Košarica

Kada treba zalijevati sobne biljke

Koliko ste puta dobili savjet poput “Orhideju trebaš zalijevati jednom tjedno” ili “kaktuse trebaš zalijevati jednom mjesečno”? Neću zaboraviti kada sam kupovala moju prvu biljku… prodavačica mi je rekla: “Trebaš ju zalijevati svakih 20 dana sa 0.75L vode”.

Tada sam iskreno mislila da za konkretnu vrstu biljke postoji neki magični broj dana koji moraju proći prije sljedećeg zalijevanja, ali upravo ovakvi savjeti su po meni najčešći uzrok pretjeranog zalijevanja kućnih biljaka – što konačno rezultira u truljenju korijena, a samim time i odumiranju cijele biljke.

Kada stvarno treba zalijevati sobne biljke?

Neke biljke zahtijevaju da se zemlja skroz osuši, dok neke druge vole uvijek imati vlažnu zemlju. Stoga je važno vidjeti što vaša biljka voli i želi. Većina sobnih biljaka voli da se zemlja gotovo potpuno osuši između zalijevanja.

Kada pričamo o učestalosti zalijevanja biljaka moramo uzeti u obzir vrstu biljke i njene potrebe, a uz to i uvjete u kojima ta biljka raste.

Uobičajeno je da drvenaste biljke i biljke koje imaju masnije listove (kao npr. sukulenti, Zamija, Peperomia i dr.) vole da se zemlja potpuno osuši između zalijevanja. S druge strane imamo biljke koje vole vlažnu zemlju (vlažnu, ne zemlju natopljenu vodom) poput Calathea, Marante i Stromanthe. Takve biljke najčešće možete prepoznati po izrazito tankim listovima.

Ja sam tada bila poslušala savjet koji sam dobila o zalijevanju Dracene svakih 20 dana. Znate kako se Dracene najčešće sade sa tri odvojene stabljike? Nakon svega par mjeseci, najniža stabljika počela je trunuti i nakon nekog vremena je potpuno odumrla.

Što se tu dogodilo? Gdje sam pogriješila? Nisam dopuštala da zemlja ne dođe niti blizu ikakve razine suhoće. Ona je bila posađena u velikoj plastičnoj tegli sa puno zemlje i 20 dana jednostavno nije bio dovoljno vremena da se zemlja osuši – makar ne onoliko koliko bi Dracena to htjela.

Što se tiče zemlje – uvijek je bolje biti na sušoj strani, nego na vlažnoj.

Dakle, par dana više biti bez vode biljka će manje zamjeriti nego pretjerano zalijevanje.

Faktori koji utječu na učestalost zalijevanja

Hoćete li vašu biljku trebati zalijevati svaki drugi dan, 2 puta tjedno ili 2 puta mjesečno ovisi o nizu različitih faktora. Ovo je sve zapravo vrlo jednostavno i logično, ali rijetko kad razmišljamo o tome.

U obzir moramo uzeti sljedeće faktore:

  1. veličinu biljke
  2. veličinu tegle
  3. vrstu tegle
  4. vrstu zemlje
  5. godišnje doba
  6. orijentaciju u prostoru (količinu osvjetljenja)
  7. kućne uvjete

Veličina biljke

Što je biljka veća – imat će razvijenije i veće korijene. Veći korijeni brže će upijati vodu i samim time će se zemlja brže isušiti.

Kada treba zalijevati sobne biljke


Uzmimo za primjer dvije iste biljke koje su posađene u tegli iste veličine, ali jedna ima razvijene korijene dok ih druga tek treba razviti.

Brže će se osušiti zemlja od ove prve, zar ne?

Veličina tegle

Kada pričamo o veličini tegle, najbolji primjer bi bio – presađivanje.

Uzmimo za primjer dvije iste biljke, s više-manje jednako razvijenim korijenjem. Jednu ćemo pustiti u originalnoj tegli u kojoj smo ju kupili, a drugu ćemo presaditi u 2-4 cm veću teglu.

