Košarica

Spatifilum (Spathiphyllum) | njega i održavanje

Poznata po svojim sposobnostima pročišćavanja zraka, Spatifilum (Spathiphyllum) nam se sigurno nalazi u top 10 najčešćih sobnih biljki. Često se mogu pronaći i u supermarketima po vrlo pristupačnoj cijeni. Uz svoje moći pročišćavanja zraka, na glasu je i kao biljka koja je jednostavna za održavanje.

Spatifilum je karakterističan po svojim bijelim cvjetovima, zbog kojih se često naziva i jedarce (eng. white sails), dok ćete ga na engleskom najčešće pronaći po imenu Peace Lily. Uz svoje cvjetove, Spatifilum ima predivne sjajne zelene listove.

Listove je važno svako toliko očistiti od prašine kako bi biljka bolje fotosintetizirala, a uz to, i izgledala ljepše.

Biljku možete ili istuširati, ili nježno vlažnom krpom prebrisati (savjetujem krpu u mikrofibri jer je najnježnija za listove). I nakon tuša je dobro proći listove krpom kako bi odstranili eventualne nakupine prašine i dali listovima njihov puni sjaj.

Održavanje listova na ovaj način sprječava i razmnožavanje nametnika.

Spatifilum (Spathiphyllum) | osvjetljenje

Uz to što je ova biljka poznata da pročišćuje zrak, na glasu je i kao biljka koja može preživjeti u slabo osvijetljenim mjestima.

Dok je istina da za preživjeti Spatifilumu ne treba toliko svjetlosti, svakoj biljci treba barem nešto svjetlosti.

Činjenica da može preživjeti u slabije osvijetljenim mjestima samo je dobra vodilja da ako imamo neku drugu biljku koja traži više sunca, da toj biljci damo prednost pred prozorom, dok Spatifilum možemo stavili i par metara u prostor.

Naravno, sve ovisi o osvjetljenju u vašem domu i o količini svjetlosti koja dopire kroz prozore.

Ukoliko imate prozore južne, zapadne i istočne orijentacije, tada možete imati Spatifiluma i nekoliko metara u prostoru od tih prozora.

Međutim, ukoliko je riječ o sjevernom prozoru, bolje je da biljku približite što bliže prozoru kako bi iskoristila što više tog, ograničenog, osvjetljenja.

Ukoliko stavite Spatifiluma ispred južnog prozora, važno je da pripazite da ga zaštitite tijekom onih najjačih popodnevnih sati kako mu se ne bi oštetilo i izgorilo lišće.

Zimi sunce i nije toliko jako da može oštetiti biljku, ali čim krenu malo više temperature, osigurajte “hlad” vašim biljkama od jakog popodnevnog sunca. Meni je za to najlakše rješenje lagana bijela zavjesa, koja i dalje propušta svjetlo, ali ono sada više nije direktno, nego je raspršeno i sigurno za moje biljke.

Spatifilum – cvijet


Zaštitni znak ove biljke su njeni nježni bijeli cvjetovi.

Međutim, nerijetko je moguće da nam Spatifilum jednostavno ne želi procvjetati.

Ovdje najveću ulogu igra osvjetljenje, odnosno količina osvjetljenja koju Spatifilum dobiva.

U ograničenom osvjetljenju Spatifilum će rijetko cvjetati, zato ga je potrebno pomaknuti na neko bolje osvijetljeno mjesto ukoliko želimo da nas nagradi sa svojim cvjetićima.

Spatifilum (Spathiphyllum) | zalijevanje

Spatifiluma je potrebno zalijevati kada mu se zemlja počne sušiti. Već kada je prvih par cm zemlje suho, dobar je znak da ubrzo slijedi zalijevanje.

Nikako nije dobro konstantno ga zalijevati, ne omogućujući zemlji da se barem malo posuši.

Možda ste negdje čuli kako Spatifilum voli puno piti i kako ga je potrebno često zalijevati, međutim, ovakve izjave se vrlo lako mogu krivo shvatiti.

