Košarica

Presađivanje sobnih biljaka | Kada? Kako? Zašto?

“Trebam li presaditi ovu biljku?” vječito je pitanje koje si postavljamo kada tek kupimo neku sobnu biljku ili kada nam stigne proljeće pa osjećamo da bi možda nešto trebali poduzeti s našim biljčicama. U ovom članku ćemo pričati kada se biljka treba presaditi, na koji način i zašto ih je uopće potrebno presađivati.

Zašto je potrebno presađivati sobne biljke?

Kako se biljka razvija i raste izvana, tako rastu i njeni korijeni u posudi. Kada se korijeni toliko razviju i maksimalno ispune teglu, mogu se početi javljati problemi vezani uz rast i zdravlje biljke.

Ako je biljka predugo vezana korijenjem, biljka će s vremenom početi sporije rasti i rađat će manje listove.

Kako korijeni rastu, u tegli će biti sve manje i manje zemlje. Korijeni mogu narasti do te mjere da je moguće, da kada biljka nije dugo presađena, ne ostane više zemlje u tegli.

To znači da više nema materijala koji upija i zadržava vodu, zbog čega će se biljka morati konstantno zalijevati. Osim toga, korijeni će biti i izloženiji solima i mineralima iz gnojiva što može dodatno stvoriti stres biljci.

Zbog ovih razloga, jednom kada je biljka vezana korijenjem, potrebno ju je presaditi u malo veću posudu i dati joj mjesta za daljnji razvoj.

Kada treba presaditi sobne biljke?

Većina sobnih biljki voli biti vezana korijenjem. Što to znači?

To znači da ih se ne treba presađivati sve dok svojim korijenjem ne ispune posudu.

Je li biljka vezana korijenjem možete znati samo i isključivo ako ju izvadite iz posude i pogledate.

Ne može se na temelju veličine biljke (koju vidimo izvan posude) znati treba li ju presaditi ili ne.

Mogli bi tek pretpostaviti, ali ne možemo sa sigurnošću znati treba li ju stvarno presaditi ili ne. Također, nije niti dovoljno pogledati ispod posude, da li korijeni izlaze kroz odvodne rupice.

Zna se dogoditi da korijeni prirodno krenu izlaziti kroz rupice bez da su se pritom razvili u tegli. Dakle, u svakom slučaju, pažljivo izvadite biljku iz trenutne posude i pogledajte joj korijene.

Koliko god presađivanje može imati pozitivan učinak na biljku, toliko može i naškoditi. Ukoliko prerano presadimo biljku koja još nije spremna za veću posudu, mogu se razviti problemi sa njenim rastom i razvojem.

Radi lakšeg razumijevanja, najbolje je to vidjeti na primjeru.

Treba li presaditi biljku odmah čim ju kupite?

Kupili ste novu biljku i donijeli ste ju kući, trebate li ju odmah presaditi ili ne?

Ovo je vrlo često pitanje na koje niti eksperti nemaju jedinstveno mišljenje. Neki smatraju da se treba odmah presaditi, dok neki smatraju da se ne bi smjele presaditi.

Moje iskustvo je negdje između. Ono što ja uvijek radim s novim biljkama je da kad ih donesem kući, prije svega idu na mjesto izolirano od drugih biljaka, u svojevrsnu karantenu u slučaju pojave nekih nametnika, na neko kraće vrijeme (oko dva tjedna).

Najčešće je to mjesto s dosta indirektnog svijetla kako bi tranzicija iz rasadnika/vrtnog centra bila što manje stresna za biljku.

Dakle, prije svega dopustim biljci da se aklimatizira na novi prostor i sukladno njenim potrebama joj biram mjesto u stanu, učestalost zalijevanja i druge potrebne stvari.

Također, ukoliko je riječ o nekakvom sukulentu ili biljci za koju znam da bi više voljela biti u tegli od terakote nego u plastičnoj, isto malo sačekam, ali ju svakako presadim u terakotu, bila ona vezana korijenjem ili ne.

U tom slučaju, ako nije vezana korijenjem, ne presađujem u veću posudu, nego ju samo iz plastične presadim u posudu od terakote iste veličine.

Ako je nova biljka imala već dosta vezano korijenje već prilikom kupnje, presađujem ju u veću posudu tek nakon nekoliko tjedana što se prilagođavala novom prostoru.

Općenito, ukoliko nije vezana korijenjem, a ne želim ju presaditi u terakotu, ne presađujem ju dokle god to nije potrebno.

Međutim, moguće je da se u ona 2-3 tjedna karantene jave nekakvi nametnici. U tom slučaju, i da nije vezana korijenjem, najčešće joj skroz zamijenim zemlju i tretiram joj listove kako bi što više spriječila širenje odnosno razmnožavanje nametnika.

Ukoliko biljka nije vezana korijenjem, a želite ju iz nekog razloga presaditi, bilo zbog nametnika ili promjene zemlje i sl., ne morate uzimati veću posudu.

Ako vas muče neki nametnici, a ne znate ih prepoznati i tretirati, u članku – Najčešći nametnici koje ćemo pronaći na našim sobnim biljkama – kako ih prepoznati i kako ih se riješiti bez pesticida prolazim kroz one s kojima se najčešće možemo susresti.

Kako presaditi sobnu biljku?

Sada kad smo ustanovili da je vrijeme za presaditi našu biljku, dolazimo do onog zabavnog dijela.

Sve što vam je potrebno za presadnju je tegla za broj veća od one u kojoj se biljka trenutno nalazi i zemlja.

Možete odabrati plastičnu posudu, posudu od terakote, cementa, metala, ili bilo kojeg drugog materijala. Ono što je važno je da ta posuda ima barem jednu rupicu na dnu. To je važno kako bi prilikom zalijevanja sav višak vode mogao iscuriti vani.

Ja za presađivanje biljaka najčešće koristim plastične tegle i tegle od terakote, dok keramičke, metalne i sl. posude koje nemaju rupu na dnu koristim kao ukrasne posude.

Ukoliko niste sigurni koju vrstu posude odabrati, bacite pogled na članak Kako odabrati najbolju teglu za vašu sobnu biljku u kojem prolazimo kroz pozitivne i negativne strane plastike i terakote, te kako si već samo s odabirom posude možete olakšati održavanje biljke.

Što se tiče zemlje, možete pronaći različite zemlje za sobne biljke. Određene biljke zahtijevaju propusniji supstrat, dok neke traže zemlju koja će duže vrijeme zadržati vlagu.

Supstrati za sobne biljke se sastoje od upijajućeg materijala (treset, kokosova zemlja), propusnog materijala (perlit, pijesak, zeolit, kora) i humusa. U kojem omjeru ćemo miksati ove materijale ovisi o vrsti biljke i njenim potrebama.

Sada kada imate posudu i zemlju, vrijeme je za sadnju!

Dodajte malo supstrata na dno posude i položite vašu biljku unutra. Gledajte da površina trenutne zemlje bude oko 2 cm ispod ruba tegle kako bi bilo mjesta za vodu prilikom zalijevanja.

Ako posadite biljku na način da je površina zemlje u ravnini s rubom posude, prilikom zalijevanja se voda može preliti preko ruba posude i stvoriti nepotrebni nered.

Količinu zemlje koju stavite na dno ćete mjeriti po tome di završi površina zemlje u odnosu na rub posude.

Kada ste to riješili, počnite puniti zemlju oko biljke i lagano pritišćite zemlju kako bi se popunili svi prostori oko korijena.

Kada ste sve lijepo popunili, obilno zalijte biljku sve dok voda ne krene curiti kroz odvodne rupice. Moguće je da će se prilikom zalijevanja površina zemlje spustiti. U tom slučaju naknadno nadodajte još malo zemlje.

Uz ove dodatke sadnja može biti još zabavnija i lakša:

Kada ste ju presadili, vratite biljku na njeno omiljeno mjesto i uživajte u njenom rastu.

* Moguće je da su neke poveznice na našoj stranici affiliate poveznice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)