Košarica

Idealne biljke za slabije osvijetljene prostore

Ukoliko imate sjeverno ili sjeveroistočno orijentirane prozore, dio sobnih biljaka neće biti sretan u tako ograničenom osvjetljenju, ali ipak ima onih koje hoće. U nastavku pronađite najidealnije biljke za takve prostore.

Imate sjeverno orijentirane prozore? Ili vam možda nešto ograničava svjetlost, poput stabla ili zgrade? Ili možda živite u prizemlju gdje je osvjetljenje dosta ograničeno? Možda ste čak pomislili “sobne biljke jednostavno nisu za mene” jer vam nisu uspijevale, ne znajući možda da vam ne uspijevaju baš zbog tog jednostavnog razloga – ograničenog osvjetljenja?

Ali ima jedna super stvar, a to je da postoje biljke koje će, vjerovali ili ne, rasti i u takvim uvjetima.

Tu naravno moramo napraviti distinkciju između slabijeg osvjetljenja i nikakvog osvjetljenja.

Svakoj biljci je potrebna svjetlost kako bi mogla fotosintetizirati. Biljkama je svjetlost doslovno njihova hrana. Međutim, ima biljaka koje vole svjetlost slabijeg intenziteta. Takve biljke će u načelu voliti i vlažnije prostore.

Samo si zamislite tropsku prašumu s ogromnim stablima, s visokim gustim krošnjama. Većina biljaka koje žive u podnožju tih stabala, ne voli jako sunce, odnosno jako direktno osvjetljenje.

Koje vam biljke padaju napamet kada si zamislite takvu prašumu? Ja si odmah zamislim paprat. I dok paprat je jedna od njih, na našoj listi otkrijte još nekoliko predivnih biljaka koje možete imati na prozoru sjeverne, sjeveroistočne ili sjeverozapadne orijentacije (kao tri najograničenije orijentacije).

U usporedbi sa ove tri prethodno spomenute orijentacije, prozor istočne orijentacije dobiva svjetlost najjačeg intenziteta, barem na tih nekoliko sati ujutro i sobne biljke vole to osvjetljenje. Dok je, s druge strane, sjeverno osvjetljenje puno više ograničeno jer nikad nema direktnog osvjetljenja, niti onog nježnog kojeg dobivamo kroz prozor istočne orijentacije.

Poanta ovog članka je potaknuti svih vas koji mislite da nemate sreće sa sobnim biljkama, da ne odustanete od uzgoja istih, samo zato što nemate prozor južne ili zapadne orijentacije. Sve što treba je odabrati točne biljke, a ne one koje baš traže puno i jakog svjetla.

Također postoje i različiti načini na koje možete povećati osvjetljenje u vašem prostoru, a po potrebi, možete i kupiti “grow lights” odnosno posebne LED žarulje koje mogu praktički zamijeniti sunce, odnosno unijeti dodatnog osvjetljenja vašem prostoru.

Calathea

Calathea se rijetko kad vidi na nečijim listama jer se smatra “teškom za održavanje”. Međutim, ono što vrijedi za Calathee je da ukoliko žive u uvjetima koji im se sviđaju (koje im mi možda i nesvjesno možemo pružiti), prelaze iz “one koje je teško učiniti sretnima” u “ne toliko teške za održavanje”.

Uvijek treba prvo probati (pa i više puta), nego misliti “ja to ne mogu” i jednostavno odustati već u startu. Tko zna, možda je upravo vaš dom idealan za jednu lijepu Calatheu.

Kako brinuti o Calatheama pročitajte u članku – Calathea | njega i održavanje.

Ono što je također super kod nje je što voli da joj je zemlja uvijek barem lagano vlažna. Kažem da je to super, jer je super za sve one koji vole puno zalijevati biljke, bez provjeravanja koliko se zemlja osušila. Naravno da zemlju uvijek treba napipati i nikad ne smijemo pustiti da biljka ostane sjediti u višku vode od zalijevanja, ali Calathea će nam to oprostiti (dokle god voda nije “teška”, puna soli/minerala).

Ima brdo različitih vrsta Calathea i drugih vrsta biljaka molitve poput Maranti, Stromanthi i Ctnanthe, koje također možete imati na prozoru sjeverne ili istočne orijentacije.

S obzirom da nametnik Crveni pauk voli Calathee i nažalost se nerijetko može nalaziti na njoj već prilikom kupnje, dobro je da vaše Calathee tuširate jednom tjedno ili svakih 10ak dana ili da im vlažnom krpom u mikrofibri brišete listove kako bi spriječili širenje bilo kakvog nametnika.

Sansevierija

Možda vam je ovo već poznato i izlazi vam na uši, ali Sansevierije su jedne od najotpornijih, možda i najotpornije biljke koje možete imati.

Njima jedino što smeta je previše vode. Sve dok puštate da im se zemlja skroz osuši između zalijevanja, sve vaše Sansevierije će biti sretne.

Kako brinuti o Sansevijerijama pročitajte na – Sansevieria (Svekrvin jezik) | održavanje i razmnožavanje.

Uz klasičnu Sansevieriju dugačkih i plosnatih listova, postoji niz drugih vrsta Sansevierija koje se mogu sve češće i kod nas pronaći.

Zamioculcas Zamiifolia

Još jedna kraljica među biljkama koje ne traže puno svjetla je Zamioculcas Zamiifolia, poznata kao Zamija ili ZiZi biljka.

Nju također možete imati na sjeverno ili istočno orijentiranom prozoru, bez ikakvog problema.

Svako toliko je možete i unijeti više u prostor ako želite dekorirati neki dio do kojeg ne dopire baš neko osvjetljenje, ali je svako toliko vratite kraj prozora kako bi ipak dobila nešto “za jesti”.

Kod nje je također, kao i kod Sansevierija, potrebno pustiti da se zemlja osuši između zalijevanja jer ako joj je zemlja konstantno vlažna, i ova super izdržljiva biljka može propasti, takoreć, preko noći.

Njih je najbolje doživljavati kao skulpture nego kao sobne biljke, koje je tek s vremena na vrijeme potrebno malo prebrisati od prašine, zaliti i pustiti ponovno na miru.

Kako održavati Zamiju pročitajte u – Zamioculcas Zamiifolia (Zamija) | njega i održavanje.

Paprat

I kada pričamo o paprati, postoji puno različitih vrsta koje možete pronaći u prodaji.

Ne morate nužno imati onu klasičnu paprat, iako je meni ona možda ipak najljepša. Ona me jednostavno odvede u neki drugi, tropski svijet samo dok ju gledam.

Paprat voli i više svjetla, pa čak i indirektno osvjetljenje južno orijentiranog prozora (pod indirektno mislim – zaštićeno laganom bijelom zavjesom ili par metara u prostoru), ali može i hoće rasti i na prozoru sjeverne orijentacije, a istočno osvjetljenje će naprosto obožavati.

Također je dobar izbor za one koji imaju “tešku ruku” sa zalijevanjem jer voli vlažnu zemlju (ali vlažnu, ne natopljenu vodom).

Pa neće zamjerati, kao ni Calathea, da ga zalijevate već kada se tek površinski sloj zemlje osuši, dapače.

Epipremnum Aureum

Epipremnum Aureum ili zlatni puzavac također će rasti i kraj sjevernog i istočno orijentiranog prozora.

Česta je, ali predivna puzavica koju ne treba uzeti zdravo za gotovo.

Vrlo je jednostavna za održavanje, brzo raste (pa čak i u više ograničenom osvjetljenju) i lako se razmnožava reznicama. Možda je i najzahvalnija puzavica koju možete imati.

Kako brinuti o Epipremnumu pročitajte na Zlatni puzavac (Epipremnum Aureum) | njega i razmnožavanje.

Još malo sobnih biljaka koje možete odabrati…

 • Aspidistra
 • Kentia Palma
 • Hoya
 • Dracena
 • Aglaonema

Zapamtite da je najbolje sve ove biljke imati što bliže izvoru svjetlosti, pogotovo ako je sve što imate sjeverno orijentirani prozor. U suprotnom ćete morati “suplementirati” svjetlost s LED lampama (što je dobra investicija i može nam proširiti izbor sobnih biljaka).

 

Biljke koje bi trebali izbjegavati ako prostor nema dovoljno svjetlosti

Ima biljaka koje jednostavno vole sunce i treba im više sati jakog indirektnog osvjetljenja koje jednostavno ne mogu dobiti kroz prozor sjeverne orijentacije. To su biljke poput Fikusa, Rajske Ptice, Juke, kaktusa, većine sukulenata, i dr.

* Moguće je da su neke poveznice na našoj stranici affiliate poveznice.

4 comments

 1. Dali imate mesozderku mini

  1. Mini mesožderke nažalost trenutno nemamo. Lijepi pozdrav

 2. Kako narucit cataleu mini bila je 37 kn

  1. Pozdrav Ana,
   popusti su trajali do 22.3., a moguće je i da se rasprodala točno ta Calathea na koju vi mislite, pa ju zato ne možete pronaći.
   Ukoliko se prijavite na email listu (pronaći ćete na dnu stranice) postajete član Pjantina kluba i tako ćete primati ekskluzivne popuste, i prvi biti obaviješteni o novim promocijama.
   Lijepi pozdrav

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)