Košarica

Početak sezone rasta | pojednostavljeni vodič za gnojenje sobnih biljaka

Nakon duge zime, napokon nam je stigla sezona rasta. Iako su temperature još dosta niske, već se pomalo nazire buđenje prirode i buđenje naših sobnih biljki. Početak sezone rasta znači i početak gnojenja naših biljki, a kada, kako i s čime ih gnojiti pročitajte u nastavku.

Kao i sa svime, tako bismo mogli ući skroz u detalje i sa samim gnojivom, međutim, ovdje želim istaknuti ono što je najvažnije kako se ono bitno ne bi izgubilo u moru drugih informacija.

Što je gnojivo? | gnojiva za sobne biljke

Gnojivo se često brka kao “hrana za biljke”. Gnojivo nije hrana za biljke, već gnojivo možemo gledati kao suplement za biljku, poput vitamina.

Biljka svoju hranu proizvodi procesom fotosinteze uz pomoć sunca, vode i ugljikovog dioksida

Gnojivo trebamo gledati kao vrstu suplementa za sobne biljke.

Gnojivom biljci dodajemo makronutrijente i mikronutrijente potrebne za njen rast i razvoj. Glavni makronutrijenti, oni koji su uvijek istaknuti na etiketi, su dušik (N), fosfor (P) i kalij (K).

  • N – Dušik je važan za klorofil u biljci.
    Klorofil je biljni pigment koji daje biljci zelenu boju, i važan je u procesu fotosinteze u pogledu upijanja sunčeve svjetlosti.
  • P – Fosfor je važan za rast korijena, cvjetova i plodova.
  • K – Kalij pomaže u regulaciji stomata – biljnih pora koje sudjeluju u izmjeni plinova i regulaciji temperature same biljke tako što se otvaraju i zatvaraju. Uz to, kalij općenito pomaže biljnom imunitetu.

Ovisno o omjeru i količini ovih makronutrijenata, razlikovat će se gnojiva za npr. zelene sobne biljke, kaktuse, razno povrće, cvijeće, agrume i sl. Zato je važno odabrati ono gnojivo koje odgovara biljci koju trebate gnojiti.

Vrste gnojiva

Danas možemo pronaći razno razne vrste gnojiva – sintetičke ili organske – u tekućem obliku, u granulama, u štapićima, itd.

Ja, da si pojednostavim život, jednostavno odem u dućan, ili naručim online, tekuće gnojivo. Pritom, pripazim da uz makronutrijente sadrži i mikronutrijente, kako bi to gnojivo bilo što potpunije za moje biljke.

Za gotovo sve sobne biljke koristim isto gnojivo – ono za zelene sobne biljke, dok Orhideje, kaktusi i sukulenti imaju svoje posebno gnojivo.

Kada treba gnojiti sobne biljke?

Biljke je potrebno gnojiti dok aktivno rastu. Kada biljke aktivno rastu, one stvarno i iskorištavaju nutrijente koje im dodajemo.

Zato zimi najčešće prestanemo gnojiti jer, zbog promijenjenih uvjeta, većina biljki prestane aktivno rasti. Tada biljka ne iskorištava dodane nutrijente i moguće je da će se gnojivo s vremenom samo nataložiti u posudi i oštetiti korijene.

Kako prilagoditi brigu sobnih biljaka zimi, pročitajte u – Kako brinuti za sobne biljke zimi?.

Biljke aktivno počinju rasti negdje u ožujku i rastu sve do listopada/studenog.

Naravno da, s obzirom da su temperature više u našim stanovima, nego što su vani, neke sobne biljke će rasti i tijekom zime, ali puno puno sporije nego tijekom sezone rasta.

Pa tako, s početkom sezone rasta, i mi započinjemo sa sezonom gnojenja.

Uz to, važno je za istaknuti da biljku gnojite samo kada se biljka osjeća dobro. Ukoliko imate biljku koja vene i koju pokušavate spasiti, nemojte joj davati dodatno gnojivo. Biljka ga neće moći iskoristiti, i gnojivo će se samo nataložiti u zemlji, što s vremenom može oštetiti korijene.

Koliko često treba gnojiti biljku?

Ovisno o vrsti biljke, neke će zahtijevati češće, a neke rjeđe gnojenje. Zato je uvijek važno prvo se informirati o potrebama i njezi određene biljke. Međutim, dobro je što većina sobnih biljki ima slične potrebe, pa ih tako možemo više-manje i istovremeno gnojiti.

Tako sam si ja olakšala život, jer da sam neke išla gnojiti svaka 2 tjedna, neke svaka 3, neke 1 mjesečno itd, nikad ne bi izašla na kraj s takvim rasporedom. Zato većinu mojih sobnih biljki jednostavno gnojim jednom mjesečno.

Na taj način znam da neću propustiti pognojiti sve biljke barem jednom mjesečno. U suprotnom, već se vidim, neke bi sigurno zaboravila pognojiti, ili bi si zaboravila zabilježiti kada sam pognojila i sl.

Ovako znam, uvijek početkom mjeseca pognojim sve, tako sam sigurna točno kada sam pognojila i mirna sam do sljedećeg mjeseca.

Kada je riječ o gnojivu, uvijek je bolje dati manje nego više.

Stvar je u tome što previše gnojiva može ozbiljno naštetiti biljci, dok davanje premalo gnojiva neće.

S druge strane, balkonsko cvijeće (koje ljeti moram zalijevati svaki dan), gnojim i 2 puta mjesečno, a kaktuse i sukulente pognojim dva puta tijekom sezone rasta.

Kada početkom proljeća krenete gnojiti sobne biljke, možete dodatno razrijediti gnojivo upola.

Znači, ako vam na ambalaži npr. piše da se pola čepa razrijedi u 1L vode, vi ga razrijedite u 2L vode (ili 1/4 čepa razrijedite u 1L vode).

Kako gnojiti sobne biljke?

Ako ste odabrali tekuće gnojivo, a ne ono u krutom obliku koje se umiješa u zemlju i koje se pomalo rastapa prilikom svakog zalijevanja, trebat ćete ga razrijediti u vodi.

Tekuće gnojivo važno je da razrijedite u omjeru prema uputama na ambalaži.

Ovisno o brendu gnojiva koje ste kupili, ovi omjeri se mogu razlikovati. Moje trenutno gnojivo npr. zahtijeva da se pola čepa razrijedi u 1L vode. Dok sam se isto susrela s gnojivom kod kojeg je cijeli čep bilo potrebno razrijediti u 3L vode.

To je početak. Pročitati upute na ambalaži i razrijediti sukladno tim uputama.

Najjednostavnije je uzeti običnu bocu od 1L ili 1,5L kako ne bi morali koristiti mjericu za računanje vode, ali ako vam je lakše koristiti mjericu i ulijevati vodu u posudu s kojom inače zalijevate biljku, možete slobodno i tako. Zatim dodate gnojivo i promiješate ga s vodom.

Zato je boca meni dobra, jer ju začepim i dobro promućkam. Takvu otopinu onda možete ili uliti u posudu za zalijevanje ili možete zalijevati direktno iz te boce.

Kada imamo spremnu mješavinu vode i gnojiva, krenem zalijevati biljku po biljku. Jednostavno svaku zalijem dok voda ne krene kapati kroz odvodne rupice na dnu posude. Sav višak koji iscuri vani, obavezno bacite.

zaključno | gnojenje sobnih biljaka

Važno je gnojiti biljke kada one aktivno rastu, od proljeća do jeseni.

Najvažnije je gnojiti, manje je važno koju vrstu ili marku gnojiva odaberete. Važno je samo da je to gnojivo prilagođeno za onu biljku koju želite gnojiti (gnojivo za zelene sobne biljke, gnojivo za Orhideje, gnojivo za agrume, gnojivo za kaktuse itd).

Nemojte gnojiti biljku kada je slaba i bolesna kao da je gnojivo lijek, jer joj gnojivo u tom slučaju može odmoći.

Ako niste sigurni koliko gnojiti određenu biljku – bolje je dati manje gnojiva, nego pretjerati s njime.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *