Košarica

Philodendron Florida green – njega i održavanje

Filodendroni su jedni od omiljenih sobnih biljaka u kućanstvima diljem svijeta. Danas je poznato preko 400 različitih vrsta Filodendrona, i mnoge krase naše domove već dugi niz godina. Jedna od vrsta Filodendrona koja postaje sve popularnija (i to opravdano) je Filodendron Florida o kojemu ćemo pričati u ovom članku.

Philodendron Florida je zapravo hibrid dobiven križanjem dviju vrsta Filodendrona, i to – Philodendrona pedatuma i Philodendrona squamiferuma.

Moram priznati da su ova dva Filodendrona dala savršenu kombinaciju u obliku Filodendrona Floride, koja je u tren oka postala moja najdraža vrsta Filodendrona.

Zapravo postoji više različitih vrsta pod nazivom Philodendron Florida. Teško je odabrati najljepšu, jer je svaka jednostavno posebna na svoj način.

Philodendron Florida – podvrste

Imamo “običnog” zelenog Philodendrona Floridu green, koji je cijenom ujedno i ona najpristupačnija vrsta.

Nešto skuplja vrsta je Philodendron Florida ghost koju možemo pronaći u rangu od oko 80-150€. Ova vrsta je iznimno zanimljiva zbog boje listova koji niću skroz bijeli, a kako stare postepeno poprimaju zelenu boju. Zbog svojih bijelih listova je ova vrsta i dobila naziv ‘ghost’ – eng. duh.

Ona najskuplja vrsta je Philodendron Florida beauty. Ovu vrstu karakterizira varijegacija (žute ili bijele fleke) koje su na svakom listu, naravno, drugačije. Ova vrsta varira oko 200€-300€ za biljke sa tek nekoliko listova.

Philodendron Florida green
Izvor: Pinterest
Philodendron Florida Ghost
Izvor: Pinterest
Philodendron Florida Beauty
Izvor: Pinterest

Iako su ‘ghost’ i ‘beauty’ vrste stvarno predivne, nije niti ‘green’ za “baciti”.

Ja sam mog Philodendron Floridu green kupila prije gotovo dvije godine i moram priznati da mi je jedna od najdražih vrsta koju imam, i to ne samo među Filodendronima.

Vrlo je jednostavna za održavanje i ima predivan oblik lista. Uz to, i kod ove vrste možemo primijetiti promjenu boje listova iz svijetlo zelene do tamno zelene.

Naravno, ovo nije neka posebna odlika specifično ove vrste, jer sličnu reakciju možemo vidjeti kod drugih Filodendrona, pa i Monstera i dr. biljaka iz porodice Kozlačevki, ali se uspije stvoriti onaj fora efekt kada je list još uvijek svijetlo zelen, ali prošaran tamnijom nijansom zelene.

Malo sam preoduševljena ovom vrstom, pa nikako da krenem pričati o onome što je stvarno bitno – kako održavati Philodendrona Floridu green kao sobnu biljku. Pa najbolje da odmah krenemo…

Philodendron Florida green – osvjetljenje

Filodendroni su inače sobne biljke koje mogu stvarno podnijeti uvjete slabijeg, srednjeg, osvjetljenja.

Međutim, u slučaju Philodendrona Floride ja bi vam savjetovala da mu osigurate što više jakog, ali indirektnog osvjetljenja.

Ova vrsta Filodendrona je karakteristična po svojim listovima.

Zapravo mladice ove vrste imaju skroz “obične” ovalne listove, koji se s vremenom mijenjaju i postaju sve veći i veći sa sve više izraženim “ekstremitetima”.

Kažem ekstremitetima jer mene njegovi listovi skroz podsjećaju na siluetu osobe koja samo čeka da nekoga zagrli.

Što više svjetla dobiva, to će i njegovi listovi biti veći i izraženiji.

S druge strane, ukoliko mu oduzmemo potrebno osvjetljenje – primijetit ćete regresiju listova, smanjiti će se broj “ekstremiteta” i listovi će općenito biti manji.

razvoj lista

Ljeti samo pripazite, ukoliko vam se Philodendron nalazi ispred južno orijentiranog prozora kroz koji prozire jako direktno osvjetljenje, da ga zaštitite kako mu sunce ne bi spržilo listove.

Jednom kada mu pronađete odgovarajuće mjesto, preostaje vam samo da uživate u ljepoti njegovih listova.

Philodendron Florida green – zalijevanje

Ono što je super kod Filodendrona je što nam život stvarno čine lakšim, samo zato što ne moramo puno paziti oko njihovog zalijevanja.

Zalijevati ga je potrebno jednom kada mu se zemlja skroz posuši.

Prije zalijevanja, napipajte zemlju i ukoliko je suha za dužinu vašeg prsta, možete ga slobodno zaliti. Ono najbolje je što, i da ostane u suhoj zemlji par dana, neće nam zamjeriti kao što bi neke druge sobne biljke.

Znak da je već krajnje vrijeme da ga zalijete je uvijanje listova.

Upravo zato što ne moramo toliko titrati oko njega, zalijevanje je stvarno jednostavno.

dok je stapka lista crvena, "glavna" stabljika poprima sivkastu boju

Kako zalijevati?

Kada je vrijeme da zalijete vašeg Filodendrona, učinite to obilno.

Važno je biljci opskrbiti potrebnu vodu i osigurati da je voda dosegla svo korijenje. Zato sa svih strana lijepo zalite površinu zemlje, čak i nekoliko puta.

Naravno, važno je da posuda u kojoj je posađen vaš Filodendron ima odvodne rupice na dnu, kako bi se sav višak vode moga iscijediti van. U suprotnom, ukoliko posuda nema rupe, voda ostaje zarobljena u posudi i s vremenom može prouzročiti brojne probleme korijenima, a tako i cijeloj biljci.

Dakle važno je da je voda dosegla svo korijenje, ali i da omogućimo da se sav eventualni višak vode iscijedi van iz posude.

Više o metodama zalijevanja možete pročitati u članku – Kako zalijevati sobne biljke? | metoda od gore vs metoda od dole.

Philodendron Florida green – gnojenje

Philodendrona je potrebno gnojiti tijekom sezone rasta – od proljeća do jeseni – jednom mjesečno. Pritom možete koristiti univerzalno gnojivo za sobne (ili zelene) biljke.

Važno je pratiti upute na ambalaži gnojiva, jer ukoliko pretjeramo s gnojivom biljci možemo nanijeti veliku štetu, u nekim slučajevima i nepovratnu.

Ukoliko niste sigurni, uvijek je bolje dodatno razrijediti gnojivo, nego dati ga previše.

Kod pretjeranog gnojenja Filodendrona, jedan od simptoma koji se može pojaviti su suhe točkice po listu.

Naravno, slične točkice mogu biti uzrokovane i drugim problemima, poput bakterija ili gljivica. U mojem slučaju, i to baš sa ovim Filodendronom – bilo je do gnojiva.

Jedan list je dobio nekoliko točkica i stvarno je izgledalo samo kao da je nešto pravilno spalilo list, poput kapljice.

S obzirom da su Filodendroni (kao i Alokacije, Epipremnumi, Monstere i sl.) skloni “jakoj” gutaciji, prvo što mi je palo na pamet je da je moguće da je voda zasićena mineralima iz gnojiva. Minerali koji jednom kada izađu na površinu lista – oštete list ostavljajući po njemu suhe flekice.

Što je točno gutacija i više o tome možete pročitati u članku – Gutacija | regulacija vode kod sobnih biljaka.

Prvo što sam napravila – odnijela sam ga pod tuš i laganim mlazom vode prolazila okolo po cijeloj površini zemlje. Voda je počela proticati kroz rupice van, i tako sam nastavila još kratko vrijeme – svojevrsno “ispiranje” zemlje.

Nakon toga sam ga vratila na mjesto i nisam ga gnojila neko vrijeme. Jedino što znam je da se ovakva pojava više nije javljala nakon toga.

Kako bi izbjegli takve situacije, uvijek je bolje davati manje gnojiva i raditi rjeđu mješavinu za gnojenje. U suprotnom možemo naštetiti biljci i više od samog “estetskog oštećenja”.

Philodendron Florida green – presađivanje

Kao i sa drugim vrstama Philodendrona, presađivanje je potrebno jednom kada korijenje ispuni posudu. U tom slučaju je biljka prerasla trenutnu posudu i potrebno ju je presaditi u malo veću.

Za presađivanje odaberite posudu koja je za jednu do maksimalno dvije veličine veća od one u kojoj je biljka trenutno posađena.

Više o samom presađivanju možete pročitati u članku – Presađivanje sobnih biljaka | Kada? Kako? Zašto?

Philodendroni vole rahlu, prozračnu zemlju koja će istovremeno i zadržavati vodu, ali i omogućiti dobar protok zraka. Zato je dobro samu zemlju obogatiti materijalima koji će postići upravo tu bolju prohodnost zraka.

To su materijali poput perlita, zeolita, vermikulita, kamena plavca, glinenih kuglica i sl. Uz to, možete dodati i malo kore za Orhideje u tu mješavinu.

Zašto je važno da zemlja bude lagana i prozračna pišemo u članku – Supstrati za sobne biljke | kako postići optimalnu drenažu zemlje.

Također, prilikom odabira nove posude možete odabrati i posudu od terakote, umjesto npr. plastične posude. Terakota dodatno pospješuje protok zraka i ravnomjernije sušenje zemlje.

Je li Philodendron Florida green otrovan za kućne ljubimce?

Svi Filodendroni su otrovni ukoliko se pojedu, pa tako i Philodendron Florida green. Ukoliko ga se pojede može uzrokovati iritaciju usne šupljine i povraćanje.

Ako primijetite da ga vaši ljubimci vole grickati, svakako ga pomaknite negdje izvan njihova dosega.

2 comments

  1. Stvarno se ne sjecam ali mislim da sam syngonium pink splash uzela od vas pred par mjeseci.dugo nikako da krene.cak mislim da su stari listovi svi otpali.napokon je krenula.po meni jedna od tezih.ali sretna sam.mozes koji post bas o njoj.
    Mogu sliku poslat ako zelite.nije nesto ali nakon toliko muke ja sam presretna.

    1. Pozdrav Nancy,
      može, a slike su uvijek dobrodošle 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *