Košarica

Philodendron hederaceum Lemon lime | njega i održavanje

Danas možemo pronaći nekoliko vrsta predivnog Philodendrona hederaceuma, a jedna od njih je i ona sa žarko zelenim listovima. Philodendron hederaceum Lemon lime predivna je puzavica koja svojom posebnom bojom lista za tren oka može osvježiti bilo koji kutak našeg prostora.

Philodendron hederaceum vrsta je filodendrona koja je karakteristična po svojim, naizgled nježnim, srcolikim listovima.

Danas možemo pronaći više podvrsta ovog predivnog filodendrona, one nešto češće, ali i rjeđe vrste.

Najpoznatije članice ove skupine filodendrona, uz Philodendron h. Lemon lime i Philodendron h. Micans, su i skroz zeleni Philodendron hederaceum, te Philodendron h. Brasil.

Philodendron hederaceum Lemon lime toliko je poseban što se tiče njegove boje i oblika listova da je jednostavno neodoljiv, zbog čega je i jedna od mojih najdražih puzavica.

U svijetu sobnih biljaka postoji vrsta Epipremnuma žarko zelenih listova s kojom se ovaj Philodendron često brka – Epipremnum aureum Neon.

Dok na prvu stvarno možete pomisliti da je riječ o istoj vrsti biljke, kada malo bolje pogledate primijetit ćete brojne razlike – više o tome pronaći ćete na kraju ovog članka.

Philodendron hederaceum Lemon lime – osvjetljenje

Philodendron hederaceum Lemon lime može se prilagoditi širokom rasponu osvjetljenja.

Ono najidealnije je jako, ali indirektno osvjetljenje.

Ovisno o tome koliko osvjetljenja (i koliko dugo tijekom dana) prima naš Philodendron hederaceum, to će on brže i bujnije rasti. Međutim, to ne znači da ga ne možete imati ukoliko nemate jako osvijetljen prostor.

Ovaj filodendron može boraviti i u prostorima ograničenog osvjetljenja.

U tom slučaju neće rasti tako brzo, i moguće je da će razmak na stabljici između listova biti duži (kao što je to općenito slučaj kod puzavica koje dobivaju ograničeno osvjetljenje), ali će svejedno rasti.

Prostori s istočnim, južnim i zapadnim osvjetljenjem idealni su za ovu vrstu filodendrona, a ukoliko imate dostupno samo osvjetljenje sjevernog prozora – nastojite ga približiti što bliže izvoru svjetlosti.

Ukoliko ga držite ispred južno orijentiranog prozora – ljeti pripazite da je zaštićen od jakih direktnih sunčevih zraka kako mu one ne bi oštetile listove.

Najidealnije rješenje je lagana bijela zavjesa, ili zastor, koji će svejedno propuštati svjetlo, ali će ono biti filtrirano i nježno.

Philodendron hederaceum Lemon lime – zalijevanje

Philodendron zahtijeva da mu se zemlja gotovo skroz osuši između zalijevanja. Prije samog zalijevanja, važno je da prvo napipate zemlju i procijenite je li potrebno zaliti ga ili ne.

Ukoliko je zemlja suha za dužinu vašeg prsta – vrijeme je da ga zalijete.

Još jedna smjernica koja vam može pomoći je težina same posude koja će biti lagana ako je vrijeme za zalijevanje.

Ukoliko ga prečesto zalijevate i ne dopustite da se zemlja barem djelomično osuši, korijeni će s vremenom početi trunuti, što konačno može dovesti do propanja cijele biljke.

Bolje je pustiti i da se zemlja potpuno osuši nego da je konstantno mokra ili vlažna.

Zimi je to naročito važno. Zbog slabijeg osvjetljenja i kraćeg dana, biljka zimi ne iskorištava istu količinu vode kao i ljeti. Zato je važno da zimi osiguramo da se zemlja stvarno posušila prije nego ga ponovno zalijemo.

Jednom kada je vrijeme za zalijevanje, učinite to tako da ga obilno zalijete. Kada je biljka bila duže bez vode, treba osigurati da voda dostigne svo korijenje, kako bi mogli pravilno funkcionirati.

Meni je nekako najidealnije zaliti ga od gore te pustiti da se višak vode iscijedi kroz odvodne rupice koje se nalaze na dnu posude. I pustiti ga u tom višku vode još 15ak minuta kako bi sama zemlja još dodatno upila vode. Zatim je važno da ako ostane nešto vode, tu vodu obavezno iscijedimo.

Nikako nemojte pustiti da vaš filodendron ostane sjediti u višku vode.

Kako biljke neizbježno, nakon nekog vremena, skupe sloj prašine na svojim listovima, važno je održavati listove čistima.

Ako vam nije nezgodno, možete vašeg filodendrona svako toliko i istuširati te mu nježno prebrisati listove krpom. Krpom osiguramo da skinemo sloj prašine koji možda u nekim slučajevima sama voda ne bi uspjela skroz skinuti.

Philodendron hederaceum Lemon lime – gnojenje

Philodendrona hederaceuma potrebno je gnojiti tijekom sezone rasta – od proljeća do jeseni – jednom mjesečno. Pritom možete koristiti univerzalno gnojivo za sobne (ili zelene) biljke.

Osobno najviše volim koristiti tekuće gnojivo koje, prema uputama, razrijedim u vodi i tom otopinom zalijem biljke. Važno je pratiti upute jer ukoliko pretjeramo s gnojivom, biljci možemo nanijeti veliku štetu, u nekim slučajevima i nepovratnu.

Ukoliko niste sigurni, uvijek je bolje dodatno razrijediti gnojivo, nego dati ga previše.

Philodendron hederaceum Lemon lime vs Epipremnum aureum Neon

Philodendron hederaceum Lemon lime često se brka sa vrlo sličnom puzavicom isto tako žarko zelenih i zeleno žutih listova – Epipremnum aureum Neon.

Filodendronu se, za razliku od Epipremnuma, novi listovi razvijaju iz “pokrivača” (eng. sheath) kojeg ćemo često uočiti kraj baze lista. Taj “zaštitni pokrivač” se nakon nekog vremena osuši i otpadne. Epipremnumu se, s druge strane, list razvija direktno iz stabljike.

Uz to, Epipremnum općenito izgleda nekako robusnije od Philodendrona, ima deblje listove i stabljike.

Iako je biljka sama po sebi vrlo otporna, listovi filodendrona doimaju se nekako krhki i vrlo nježni u usporedbi s Epipremnumom.

Je li Philodendron hederaceum Lemon lime otrovan?

Kao i svi Filodendroni, i Philodendron hederaceum Lemon lime je otrovan i ukoliko ga se pojede može uzrokovati razne iritacije usne šupljine i povraćanje.

Ako primijetite da ga vaši ljubimci vole grickati, svakako ga pomaknite na neku višu policu, izvan njihova dosega.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)