Košarica

Ceropegia woodii – Nit srca | njega i održavanje

Ceropegia woodii, poznatija kao Nit srca (eng. String of hearts), je preslatki viseći sukulent. Dosta brzo raste i tako stvara jedinstvenu zavjesu malih srca. Čak i u sobnim uvjetima može dostići i preko 3 metra dužine.

Ceropegia woodii je južnoafrička ljepotica koja je jednostavna za održavanje.

Skroz je jedinstvena i nimalo nalik na niti jednu drugu sobnu biljku. Listovi su joj čvrsti i mesnati. Preko fotografija je zapravo teško skužiti kako su listovi mesnati, ali kada se prvi put susretnete sa njom, definitivno će vas iznenaditi.

U nastavku ovog članka ćete pronaći upute za njeno održavanje.

Ceropegia woodii – zalijevanje

Ceropegia woodii vodi se kao svojevrsna vrsta sukulenta.

Neki ju smatraju pravim sukulentom, dok je drugi smatraju “polu-sukulentom”. Međutim, ova klasifikacija je stvarno manje bitna, jer po samom izgledu biljke možemo zaključiti da svakako ima svojstva sukulenta i njeno održavanje možemo orijentirati u tom smjeru.

Nit srca ima mesnate listove u kojima biljka skladišti vodu.

Samim time, ovu biljku nije potrebno često zalijevati, odnosno…

Potrebno ju je zalijevati jednom kada joj se zemlja skroz osuši.

Zalijevanje ima ključnu ulogu. Ukoliko ju prečesto zalijevamo (održavajući tako zemlju konstantno vlažnom), samo je pitanje vremena kada će njezini korijeni i gomoljčići početi trunuti.

Mogli bi za nju reći da “napreduje zanemarivanjem”.

Više joj paše da ju samo pustimo na miru i svako toliko zalijemo, nego da joj sa previše pažnje (čitaj: sa previše vode) na kraju samo odmognemo.

Osim suhe zemlje, pokazatelj da je stvarno potrebno zaliti Ceropegiju su i mekani, “zgužvani” listovi.

Kada ste ustanovili da je vrijeme da zalijete vašu Ceropegiju woodii – to možete učiniti na više načina. Možete koristiti metodu od gore, metodu od dole ili kombinaciju istih. Više o samim metodama zalijevanja možete pročitati u članku – Kako zalijevati sobne biljke? | metoda od gore vs metoda od dole.

Ono najvažnije je da posuda u kojoj je vaša Ceropegija posađena ima rupice na dnu kroz koje se višak vode može iscijediti. Ukoliko se višak vode zadrži u samoj posudi duže vrijeme (i ukoliko se takva praksa ponavlja kod svakog zalijevanja), to može potaknuti truljenje biljke.

Općenito o zalijevanju sukulenata možete pročitati u članku – Zalijevanje sukulenata | kada i kako zalijevati sukulente u sobnim uvjetima.

U njemu se osim samog zalijevanja, dotičemo i drugih važnih faktora koji igraju ogromnu ulogu kod zalijevanja i zdravlja sukulenata.

Ceropegia woodii – osvjetljenje

Ceropegia woodii voli mjesta sa jakim indirektnim osvjetljenjem.

Što više svjetlosti osigurate vašoj Ceropegiji, to će ona brže i gušće rasti.

Iako može -životariti- čak i u srednje osvijetljenim uvjetima, ja bih takva mjesta u njenom slučaju izbjegavala. Šteta je ne iskusiti punu ljepotu ove biljke, samo zato što joj ne pružamo dovoljno osvjetljenja.

Ukoliko ne dobiva dovoljno osvjetljenja, razvijati će manje listove i razmak između listova će biti puno duži.

Prostorno, osvjetljenje koje dopire kroz južno, zapadno i istočno orijentirane prozore je idealno za Cropegiju.

Jednom kada joj nađete mjesto sa dovoljno osvjetljenja, stvarno sve što preostaje je više-manje samo povremeno zalijevati.