To ne znači da zemlja mora biti cijelo vrijeme mokra, već samo da Spatifilum kao Spatifilum iskorištava više vode od neke druge biljke – i da će se pritom njegova zemlja brže sušiti. Zato nije dobro napamet računati zalijevanje već prije zalijevanja popipati zemlju i vidjeti da li je stvarno potrebno zaliti biljku ili ne.

Više faktora igra ulogu kod učestalosti zalijevanja i što utječe na sušenje zemlje. Više o tome pročitajte u članku – Kada treba zalijevati sobne biljke.

Ako konstantno zalijevate Spatifiluma, možete mu prouzročiti iste probleme kao i bilo kojoj drugoj biljci kada je riječ o prečestom zalijevanju. Najčešći i najveći problem pretjeranog zalijevanja je truljenje korijena. Jednom kada korijeni zbog previše vodu krenu trunuti, i cijela biljka može začas uvenuti.

Ja se nerijetko nađem u situaciji da meni moj Spatifilum doslovno kaže “hej šta ne vidiš da mi treba vode” dramatičnim spuštanjem svog lišća.

To je već crveni alarm da ga se treba zaliti, koji svakako ne morate čekati. Ali, dogodi se da se ne stigne uvijek paziti na sve baš kako treba. Ako vidite da je vaš Spatifilum slegao tako listove – odmah ga dobro zalijte.

Kako je najbolje zalijevati Spatifiluma?

Prije nego što pređemo na sam način zalijevanja, želim istaknuti da je važno da je vaš Spatifilum posađen u posudu koja ima odvodne rupice na dnu, kroz koje sav višak vode može iscuriti. To nam jednostavno olakša život tako da ne moramo razmišljati je li se višak vode zadržao na dnu tegle ili ne.

Kod Spatifiluma je važno da ga obilno zalijete.

To možete učiniti na više načina. Možete ga zaliti metodom “od dole” tako da u neku veću posudu natočite nekoliko cm vode, položite vašeg Spatifiluma unutra i sačekate pola sata – sat da on sam upije vodu.

Naravno, ova metoda je moguća samo ako imate rupice na dnu posude u kojoj je vaš Spatifilum posađen.

S obzirom da Spatifilum voli piti, volim često koristiti baš ovu metodu kada njega zalijevam. Tako znam da je sigurno dobio dovoljno vode.

Možete ga također i zaliti metodom “od gore” tako da ga jednostavno zalijete po površini zemlje. Ovdje je važno ponoviti postupak nekoliko puta kako bi osigurali da je dovoljno vode prošlo kroz zemlju – zato sam i prije naglasila “obilno zaliti”.

Kada na ovaj način zalijevam, najčešće biljku dovedem do kade ili lavandina jer mi je tamo najlakše da se iscijedi višak vode. Krenem zalijevati i čekam da voda počne curiti kroz odvodne rupice. Zatim, isti postupak ponovim još par puta, dok se voda i dalje cijedi kroz rupice. Volim tako raditi čisto da osiguram da je voda dosegla svo korijenje.

Ukoliko ne želite micati biljku s mjesta na kojem se nalazi, višak vode će vam se izliti u ukrasnu teglu ili u tanjurić koji se nalazi ispod posude.

U tom slučaju, zalijte biljku tek toliko da se voda počne cijediti kroz odvodne rupice.

Višak vode koji se iscijedio možete tako pustiti oko pola sata da biljka sama upije još vode ukoliko je potrebno.

Važno je samo da nakon tih pola sata – sat, sav višak vode obavezno bacite.

Nikad nemojte puštati biljku da duže vrijeme “sjedi” u vodi.

Spatifilum (Spathiphyllum) | gnojenje

Spatifiluma gnojim jednom mjesečno tijekom sezone rasta – negdje od ožujka do listopada. Za to koristim univerzalno tekuće gnojivo koje razrijedim u vodi prema uputama na boci.

Važno je da pratite uputstva za razrjeđivanje, jer omjeri ovise od marke do marke, a ono što ne želimo nikako napraviti je dati previše koncentrirano gnojivo niti Spatifilumu, niti ijednoj drugoj biljci.

Spatifilum (Spathiphyllum) | je li otrovan?

Svi dijelovi Spatifiluma su otrovni i važno je pripaziti da se ova biljka nalazi izvan dohvata djece i znatiželjnih kućnih ljubimaca.

