Košarica

Jednostavne za održavanje? Zašto onda mnogima nikako ne uspijevaju? | dvije sobne biljke s kojima možda vodite vječitu bitku

Neke sobne biljke drže “status” jednostavnih za održavanje i idealnih za svakog početnika i neiskusnog biljkoljupca, ali nekako ipak ne uspijevaju kod svih. Zašto je to tako i koje su najčešće pogreške koje radimo kod tih vrsta biljaka?

Možda ste se pronašli kako iznova kupujete uvijek istu vrstu biljke – koja je uz to “klasificirana” i kao jednostavna za održavanje – a jednostavno vam ne uspijeva da ju održite na životu. Zašto? Kako? – kada navodno te vrste svima uspijevaju?

Osobno imam neku svoju klasifikaciju u glavi na 1. biljke koje su takoreći fool proof, odnosno koje su stvarno izdržljive i gotovo neuništive, 2. one koje su zapravo jednostavne za održavanje jednom kada ulovimo ruku s njima te 3. one koje ipak zahtijevaju više obzira, iskustva, pažnje itd (koje opet možemo dalje razvrstavati na lakše i teže).

U ovu prvu skupinu svakako spadaju Epipremnum aureum i Sansevieria – to su jednostavno biljke koje mogu podnijeti svašta i koje se stvarno treba potruditi da ih se uništi.

Sansevierije npr, iako imaju sukulentne listove – mogu čak malo duže vrijeme biti u vlažnoj zemlji (za razliku od Zamije, koja u roku od par dana može zbog toga skroz strunuti). Sanseverija nije da će propasti preko noći ako se malo više vode zadrži prilikom zalijevanja – iako naravno – ne vole dugo biti u mokroj zemlji.

Epipremnum također može podnijeti i uvjete slabijeg osvjetljenja i zemlju koja malo duže ostane vlažna, pa i kompletnu sušu (listovi će mu se skroz uviti, olabaviti i početi visiti – ali jednom gada ga dobro zalimo, ponovno će živnuti).

U ovu kategoriju možemo dodati i Aspidistru, Monsteru deliciosu, Dracaenu fragrans i razne vrste Filodendrona.

Koje su to vrste koje se uvijek provlače po listama jednostavnih za održavanje, dok mnogima jednostavno ne uspijevaju i što možemo učiniti da to ispravimo?

Chlorophytum comosum

Chlorophytum comosum – biljka pauk (Spider plant) ili zeleni ljiljan, uvijek se nalazi na popisnima onih najlakših za održavanje. Međutim, više puta sam vidjela kako nekima jednostavno ne uspijevaju.

Više informacija o održavanju Chlorophytuma možete pronaći u – Chlorophytum comosum (Zeleni ljiljan) – njega i održavanje.

Ovdje međutim želim istaknuti tri najvažnije stvari koje vam mogu pomoći održati vašu biljku na životu:

  1. pustite da se zemlja skroz osuši između zalijevanja
  2. zimi ga obavezno odmaknite od izvora topline – dalje od suhog zraka radijatora, peći i dr.
  3. presadite ga tek kada je skroz vezan korijenjem u samo za jedan broj veću posudu

Kod Chlorophytuma je važno da zemlja u kojoj je posađen ne zadržava dugo vlagu, već da su periodi između zalijevanja kraći – ali da se zemlja osuši između zalijevanja.

Vodilje vam mogu biti težina posude koja će biti lagana kada je vrijeme za ponovno zalijevanje i boja lista. Primijetit ćete kako su mu listovi lagano sivkasti kada je žedan. Jednom kada ga zalite, listovi će ponovno dobiti živahnu zelenu boju.

Zimi je moguće da vaš Chlorophytum izgubi i pokoji list i da se malo teže prilagodi na sobne uvjete tijekom zime. Važno je da nije na udaru toplog zraka od radijatora ili pećica.

Bolje je pustiti Chlorophytuma da bude vezan korijenjem nego da “pliva” u previše zemlje. Jednom kada je vrijeme da ga presadite, odaberite samo za par centimetara širu posudu.

Uz sve navedeno, obratite pozornost u kakvoj posudi je Chlorophytum kada ga kupite.

Nerijetko se sadi i prodaje u visećim posudama, i to onima koje imaju uzvišenje na sredini koje ima odvodne rupice, a onaj udubljeni dio – najniža razina posude – nema rupice. Prilikom zalijevanja je zato moguće da će se voda zadržati na dnu, iako možda ne idemo za time. Dok to po ljeti kada biljka iskorištava više vode, možda i nije tako strašno, zimi može stvoriti puno problema.

U slučaju da ju želite presaditi iz te posude u neku sa boljim odvodom, odaberite posudu iste veličine te eventualno nadodajte zemlje ukoliko je potrebno.

Također, iako su se možda listovi na vašem Chlorophytumu osušili – dokle god su korijeni zdravi, velike su šanse da biljka ponovno nikne. Na proljeće kada se temperature podignu iznad 13-15°C, možete ga iznijeti vani na balkon ili terasu i pratite kako će rasti iz tjedna u tjedan (samo ga zaštite od direktnih sunčevih zraka).

Dracaena marginata

Jedna od najčešćih sobnih biljaka koju mnogi vole, ali i koja mnogima ne uspijeva je Dracaena marginata.

Najveća greška koju možemo učiniti kod nje je držati ju u prekompaktnoj zemlji kojoj treba predugo da se posuši.

Dok Dracaena fragrans nije toliko osjetljiva i stoga je i jednostavnija za održavanje, kod Dracaene marginate ipak treba pripaziti.

Zalijevajte vašu Dracaena marginatu tek kada joj se zemlja skroz osuši.

Možete koristiti i metodu zalijevanja od dole, tako da u ukrasnu ili neku drugu posudu ulijete nekoliko centimetara vode i pustite da biljka sama upije vodu kroz 15ak minuta.

Obratite pozornost na razliku u težini posude kada je biljka tek zalivena i kada je gotovo sva voda isparila, te se i time možete orijentirati kada je vrijeme za zalijevanje.

Detaljnije o održavanju Dracaena marginate pročitajte u – Dracena Marginata – njega i održavanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)