.

Metodom “od gore”, kao što i sama riječ kaže – zalijevamo biljku po površini zemlje i puštamo da gravitacija učini svoje. S druge strane, metodom “od dole”, ulijevajući vodu u tanjurić ili nekakvu zdjelu, dopuštamo biljci da popije vode koliko joj je potrebno.

Tu metodu naravno možete koristiti samo ukoliko je vaša biljka posađena u tegli s rupicama na dnu (što je zapravo must – imati biljku u tegli s odvodnim rupicama).

Svaka metoda ima svoje prednosti i nedostatke. Da sada ne ulazim u detalje, želim istaknuti samo jednu stvar.

Ukoliko vaša biljka nema još razvijeni sustav korijena, metoda “od dole” neće biti učinkovita.

Zemlja će upiti samo određenu količinu vode, koja možda niti neće dosegnuti korijene. Tako da bi u ovoj situaciji definitivno preporučila metodu zalijevanja “od gore”.

Koju god metodu primijenili kod vašeg Fikusa, dvije su stvari važne.

Kao što sam ranije spomenula – potrebno je da je biljka posađena u teglu koja ima odvodne rupice tako da se višak vode ne zadržava u tegli. Ovo je vrlo važno jer se zadržavanjem vode korijeni počinju doslovno gušiti, a nakon određenog vremena i trunuti – što u konačnici dovede do umiranja biljke.

Osigurajte da je biljka posađena u tegli s odvodnim rupicama i da prilikom zalijevanja bacite višak vode koji je iscurio kroz te rupice.

Nakon temeljitog zalijevanja (zalijte svuda oko biljke kako bi voda dosegla svo korijenje), dio vode će se zadržati u zemlji, a dio vode će iscuriti u tanjurić ili ukrasnu teglu u kojoj se nalazi vaš Fikus. Možete pustiti tu vodu tamo još 15-30 minuta, ali nakon toga onaj višak vode koji ostane važno je da bacite kako Fikus ne bi sjedio u vodi tako nekoliko dana.

Koliko je Fikusu potrebno svjetlosti | Ficus Elastica osvjetljenje

Što se tiče osvjetljenja, Ficus Elastica može podnijeti širok raspon osvjetljenja. Od jakog indirektnog osvjetljenja do srednje-slabog osvjetljenja. Ali, u čemu je štos?

Dok će Fikus preživjeti u srednje osvijetljenom ambijentu, on će tada rađati novi list možda jednom godišnje. Ne šalim se. Dok sam ja mog držala tako da zapravo u niti jednom dijelu dana nije dobivao niti 5 minuta jakog indirektnog svijetla (već je konstantno bio u srednje osvijetljenom, ekstra filtriranom osvjetljenju), rađao je doslovno po jedan list.

Čim sam ga preselila u sobu koja je dosta osvijetljena kroz cijeli dan, novi list se odmah otvorio, a ubrzo nakon toga još jedan.

Ovo ljeto sam ga iznijela na balkon, stavila u sjenovito mjesto (sjenovito mjesto vani je gotovo istog intenziteta kao jako indirektno osvjetljenje u stanu) kako mu direktne sunčeve zrake ne bi oštetile listove, i nagradio me sa 6 novih listova! Od rujna uživa ispred južnog prozora, dobivajući jaku indirektnu svjetlost koliko god traje dan.

Ukoliko ga stavite ispred južnog prozora, osigurajte da ima nekakvu zaštitu poput bijele propusne zavjese koja će ublažiti direktne sunčeve zrake. One su pogotovo “oštre” ljeti, ali čisto iz predostrožnosti, ja štitim moje biljke od direktnih zraka tijekom cijele godine.

Za optimalan rast i razvoj, stavite vašeg Fikusa kraj prozora istočne, zapadne ili južne orijentacije

Kada je riječ o osvjetljenju, ulogu igra i koju vrstu Fikus Elastike imate. Kod nas najčešće možete pronaći klasičnog zelenog Fikusa (Ficus Robusta), a uz njega i šatiranog Fikusa (Ficus Elastica Tineke i Ficus Elastica Ruby) te Fikusa s tamno zelenim listovima (Ficus Elastica Abidjan).

Dok bi Ficus Robusta mogao podnijeti (nakon perioda privikavanja) i direktne sunčeve zrake, Fikus Tineke to ne može.

Nakon gotovo jednog dana izloženosti direktnom suncu, vidjet ćete kako bijeli dijelovi lista smeđe, a nakon nekog vremena te smeđe fleke se potpuno suše.

Razliku također možemo vidjeti i kod drugih tipova osvjetljenja.

Npr, Ficus Robusti ili običnom Fikusu trebat će manje količine svjetlosti za rast i razvoj jer su njihovi listovi skroz zeleni (=više klorofila), dok će Fikus Tineke, odnosno šatirani fikus, trebati više osvjetljenja jer ima manje klorofila za fotosintezu (manje zelene površine za upijanje sunčeve svjetlosti).

Također, kako bi biljka mogla upiti što više svjetlosti, važno je da čistite listove kada se zapraše.

Srećom, Fikus Gumijevac ima velike listove kojih ima relativno malo, pa je održavanje njegovih listova brzo i jednostavno.

Je li vlažnost zraka važna za Fikusa

Fikus voli vlagu i nećete pogriješiti ako mu prskate listove vodom (destiliranom, po mogućnosti, kako ne bi ostajali tragovi kamenca na listovima). No, moje iskustvo je da mu viša razina vlage nije toliko potrebna kao što je možda potrebna Benjaminu npr. (suho i toplo okruženje potiče pad listova).

Ficus Elastica | Gnojenje

Moje pravilo za gnojenje (većine) sobnih biljaka je vrlo jednostavno, kako se ne bi “zbrčkala” u mnoštvu vrsta koje imam i pratila koje sam kada pognojila. I to moje pravilo vidim da se sviđa i mojim biljkama, tako da ga se ja držim.

Gnojim jednom mjesečno tijekom sezone rasta.

Sezonom rasta smatram period od ranog proljeća sve do negdje sredine jeseni. Tako da s gnojenjem započnem u ožujku/travnju i gnojim jednom mjesečno sve do listopada, eventualno studenog, kada je još uvijek toplo.

Koristim univerzalno tekuće gnojivo za zelene biljke koje razrijedim u vodi.

Trenutno koristim neko iz Bauhausa, ali koje god gnojivo koristili, važno je da pratite upute na pakovanju i razrijedite gnojivo sukladno uputama. Nije uvijek 1 čep na litru vode, nekad ide i 1 čep na 2-3L npr, a kada je riječ o gnojivu, više definitivno nije bolje jer i od pretjeranog gnojenja možete vašim biljkama uzrokovati probleme.

Je li Ficus Elastica otrovan za kućne ljubimce?

Sve kućne vrste fikusa su otrovne. Kako i Ficus Elastica, tako i drugi česti sobni Fikusi poput Benjamina, Lyrate, Neriifolije i Cyathistipule.

Uz to što je otrovan, Fikus Elastika ima i sok koji nekima može nadražiti kožu. Zato je uvijek dobro nositi rukavice kada ga presađujete, razmnožavate ili orezujete jer se sok nalazi u svim dijelovima biljke.

Jednom sam slučajno okrznula jedan list i napravila malu rupicu na površini iz koje je izašla bijela kapljica, a da ne spominjem kada odrežete list ili granu, onda ima tog soka na sve strane.

16 comments

 1. Ajme hvala. Odlično nspisano

  1. Pozdrav Rita,
   hvala ti 🙂

 2. Uživam čitati Vaše savjete. Ovog proljeća dobila sam sadnicu fikusa, iz reznice. Evo je jesen, a on se nije pomakao niti cm. Listovi su divne boje i čvrsti su, ali ne raste. Mogu li mu kako pomoći? Pregledala sam korjenje. Jako je slabašno i rijetko.

