Košarica

Tillandsia usneoides (Španjolska mahovina) | njega i održavanje

Poznata pod nazivom “Španjolska mahovina”, Tillandsia usneoides zapravo nema veze niti sa mahovinom niti sa Španjolskom. U nastavku ovog članka upoznajte magični svijet ove prezanimljive zračne biljke.

Španjolska mahovina raste u tropskim i suptropskim predjelima Sjeverne Amerike. Pronaći ćete ju na samom jugu SAD-a, te u Meksiku i susjednim državama, kako se njiše sa velikih hrastova i čempresa stvarajući predivne srebrnkasto zelene zavjese.

Naravno, nije riječ o nekoj vrsti mahovine (nema apsolutno nikakve veze s mahovinom). Već je riječ o biljci iz porodice Bromeliaceae, iz roda Tillandsia – koje rastu kao epifiti i poznate su kao zračne biljke.

Tillandsia usneoides raste dosta brzo i bujno i zapravo se u mjestima gdje raste u prirodi smatra svojevrsnim korovom. Nevjerojatno je da su ju nekada koristili kao zaštitnu ambalažu u paketima, a prije toga i kao punilo za jastuke i madrace, kao vezivo za izradu posuđa i sl.

Indijci su ovu biljku nazvali “Itla-okla”, u prijevodu “kosa drveta”.

Daffin park, Savannah, Georgia (SAD)

Postoji i stara, pomalo smiješna, legenda o Španjolskom istraživaču i konkvistadoru Hernandu se Sotu.

Legenda ide da je Hernando de Soto ganjao mladu Indijanku kroz šumu sve do starog “živog” hrasta. Njegova dugačka sijeda brada zaplela se među grane tog hrasta, što je mladoj Indijanki pružilo priliku da mu pobjegne. De Soto je otpetljao svoju bradu i tako se oslobodio, no nekoliko vlasi se otrgnulo i ostalo zapleteno u stablu -vlasi koje su potom postale Španjolska mahovina..

Tillandsia usneoides – karakteristike epifita

Kako bi najbolje razumjeli potrebe T. usneoides, važno je da prije svega zavirimo u njen način rasta.

T. usneoides je vrsta epifita, što znači da ne raste iz zemlje kao “klasična” biljka, već raste po stablima. Važno je za naglasiti da nije parazit i ne hrani se direktno od svog “domaćina” već se za njega samo pridržava svojim malim korijenima.

Uz sunčevu svjetlost koja je izrazito važna za njezin rast, nutrijente potrebne za život dobiva iz kiše (odnosno vode) i zraka.

Kada bi Tillandsiju posadili u zemlju, vrlo brzo bi samo strunula jer njeni korijeni nisu “podešeni” za život u zemlji.

Općenito o Tillandsijama i njihovim karakteristikama možete pročitati u članku – Tillandsia | zračna biljka kojoj nije potrebna zemlja.

Tillandsia usneoides – osvjetljenje

Tillandsia usneoides može živjeti u rasponu od srednjeg do jakog indirektnog osvjetljenja.

Najsretnija će naravno biti ukoliko dobiva što više svjetla.

S obzirom da ne zahtijeva apsolutno nikakvu zemlju ili stalnu vodu, vrlo ju je lako seliti i vješati na razno raznim mjestima u stanu. Ljeti ipak samo pripazite da ju ne ošteti ono najjače direktno popodnevno sunce.

Može visiti i niz samu zavjesu, bez da brinete o tome hoće li se nešto zaflekati.

Postoji toliko prefora načina kako se možete poigrati sa dizajnom i stilom.

Tillandsia usneoides – zalijevanje

Mnogi kada čuju kako za uzgoj Tillandsia nije potrebna apsolutno nikakva zemlja, zapitaju se – kako onda žive?

Uz sunčevu svjetlost koja igra važnu ulogu, tu je i voda koja je prijeko potrebna za opstanak i rast T. usneoides.

Ono što volim baš kod Španjolske mahovine je to što ne moram toliko brinuti da višak vode ne ostane zarobljen između listova.

Većina drugih Tillandsija ima takvu građu da se listovi razvijaju iz središnje rozete ili tzv. pseudo lukovice, i vrlo je jednostavno da se voda zarobi negdje među listovima. Zarobljena voda u kombinaciji sa lošom cirkulacijom zraka u zatvorenom prostoru su recept za truljenje Tillandsije.

Zato je takve Tillandsije važno okrenuti naopačke nakon zalijevanja, kako bi se sav višak vode mogao iscijediti vani. Međutim, to je jedna briga manje kod T. usneoides upravo zbog njenog drugačijeg načina rasta.

Dobra cirkulacija zraka je i dalje ključan faktor.

naglašavam da je vaza prazna, služi samo kao dekoracija
Tillandsia ionantha

Kako “zalijevati” ovu biljku? Vrlo jednostavno!

Napunite lavor (ili bilo kakvu posudu) vodom i umočite vašu Španjolsku mahovinu unutra na 15-30 minuta. Nakon toga ju dobro protresite i objesite na sušenje negdje gdje vam neće kapanjem oštetiti pod.

Najidealnija voda bi bila kišnica ili filtrirana voda, a sljedeća najbolja opcija je odstajala voda iz špine.

Destilirana voda nije dobra za Tillandsije jer je pročišćena i ne sadrži potrebne nutrijente. Njome biste joj opskrbili potrebnu vlagu, ali zapravo ništa više od toga.

Koliko često zalijevati?

Ovo je možda “najteže” pitanje kada pričamo o T. usneoides, ali i svim Tillandsijama općenito.

Ovdje nam zemlja ne može pomoći odrediti je li vrijeme za zalijevanje ili ne.

Zato postoji neko opće pravilo da se zalijevaju 1 x tjedno.

Naravno, pravilo je ovdje samo kao nekakva opća smjernica. Na to će naravno utjecati godišnje doba, pa će tako ljeti biti potrebno i češće zalijevanje – i do nekoliko puta tjedno. Međutim, ovisi i je li vaša Tillandsija izložena jačem osvjetljenju, slabijem osvjetljenju, i sl.

Španjolska mahovina je super jer može izdržati i nekoliko tjedana bez vode, a voli vlagu da bi se mogla “kupati” i gotovo svaki dan.

Ono važno je da ju dobro protresete nakon zalijevanja i stavite na neko mjesto sa dobrom cirkulacijom zraka.

Ljeti ju možete zalijevati i 2 do 3 puta tjedno, a kako temperature krenu padati, tako možete smanjivati i frekvenciju zalijevanja.

Zimi međutim, ukoliko grijete, nemojte zaboraviti na vašu Tillandsiju samo zato što je vani hladno. Ona će opet gubiti potrebnu vlagu. Zato je važno da joj se ta vlaga opskrbi u obliku zalijevanja ili prskanja vodom.

Tillandsia usneoides – gnojenje

Kao i kod drugih sobnih biljaka, i Tillandsije je potrebno pognojiti tu i tamo.

Nije niti toliko važno koliko često ih gnojite, važno je samo da ih ipak koji put pognojite. To može biti i 1/mj. tijekom sezone rasta, do jednom u svaka 2-3 mjeseca.

Možete ih prskati gnojivom ili dodati malo gnojiva u vodu u kojoj ćete ju “zalijevati”.

Postoje specifična gnojiva za zračne biljke i najsigurnije je koristiti upravo takva gnojiva.

Međutim, možete koristiti i univerzalno gnojivo za sobne biljke, ali u tom slučaju obavezno obratite pažnju na to da ga dodatno prorijedite (koristite 1/4 gnojiva od preporučenog) i da gnojivo ne sadrži bakar i cink jer su oni otrovni za Tillandsije.

cvijet Tillandsije usneoides

Je li Tillandsia usneoides otrovna za kućne ljubimce?

Tillandsije općenito nisu otrovne za kućne ljubimce, pa je tako i Tillandsija usneoides sigurna za vaše čupave cimere.

Međutim, iz iskustva znam da su im jako jako jako privlačne.

Ja samo dok moje Tillandsije nosim po stanu da ih zalijem, imam malu sjenu koja me prati i nada se da će mi jedna pasti na pod. Više puta se dogodilo da je moja mačka “ukrala” Tillandsiju sa stola dok se sušila (riječ je o manjoj vrsti – T. ionanthi) i pokušala pobjeći s njom u ustima.

Zato je bolje pripaziti da su ipak izvan dohvata toliko uzbuđenih i znatiželjnih ljubimaca.

Možda bi bila dobra ideja predložiti proizvođaču igračaka za mačke da počnu proizvoditi igračke u obliku Tillandsija. 😉

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *