Košarica

Uvijanje listova kod sobnih biljaka | razlozi i rješenja

Nerijetko ćemo se susresti sa uvijenim listovima na našim biljkama. Uvijanje listova jedan je od načina na koji nam naše biljke govore što im nedostaje ili što ih muči. Naučite što znače uvijeni listovi kako biste na što učinkovitiji način mogli pomoći vašim biljkama.

Biljke reguliraju svoju “tjelesnu” temperaturu uz pomoć vode.

Za to primarnu ulogu imaju stome, otvori na listovima koje biljka može otvoriti i zatvoriti.

Korijeni upiju vodu i voda se počne “kretati” kroz biljku sve do njenih listova kroz koje u konačnici isparava. Kada je biljka u toploj okolini, prirodno joj je da otvori stome kako bi potakla upijanje vode i kako bi zapravo što više vode moglo početi cirkulirati kroz biljku.

Tako se biljka doslovno hladi u toplim uvjetima.

Otvaranjem stoma potiče se upijanje i protok vode kroz stabljike, stapke i listove i na taj način se biljka hladi.

Međutim, kada je biljka izložena ekstremnim vrućinama ili previše sunca, ona će nastojati zadržati što je više vode moguće. To postiže na način da zatvori stome. U suprotnom bi voda samo isparila kroz listove i biljka bi vrlo brzo uvenula, doslovno bi se isušila.

Uvijanjem listova uzduž sredine pa prema unutra, biljka stvara mikroklimu oko svojih listova, odnosno oko stoma, i na taj način i dalje može “upravljati” njihovim otvaranjem i zatvaranjem. Kada je potrebno, može ih otvoriti da potakne upijanje i protok vode, ali kada nema što upiti, može zatvoriti stome i na taj način zadržati vodu u sebi.

Biljka će uviti listove kada je izložena ekstremnim uvjetima.

Kao što smo rekli, neki od ekstremnih uvjeta koji potiču biljku da uvije listove su prejako osvjetljenje i previsoke temperature.

Uz to, ono što je još moguće su vlažnost zraka (bilo premalo vlage ili previše vlage) i dostupnost vode.

Kada se zemlja isuši i biljka više nema izvor vode, prisiljena je uviti listove kako bi mogla regulirati svoje stome i zatvoriti ih kako bi ono vode što ima u sebi mogla stvarno i zadržati, a ne pustiti da ispari.

Ono što je najčešći razlog uvijanja listova kod sobnih biljaka je upravo dostupnost vode.

Ovo ćete najčešće primijetiti kod Skindapsusa i Dracene Fragrans, ako ih pustite u suhoj zemlji neko vrijeme.

Daleko od toga da trebate dopustiti da se zemlja posuši između zalijevanja Epipremnuma i Dracene, ali ako biljka provede duže vrijeme u suhoj zemlji, uvijanje listova vam je znak da joj definitivno treba vode.

Ovdje bi istaknula i činjenicu da je, iako zalite biljku, iz više razloga moguće da ovi simptomi neće proći. Vi u tom slučaju mislite da ste biljku zalili, ali ona i dalje pokazuje znakove da joj treba vode. Kako je to moguće?

1. tvrda zemlja

To je moguće da se dogodi kada se zemlja toliko stvrdne da prilikom zalijevanja voda samo pronađe kanalić i kroz njega iscuri vani.

Nerijetko se ovo dogodi ili zbog nakupine kamenca u zemlji ili kada je zemlja jako dugo suha i sl. U tom slučaju razrahlite zemlju štapićem ili nečim sličnim, pritom pazeći da ne oštetite korijene.

2. hidrofobna zemlja

Nekada zemlja doslovno postane hidrofobna. Tada zemlja odbija upiti vodu.

Primijetit ćete kako se lokvica vode zadrži na zemlji, umjesto da je zemlja upije. Tu se može dogoditi i da se, kada zalijte vašu biljku, voda samo izlije vani kroz posudu.

Ovo se nerijetko može dogoditi tresetu kada je duže vrijeme suh.

U tom slučaju, najbolje je presaditi biljku u bolju zemlju, ali ako to trenutno ne možete, sljedeća najbolja opcija je da počnete zalijevati biljku od dole. Na taj način će biljka upijati vodu kroz svoje korijene.

3. truli korijeni ili trula stabljika

Biljka vam i dalje pokazuje znakove da je žedna, ali tek ste ju nedavno zalili, pa i sama zemlja je na dodir mokra?

Ono što je moguće da se tu dogodilo je da su zapravo korijeni ili dio stabljike počeli trunuti zbog čega je prekinut dotok vode do listova.

Biljka izgleda žedno, a zapravo se utapa u mokroj zemlji. U tom slučaju, nježno izvadite biljku iz posude i provjerite je su li korijeni zdravi ili su potamnili (posivili ili pocrnili) i postali mekani.

Ako reagiramo na vrijeme, još uvijek možemo spasiti biljku, a to možemo napraviti na različite načine, ovisno o trenutnom stanju biljke.

Prvo je uvijek važno identificirati problem kako bi onda što prije i što efikasnije mogli pomoći našim biljkama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)