  1. Draga Antonija,
   jako mi je drago da uživaš u člancima 🙂
   Moguće da se tvoj Fikus trenutno više fokusira na razvoj korijena (pogotovo ako je posuda u kojoj je posađen dosta veća od samog sustava korijenja). Omogući mu samo što više jakog indirektnog osvjetljenja i osim toga sve što treba je strpljenje 🙂

 3. U koje doba godine presaditi fikus u veću lončanicu, mome je trenutno ova mala, pa bih ga presadila. Hvala, lp

  1. Pozdrav Ana,
   sada od 3. mj. na dalje je taman, samo pripazite da ne uzmete preveliku posudu, već samo za par cm širu od trenutne.
   Lijepi pozdrav

 4. Dobar dan zanima me kako ocistiti listove tusiranjem ili?

  1. Pozdrav,

   svako toliko možete i tuširanjem (npr. ako ga je istovremeno i potrebno zaliti i ako nije prevelik da ga nosite pod tuš), ali opet je najučinkovitije mekanom mokrom krpom, list po list.

   Možete uvijek i nakon tuširanja dodatno lagano proći krpom svaki list 🙂

 5. Pozdrav.
  Imam ficus koji je zaista dobro rastao i razvijao se. Sve vreme je dobijao velike zelene listove, ali zadnja dva koja su izašla razvila su se skoro pa potpuno potrgana. Ne znam zašto je to tako. Gnojim ga jednom mjesecno i zaljevam onda kada zemlja već bude suha, a takođe mu i listove redovno čistim. Molim Vas da mi date neki savjet kako da to sprečim.
  Hvala Vam.

 6. Postovanje,
  Molim vas za pomoć. Imam doma ficus koji se sve do sada razvijao sasvim normalno. Dobijao je velike zelene listove i ništa mu nije smetalo. Međutim, odjednom to više nije tako. Zadnja dva lista koja su izašla skoro su pa potpuno strgana. Jako pazim na njega, zaljevam ga onda kada zemlja postane suha i gnojim jednom mjesecno. Molim Vas da mi, ako imate, date neki savjet za to.
  Hvala

  1. Pozdrav Nataša,
   ako nema nikakve naznake nametnika i ako su listovi tako “krivo” izrasli već od samog početka, moguće da je bilo nekakvih promjena kod uvjeta i održavanja u vrijeme kada je Fikus razvijao te nove listove.
   Ukoliko ostatak biljke izgleda zdravo, i ukoliko su (osim fizičkog oštećenja) zdravi i ti novi listovi, ne morate se previše brinuti, samo nastavite kao i do sada. Zalijevati kada je zemlja suha, opskrbite mu dovoljno jakog indirektnog osvjetljenja, te nježno prati listove od prašine običnom ili destiliranom vodom i mekanom krpom.
   Ukoliko se novi listovi i dalje budu razvijali “s greškama”, najbolje da nam pošaljete fotografije na info@pjantina.com da vidimo točno kako izgleda problem.
   Lijepi pozdrav

 7. Poštovana, molim savjet. Moj fikus relativno slabo napreduje, a nakon što sam ga stavila na terasu, izbacio je par novih listova relativno brzo. Sad sam ga preselila na zapadni prozor. Ono što me muči je da cijelo vrijeme na najdonjem listu se pojavljuje nekakva crna mrlja. S vremenom list padne, i onda se crna mrlja pojavi na novom najdoljnjem listu. Što bi to moglo biti? Ostali listovi izgledaju zdravo.

  1. Pozdrav,
   pripazite na zalijevanje i zdravlje korijena, jer bi moglo biti od previše vode (ili ako se zemlja presporo suši).
   Možete nam poslati sliku pa ćemo bolje vidjeti u čemu bi mogao biti problem.

 8. Dan. Hvala na savjetima za ovaj predivan ficus. Imam ficus elastica i psa u kući. Napisali ste da je otrovan, koliko je opasan za kućnog ljubimca. Hvala Danijela

  1. Pozdrav Danijela,

   bijeli sok od fikusa u načelu uzrokuje iritacije usne šupljine, povraćanje i dr. probavne smetnje. To samo u slučaju da pas baš pojede dijelove fikusa (svi dijelovi sadrže sok – stabljike, listovi).
   Ne znam u kojoj količini je potrebno da bi iritiralo ili dovelo do većih problema, ali ukoliko pojede (bilo koliko) je svakako najbolje kontaktirati veterinara.

   Lijepi pozdrav

 9. LADISLAV&ZIVANOVIC-

  HVALA LIJEPA POZDRAV IZ KANADE-LADISLAV&Z-SUPER STE!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *