Košarica

Gutacija | regulacija vode kod sobnih biljaka

Probudili ste se jedno jutro i primijetili kapljice na vrhovima lista neke vaše sobne biljke? Ono što ste vidjeli je rezultat procesa koji se zove gutacija. Što je to i zašto biljka “plače” pročitajte u nastavku.

Gutacija je jedan od procesa kojim se biljka “rješava” viška vode iz svog sistema.

Zašto biljka to radi? Znači li to da ste vi nešto pogriješili? Možda ste je previše zalili? Sljedeći put manje vode? – Ne.

Ne mora značiti da ste previše vode dali vašoj biljci, a u nastavku ćemo i obrazložiti zašto. Ukoliko ste obilno zalili vašu biljku, ali ste pritom bacili sav višak vode i pustili da se eventualni višak dodatno iscijedi iz same posude u kojoj je vaša biljka posađena – vi ste dobro odradili svoj dio posla.

Sada je na biljci da regulira tu vodu koju je dobila.

Biljka regulira količinu vode u svom tijelu uz pomoć stoma (pore – otvori na listovima biljke). O njima smo već ranije pričali u članku Uvijanje listova kod sobnih biljaka | razlozi i rješenja.

Stome su tijekom dana otvorene i kroz njih voda izlazi u obliku vodene pare.

To je proces transpiracije i s obzirom da je zapravo nevidljiv, niti ne idemo za time da biljke prolaze kroz taj proces. Ali, s druge strane, proces gutacije itekako primijetimo.

Stome sudjeluju u procesu fotosinteze.

Dok biljka ima izvor svjetla, stome su otvorene, a kada padne mrak, stome se zatvaraju. Naravno tu ima izuzetaka, ali ovo je generalno kako većina sobnih biljaka funkcionira.

Međutim, iako je pao mrak i stome su zatvorene, postoji mogućnost da se biljka i dalje želi riješiti viška vode. To će biti slučaj kada se biljka nalazi u vlažnoj zemlji i nastavlja i tijekom noći upijati vodu.

Sada imamo “staru” vodu koja se već od prije nalazi u tijelu biljke, i “novu vodu” koju biljka upija kroz korijen. Kako biljka upija “novu” vodu, stvara se pritisak zbog viška vode i taj višak će biljka izbaciti na površinu lista kroz proces gutacije.

Rezultat toga su kapljice koja vidimo na vrhu ili rubovima lista.

Gutacija se odvija noću kada su stome zatvorene i upravo zato rezultat tog procesa (kapljice na listu) vidimo odmah ujutro.

Te kapljice su zapravo ksilemski sok a ne čista voda, jer u procesu gutacije, kako voda putuje kroz biljku, voda putem lovi i minerale i druge nutrijente, pa i ugljikohidrate i proteine, koji se onda svi zajedno izbace na površinu lista.

U prirodi je ksilemski sok slastica za razne insekte.

Ovu pojavu najčešće ćete primijetiti kod biljaka iz roda Monstera, Epipremnuma i Filodendrona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)