Košarica

Sobne biljke kojima često brkamo nazive | kako ih razlikovati (sa slikama)

Neke sobne biljke stvarno slično izgledaju da bi na prvu rekli da je jedna, a zapravo se radi o nekoj skroz drugoj vrsti biljke. Da ne spominjem kako i u trgovini biljka zna imati krivi naziv na etiketi, pa već u samom startu ne znamo koja je to točno biljka. Ovo su neke najčešće sobne biljke koje međusobno brkamo, pa ajmo vidjeti po čemu ih razlikovati kako bi potom znali primijeniti odgovarajuću njegu.

Monstera Deliciosa / Filodendron

Prvo ćemo krenuti on one koja se možda najčešće krivo naziva, a to je Monstera Deliciosa.

Kod nas se već dugi dugi niz godina za Monsteru Deliciosu koristi naziv Filodendron ili “Filadendron”. Međutim, to su dvije različite vrste biljaka.

Rod Monstera trenutno poznaje oko 50 različitih vrsta Monstera, a najpoznatija članica je predivna Monstera Deliciosa.

Zato je pogrešno nazivati Monsteru “Filadendron” ili Filodendron, jer je to skroz drugi rod biljke.

Sličnosti između Monstera i Filodendrona postoje zato što obje vrste pripadaju istoj porodici Kozlačevki, potporodici Aroidae, ali Monstere su Monstere, a Filodendroni su Filodendroni.

Pogledajte kategoriju Monstera gdje možete pronaći više toga o Monsteri Deliciosi, njenom održavanju i razmnožavanju, ali i nekim drugim vrstama Monstere.

Epipremnum Aureum / Philodendron Hederaceum

Ove dvije predivne puzavice često se međusobno brkaju i nerijetko su krivo obilježene već u dućanu.

Sjećam se jednom kada su u Konzumu prodavali istovremeno i zlatnog puzavca i Filodendrona Hederaceuma, a na oba dva je pisao naziv Scindapsus (što je pak treća vrsta puzavice).

Epipremnum Aureum spada u rod Epipremnuma, dok (logično) Filodendron Hederaceum spada u rod Filodendrona.

Ove dvije biljke na prvu stvarno mogu izgledati slično, ali jednom kada osvijestite njihove razlike, više ih nećete moći brkati.

Filodendroni su karakteristični po tome da im se novi listovi razvijaju iz “pokrivača” (eng. sheath) koji se, jednom kada se list razvije, počne sušiti, a nakon nekog vremena i otpadne. Epipremnum, s druge strane, nema taj zaštitni pokrov na novim listovima, već se list razvija direktno iz stabljike.

To je možda najlakše uočljiva fizička razlika između ove dvije biljke, ako po samom izgledu lista ne možemo biti sigurni.

Ali kada malo bolje pogledate, i listovi se sami po sebi također razlikuju. Listovi Filodendrona imaju više srcoliki oblik, dok Epipremnum ima malo izduženiju formu lista. Također, meni osobno barem, listovi Filodendrona izgledaju puno nježnije i tanje od onih na Epipremnumu.

Još jedna zanimljiva razlika je u boji novih listova. Novi listovi na Epipremnumu od početka će biti iste boje kao i ostatak biljke (eventualno malo svjetliji pa će s vremenom potamniti), dok novi listovi Filodendrona Hederaceuma znaju u početku biti tamniji, smeđe-ljubičasti, pa s vremenom postaju zeleni kao i stariji listovi.

U člancima – Zlatni puzavac (Epipremnum Aureum) | njega i razmnožavanje i – Philodendron Hederaceum Brasil | njega i održavanje možete pročitati nešto više o održavanju ovih predivnih puzavica.

Juka / Dracena

Kada se uz znanstvena imena biljaka tu umiješaju još i ona narodna, e tada stvarno može doći do pomutnje. U ovom slučaju, i Juka i Dracena se referiraju kao Drvo života. Meni je Drvo života Dracena Fragrans, ali vama je možda to Juka.

Zato ćemo se u ovom slučaju, kako se ne bi bunili ni vi, niti ja, držati njihovih službenih naziva – Juka i Dracena.

Rod Juka poznaje oko 50 različitih vrsta Juka, među kojima je ona koju najčešće uzgajamo kao sobnu biljku – Yucca gigantea (ili elephantipes). S druge strane, rod Dracena danas broji oko 120 različitih vrsta, a ona koju često brkamo s Jukom je Dracena Marginata, a nekada i Dracena Fragrans.

Iako su i Juka i Dracena porijeklom iz područja gdje prevladava topla i suha klima, a uz to i pripadaju istoj porodici biljaka – Asparagaceae, briga za ove dvije biljke ipak je nešto drugačija pa je važno ustanoviti koju od ove dvije vrste imate.

Kako održavati Juku pročitajte u – Yucca elephantipes | njega i održavanje, a više o Dracenama pročitajte u – Dracena (razne vrste) – njega i održavanje.

Juke ćete gotovo uvijek pronaći u prodaji s već dosta debelim deblom, dok se Dracena Marginata u načelu prodaje s puno puno tanjim deblom. Što se tiče Dracene Fragrans, ona se nekada prodaje s tanjim, a nekada s debljim deblom, pa tu isto može doći do zabune.

Ali ono po čemu ćete definitivno ustanoviti razliku između ove dvije vrste su listovi. Listovi Juke su oštri, tvrdi i hrapavi na dodir, a sam vrh lista te vrlo lako može upiknuti. Dok su, s druge strane, listovi Dracene mekani, savitljivi i glatki na dodir.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)