U veću teglu stane više zemlje, a što više zemlje imamo, više volumena vode će se zadržati u tegli i zbog toga će se i sama zemlja sporije osušiti.

Kada treba zalijevati sobne biljke

Upravo je ovo jedan od razloga zašto bi se prilikom presađivanja biljke trebalo presaditi u samo 2-4 cm veću teglu, a ne duplo ili tri puta veću.

Zamislite male korijene u moru zemlje koja se sporo suši. Takvi korijeni nemaju kapacitet da upiju toliku količinu vode i to može dovesti do niza problema kod vaše biljke.

Vrsta tegle

S jedne strane imamo ne porozne (nepropusne) materijale poput plastike, stakla i metala, a s druge imamo porozne (propusne) materijale poput terakote i cementa.

Ovisno od kojeg materijala je izrađena vaša tegla, voda će brže ili sporije ishlapiti.

Kod nas se najčešće mogu pronaći plastične tegle i tegle od terakote. Iskreno, do prije 2 godine mi nije niti palo na pamet koristiti tegle od terakote, ali ubrzo su mi postale puno draže od plastičnih.

Iako i plastične imaju svojih prednosti, više volim koristiti tegle od terakote upravo zato što omogućuju bolju cirkulaciju zraka i brže isparavanje vode. Više o ovim karakteristikama sam pisala u članku – plastične tegle ili tegle od terakote – koje su bolje za vaše biljke, u kojemu objašnjavam i dobre i loše strane jednih i drugih.

Dakle, ako su vaše biljke u terakoti, trebat ćete ih češće zalijevati nego ako su u plastičnim teglama. Na taj način i materijal tegle u kojoj je posađena vaša biljka utjecat će na učestalost zalijevanja.

Vrsta zemlje

Kada treba zalijevati sobne biljke

Propusnija zemlja brže će se sušiti. Zato u dućanu možete pronaći zemlje za razno razne biljke poput kaktusa, orhideja i sl.

Kaktus mix i supstrat za orhideje u većem dijelu sadržavaju propusne materijale poput kore, perlita, pijeska, i sl, dok klasični miksevi imaju veći postotak upijajućeg materijala poput treseta ili kokosove zemlje.

Godišnje doba

U hladnijim mjesecima biljke sporije rastu (ili uopće ne rastu) i voda im je potrebna samo za “održavanje”. Biljke tada troše manje vode. Uz to, zimi je sunce slabijeg intenziteta i sam dan traje kraće, što dodatno smanjuje isparavanje vode.

Kada treba zalijevati sobne biljke

U proljeće i ljeto, tijekom sezone rasta, biljke troše više vode što će dovesti i do potrebe za češćim zalijevanjem. Uz to, osvijetljenje je puno duže ljeti i intenzitet sunčevih zraka je jači, što još više doprinosi isparavanju vode.

Orijentacija u prostoru (količina osvijetljenja)

Kada treba zalijevati sobne biljke


Više manje smo ovo pokrili kod godišnjih doba. Što je biljka duže izložena suncu, trošit će i više vode.

Tako će npr. biljke koje imate na sjevernim prozorima trošiti manje vode od biljaka na istočnom, južnom ili zapadnom prozoru.

Kućni uvjeti

Konačno, i vaši kućni uvjeti će utjecati na učestalost zalijevanja biljaka. Ovisno o vlažnosti vašeg prostora, voda će iz zemlje brže ili sporije isparavati.

Kada treba zalijevati sobne biljke

U ovom članku sam vam htjela prikazati kako razno razni faktori mogu utjecati na učestalost zalijevanja vaših sobnih biljaka.

Iako nije potrebno da razmišljamo o njima, već o potrebama samih biljaka, ipak si pomoću njih možemo pomoći prilagoditi zalijevanje kako nama više paše. Npr., ako znate da ste skloni pretjeranom zalijevanju, možda bi bilo bolje da su vaše biljke posađene u terakoti ili da sadite vaše biljke sa zemljom koja sadržava veći postotak propusnih materijala (kamen plavac, perlit i sl.).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)