31 comments

 1. Zanima me biljka Spatifilum, nedacno sam je kupila i stavila na policu.. Imam 10 mj. bebu koja ju je nekako dohvatila rukicom, i zatekla sam ga sa listom u ruci. Pokusala sam vidjeti gdje je ostatak lista zavrsio.. Odmah sam se bacila u istrazivanje jer sam se uplasila da je progutao dio lista… Moje pitanje, da li je stetno .. Oduzela sam mu taj listic koji je otkinuo i oprala mu rukice. Hvala unaprijed na odgovoru.

  1. Pozdrav Bojana,
   Spathiphyllum sadrži tzv. kalcijev oksalat zbog čega je klasificiran kao otrovna biljka. Kalcijev oksalat može uzrokovati razne iritacije usne šupljine i kože, i to je u načelu gotovo instantna reakcija jer su kao mini iglice koje odmah stvaraju nelagodu.
   Nemam iskustva sa slučajevima kada ga bebe, i ljudi općenito, slučajno konzumiraju, ali ja osobno sa npr. kućnim ljubimcima (za koje je isto otrovan) i koji su ga znali pojesti k’o salatu kada bi ga se dočepali, nije bilo nikakvih problema.
   Svakako se posavjetujte s vašim pedijatrom kako biste bili skroz na miru.
   Lijepi pozdrav

  2. Pozdrav! Pratim vašu stranicu i odlična je…imam Spatifilum već neko vrijeme(oko 2 godine, ove godine je dao i prvi cvijet) te na većini listova pri vrhovima list završava smeđom bojom…zašto se to događa? Hvala, lijepi pozdra. ????

   1. Pozdrav,
    jako mi je drago da ti se sviđa stranica 🙂
    Kod Spatifiluma je često da mu smeđe vrhovi (dosta je razmažen što se toga tiče), najčešće zbog suhog zraka ili manjka vode, a moguće je i od gnojiva.

 2. Uhvatila sam par puta da mi je oko spatifila na parketu mokro i vidim da “plače” kroz listove mu se cijede kapljice vode. Da li da se zabrinem ili je to normalno? Hvala na odgovoru.

  1. Pozdrav Sanja,
   sasvim normalna pojava koja se zove gutacija. Više možete pročitati u članku – https://pjantina.com/gutacija-regulacija-vode-kod-sobnih-biljaka/ .
   Lijepi pozdrav 🙂

 3. Pozdrav
  Primijetila sam sa su moji cvjetovi spatifile vise zeleni nego bijeli. Kako postići bijelu nonu cvijeta i zašto su kod mene u početku bijeli i onda prerastu u zelenu. Ili je to možda proces os će iz zelene u bijelu. Šta da napravim?

  1. Pozdrav Sanja,
   cvjetovi mogu biti zelenkasti kada tek niknu ili kada već krenu stariti, pa iz skroz bijele poprimaju zelenkastu nijansu i u tom slučaju je sasvim normalno. Ukoliko su cvjetovi uvijek zeleni, mogući razlozi su višak gnojiva ili jako osvjetljenje. 🙂

 4. Pozdrav,kupila biljku prije mjesec dana ,počeli se sušiti samo cvijetovi i smeđiti,dok u isto vrijeme rastu novi mali. Neznam kako pomoc biljkici 😮

  1. Pozdrav Samantha,
   kada su cvjetovi već stari, sasvim je normalno da krenu smeđiti. Možete ih odrezati ili pustiti da se skroz posuše pa ih tada ukloniti. U svakom slučaju, sasvim normalna pojava 🙂

 5. Pozdrav, biljku spatifilum imam nekoliko mjeseci, nisam je presađivala. Prije mjesec dana počela se sušiti, odnosno listovi su počeli blijediti i postaju smeđi, kao i cvjetovi. Je li to normalno za ovo doba godine ili možda trebam presaditi, više zalijevati…?

  1. Pozdrav Ivana, za cvjetove je normalno da smeđe kada prolaze i njih možete odrezati ili pustiti da se sami skroz osuše. Listovi ukoliko su blijedi, moguće je da biljka ne dobiva dovoljno osvjetljenja, a ukoliko su vrhovi suhi i smeđi (ili smeđe donji, stariji listovi), moguće da ju treba redovnije zalijevati (uz to i suh zrak zbog grijanja može utjecati na to). Lijepi pozdrav 🙂

 6. Molim,kada je najbolje presađivati biljku u veću posudu i na koji način tj koju vrstu zemlje koristiti i kakvu teglu?Hvala! M.B.

  1. Pozdrav Miro,
   uputila bih vas na članke https://pjantina.com/presadivanje-sobnih-biljaka-kada-kako-zasto/ i https://pjantina.com/supstrati-za-sobne-biljke-kako-postici-optimalnu-drenazu-zemlje/ u kojima možete pronaći odgovor, općenito je najbolje presaditi u proljeće, iako po potrebi može i u bilo koje drugo doba godine 🙂

 7. Zdravo. Kupila sam spatifilum u lidlu. Stavila blizu prozora, sunce nije direktno. Zalivam jednom nedeljno, brišem listove mokrom krpom, pofajtam listove vodom. Od starta kad sam je donela cvetovi budu beli, i brzo dobiju braon boju i osuse se. To znaju biti i veliki i mali cvetovi. Juce primetih da su sami vrhovi listova dobili braon boju, kao da se suše. Gde gresim? Hvala na odgovoru.

  1. Pozdrav Kristina,
   preporučila bih vam da ga zalijevate po potrebi, odnosno tek kada se zemlja malo posuši (prvih par cm). Cvjetovi je moguće da smeđe ili jer su već stari i prirodnim procesom se suše, a moguće je i zbog nekog problema s korijenima.
   Provjerite korijene i vidite jesu li zdravi ili su tamni i truli.
   Smeđe vrhove najčešće uzrokuje manjak vlage u zraku ili period suše prije zalijevanja jer biljka nije imala “pristup” vodi, ali s obzirom vi redovno zalijevate i prskate, najbolje da provjerite korijene jer je moguće da biljka nije u mogućnosti upiti vodu kroz korijene – o tome možete pročitati u članku https://pjantina.com/uvijanje-listova-na-sobnim-biljkama-razlozi-i-rjesenja/ . Jedan od razloga može biti i pretjerano gnojenje.
   Lijepi pozdrav

 8. Postovanje
  Ja imam spatifilum..kupila ga u avgustu…imao je 2 cvjeta i treci se nije razvio do kraja..stoji mi 2 m udaljen od prozora na stalku blizu tv…
  Do sad nisu cvjetovi krenuli …na vrhovima listova bude smedje…
  Zalijevam sad 1 sedmicno i premjestila sam ga u drugu sobu…u sredini su poceli mladi listovi i nisu mi vise listovi veliki ko kad sam ga kupila…
  Pitanje: da li ova biljka pauzira u cvjetanju? Ilje bolesna?
  Lp

  1. Pozdrav Emina,
   listovi su manji najvjerojatnije jer biljka ne dobiva dovoljno svjetla, a što se tiče cvjetova, moguće da će proći duže vrijeme prije nego što ponovno procvjeta tako da se ne morate brinuti oko toga. Također biljka ima svoj ciklus i najčešće će cvjetati u proljeće.
   Smeđi vrhovi mogu značiti više toga (nažalost) – moguće da su krenuli smeđiti zbog niske razine vlage u zraku, zbog previše gnojiva ili zbog previše vode.
   Zalijevajte ga kada se zemlja osuši prvih par cm i pokušate ga staviti na dobro osvijetljeno mjesto (bez jakog direktnog osvjetljenja) 🙂

   1. Vjerojatno sam pretjerala sa zalijevanjem, dok čitam sve. Moja biljka je samnom već 5 godina. Počela je crniti i listovi su joj klonuli.
    Ma proljeće sam je presadila u veću teglu misleći da je uzrok mala tegla. Nažalost, nista. Prema opisu, kao da je sparena. Ima li joj spasa? Što da napravim??

    1. Pozdrav Linda,

     najbolje da nam pošaljete fotografiju biljke na info@pjantina.com kako bi točno vidjeli jer ovako možemo samo nagađati, a opcija je 1000..

     Ako je crno na listovima mekano onda je najvjerojatnije problem sa previše vode (moguće da je previše zemlje koja se sporo suši, prečesto zalijevanje).. provjerite korijen je li zdrav ili ima trulih dijelova. Uz to su mogući još dodatni faktori koji su pridonijeli ovom stanju.

     Lijepi pozdrav

 9. pozdrav imamo ovaj spatifilium nekoliko godina.. U kutu je kraj sjevernog prozora.. Al godinama samo jedan cvijet 😀 ..listovi su pri vrhu tamnosmedji.. Moram li mu mjenjat polozaj ili?

  1. Pozdrav Marija,
   najvjerojatnije mu fali svjetla, kutovi su općenito mračniji ako ih ne osvjetljava neki drugi izvor svjetlosti, a naročito su mračni oni lijevo i desno od sjeverno orijentiranog prozora.
   Lijepi pozdrav

 10. Pozdrav

  Imam spatifilium, i od 10.mj je bio prekrasan, zadnjih mjesec dana su mu se listovi počeli savijati prema dolje i shvatila sam da mu je zemlja prevlažna pa sam ga očito previše zalijevala. Sad ga nisam zalijevala otkad sam to primijetila ali listovi mu samo sve vise i vise venu. Ima li mu spasa?

  1. Pozdrav Mia,
   ukoliko je zemlja bila prevlažna, najbolje da provjerite korijene, odstranite one koji su eventualno strunuli i presadite u novi, prozračni supstrat. Ne u veliku posudu, samo za prst širu od samih korijena.
   Držimo fige! Lijepi pozdav

 11. Dobila sam spatifilum prije par mjeseci, tad su bili i cvjetovi.
  Brzo su i otišli, osušili se.
  Zalijevam po potrebi, nekad i pričekam da listovi spuste da znam da mu treba vode.
  Tamo gdje bude cvijet ostala je grana smedje boje koja je bila unutra u rupicu od lista, a danas izvučem.
  Dal sam to trebala i davno već uraditi?
  Nigdje ne mogu naći savjet o tome.
  Lp

  1. Pozdrav Ivana,
   ukoliko mislite na stare osušene stabljike od cvijeta, njih možete rezati čistim škarama kada cvijet krene venuti, ali možete i čekati dok se skroz ne osuši i sama odvoji od ostatka biljke (kao što ste vi napravili, ako sam vas dobro razumjela).
   Lijepi pozdrav

 12. mam spatifilium, vec oko 3tjedna i bio je prekrasan, zadnjih tjedan dana su mu se listovi počeli savijati prema dolje isto kao i cvijeće i peteljke.. Ima li mu spasa? Sav se objesio, a vazna osoba mi ga je poklonila …

  1. Pozdrav,
   ako su mu samo listovi pognuti, a sve drugo izgleda ok, možda ga samo trebate zaliti.
   Probajte sa metodom od dole, stavite vašeg Spatifiluma u posudu sa vodom da zemlja upija vodu od dole i pustite ga tako 15ak minuta, nakon čega iscijedite višak vode koji je eventualno ostao i vratite ga na mjesto.
   Lijepi pozdrav

 13. Pozdrav,

  imam spatifilium već duže vrijeme ali slabo, vrlo slabo napreduje. Nalazi se u dnevnoj sobi uz prozor ali iza zavjese. Problem je i u tome što potjera mlade listove ali i oni vrlo brzo počnu smeđiti. Ne zalijevam ga prečesto, ali pazim da zemlja ne bude suha. Što činiti s njim da počne bujnije rasti?

 14. Dobila sam zensku srecu ga 8 mart, bila je sve okej, ima malo manje svetlosti jer jednostavno u stanu je nemamo previse, zalivam je tako sto je ubacim u vodu 15min i izvadim… nisam je presadila…Odjednom svet pocinje da tamni (beli deo), zuti deo crn skoro skot, da li je to nesto napalo ili ? Sta da radim ?

  1. Pozdrav, cvijet kad tad počne venuti, to je sasvim normalno. Ako je ostatak biljke dobro, samo nastavite dalje kao što ste i do sada, a cvijet možete odrezati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)