Kako je Ceropegia woodii viseća biljka, vjerojatno ćete se naći u situaciji da ju stavite na neko povišeno mjesto gdje vjerojatno neće dobivati dovoljno svjetlosti od gore, već samo sa strane.

U tom slučaju će se kroz vrijeme gornji dio biljke, onaj na samoj površini zemlje – prorijediti. To neće nužno naškoditi biljci, već će samo utjecati na estetiku biljke jer će od gore izgledati “ćelavo”.

Zato se možete voditi premisom da će biljka optimalno rasti na mjestima gdje dobiva osvjetljenje, dok će se onaj dio koji je “u mraku” prorijediti.

Ceropegia woodii – gnojenje

Kao i sukulenti općenito, tako ni Ceropegia woodii ne zahtijeva često gnojenje.

Gnojiti ju možete tijekom sezone rasta (od proljeća do jeseni), jednom mjesečno ili jednom u dva mjeseca. Čak i da skroz preskočite gnojenje i na kraju pognojite 3 puta u godinu dana, Ceropegija neće zamjeriti.

Za gnojenje ove ljepotice možete koristiti tekuće gnojivo za sukulente.

Ukoliko koristite univerzalno gnojivo za sobne biljke, dodatno ga prorijedite u vodi. Npr. ako u uputama piše da jedan čep gnojiva razrijedite u 1L vode, vi možete 1 čep razrijediti u 2L vode i tom slabijom mješavinom pognojiti vašu Ceropegiju (a i ostale sukulente koje imate).

kako i listovi, tako su i Ceropegijini cvjetići jednostavno preslatki

Ceropegia woodii – presađivanje

Ceropegia woodii može dugo boraviti u istoj posudici, sve dok ne bude skroz vezana korijenjem. Može i nekoliko godina proći prije nego što ju je potrebno presaditi.

Jednom kada je vrijeme za presađivanje, odaberite tek za jednu veličinu veću posudu i prozračni supstrat, poput onog za kaktuse i sukulente.

Za vašu Ceropegiju možete odabrati i teglu od terakote koja će omogućiti bolju cirkulaciju zraka. Uz to, i sam supstrat će se brže sušiti što će dodatno pomoći da izbjegnete prezalijevanje biljke.

Više o supstratima i kako ih učiniti prozračnima i optimalnima za uzgoj sobnih biljaka pronaći ćete u članku – Supstrati za sobne biljke | kako postići optimalnu drenažu zemlje.

Je li Ceropegia woodii otrovna za kućne ljubimce?

Ceropegia woodii nije klasificirana kao otrovna sobna biljka. Sigurna je za ljude i kućne ljubimce. Pripazite samo da netko u igri ne povuče slučajno dugačku nit i sve će biti ok. 😉

11 comments

 1. Verica Saršon

  Volim čitati vaše savjete o njezi i uzgojuiz
  biljaka jer su kvalitetni i zanimljivi.

  1. Draga Verica, puno vam hvala na ovako divnoj poruci i potpori. Lijepi pozdrav 🙂

 2. Radujem se Vašim savjetima

  1. Draga Ivana, jako mi je drago ovo čuti! Hvala na podršci i lijepi pozdrav 🙂

 3. Jako lijepo opisao, hvala

  1. Draga Dorijana, puno hvala! Lijepi pozdrav 🙂

 4. Vrlo zanimljiva biljka i preslatka, a gdje se može nabaviti i po kojoj cijeni

  1. Pozdrav Mirjana,
   stvarno je zanimljiva i posebna biljka.
   Možete ju pronaći kod nas u webshopu – https://pjantina.com/proizvod/ceropegia-woodii/ (trenutno nije na zalihama, ali biti će dostupna za nekoliko dana).
   Lijepi pozdrav 🙂

 5. Postovani ,mozete li me obavijestiti kada čete imati na zalihi Ceropegia Woodii.

  1. Pozdrav Branka, bit će dostupna od ponedjeljka 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *