Košarica

Calathea | njega i održavanje

Calathea, poznata pod nazivom biljka molitve, meni je jedna od najdražih. Toliko različitih vrsta, a svaka toliko posebna da se teško odlučiti koja je najljepša. Zahtijevaju određene uvjete kako bi bile sretne, ali jednom kada “ulovite ruku” s njima, njihova njega je zapravo vrlo jednostavna. U nastavku saznajte kako se pravilno brinuti za vašu Calatheu.

Vrste iz roda Calathea

Prije nego što “skočimo” na njegu, htjela bih vam samo pokazati koliko raznolikih Calathea postoji, i ljepotu i posebnost njihovih listova. Što se njege tiče, vrlo je slična za sve vrste. Jedina je razlika što su neke vrste malo osjetljivije od drugih, pa vam neke npr. neće oprostiti ako zaboravite jedno zalijevanje 😉

Etiketirane pod nazivom Calathea, često ćete pronaći i biljke iz iste porodice Marantaceae – a to su rod Maranta, Stromanthe i Ctenanthe. Sve više manje zahtijevaju sličnu njegu i mogu živjeti u istim uvjetima. Također, sve dijele naziv “biljka molitve” jer se svima listovi pomiču tijekom dana.

Biljka molitve

Ove biljke stekle su taj naziv zbog specifičnog pokreta listova koji su preko dana “otvoreni”, izgledaju gotovo kao da je biljka uvenula, a kako dan odmiče i sunce se pomalo stišava, listovi se počnu “zatvarati”, dok se neki i potpuno ne usprave. Upravo ovaj pokret podsjeća na pokret ruku koje mole i tako je nastalo to ime – biljka molitve (eng. prayer plant).


Ujutro kada rastvore svoje listove, nekim se vrstama listovi toliko saviju da izgledaju kao da je biljka uvenula i kao da ju je potrebno zaliti. No, ako nije vrijeme za zaliti, nemojte nasjesti na ovaj izgled.

Slobodno pokušajte uspraviti list (samo nježno kako ne bi pukao), i osjetit ćete kako list nije mekan, već čvrsto stoji u toj savijenoj poziciji.

Također, većina biljki iz ove porodice ima rozo-ljubičastu stražnju stranu lista, što izgleda pre cool kada predvečer podignu listove.

Calathea | kada i kako zalijevati

Kad je riječ o brizi za Calatheu, zalijevanje ima ključnu ulogu. Za razliku od većine drugih sobnih biljka, Calathea ne voli da joj se zemlja osuši između zalijevanja, niti da joj se gotovo osuši!

Njihovu zemlju je potrebno uvijek održavati vlažnom. Upravo zato je najbolje imati ju u plastičnoj posudi, a ne posudi od terakote. Terakota je porozna i prozračna, što znači da se zemlja u njoj brže suši nego u plastičnoj, ne poroznoj posudi. Naravno, možete imati vašu Calatheu i u tegli od terakote, ali tada ćete morati puno više paziti da održavate zemlju vlažnom.

Zalijevajte Calatheu destiliranom vodom.

Ključ uspjeha kod Calathea je destilirana voda. Calathea je osjetljiva na minerale iz obične vode iz špine – to možete primijetiti kada njeni predivni listovi počnu dobivati žuto-smeđe flekice. Od prvog dana sve biljke iz porodice Marantaceae zalijevam destiliranom vodom i sve su i više nego sretne.

Što znači – održavati zemlju vlažnom?

Ovo je vrlo važno istaknuti – održavati zemlju vlažnom ne znači puštati biljku nasukanu u zemlji punoj vode. I dalje je važno da tegla u kojoj je posađena vaša Calathea ima rupice na dnu kroz koje se višak vode prilikom zalijevanja može iscijediti iz posude i baciti. U suprotnom, ako ju pustite u zemlji punoj vode, s vremenom će korijenje početi trunuti i vaša će Calathea uvenuti.

Kao indikator za zalijevanje vam mogu biti prvi znakovi sušenja površine zemlje. Kada primijetite da se površina lagano počela sušiti (mislim na prvih nekoliko mm, ne cm ;), vrijeme je za ponovno zalijevanje.

Vlažnost igra ključnu ulogu

Clathea voli višu razinu vlage, i to ne samo da voli (vlagu vole gotovo sve biljke), nego joj je potrebna kako bi živjela. Dok npr. Dracena i Monstera vole vlagu, nije toliko ključno da im se vlaže listovi, postavljaju ovlaživači zraka kraj njih i sl, dok je to Calatheama potrebno.

Calathea voli veću razinu vlažnosti zraka.

Prvi korak k višoj vlazi smo postigli već time što smo ju posadili/pustili u plastičnoj posudi. Na taj način vlaga će se duže zadržavati u zemlji. Uz to, ima još načina da povisite razinu vlage u njenom okruženju:

Prskajte vodom listove

Ovo je postala malo kontroverzna tema u svijetu biljaka, s ekspertima koji govore da prskanjem ne postižete nikakvu dobrobit za biljke s jedne strane, i onih koji to podržavaju, s druge. Ja osobno volim vodom prskati listove mojih biljaka. Ne vidim da im na nikakav način odmažem s time, već upravo suprotno, a i meni to služi kao nekakva vrsta meditacije – proći sve moje biljke, malo ih osvježiti i provjeriti.

Svakako bih preporučila da vlažite vašu Clatheu vodom. Jedan mali savjet je da pritom koristite isključivo destiliranu vodu. Kao što smo već spomenuli ranije, Calathea je općenito osjetljiva na minerale i soli, a koristiti destiliranu vodu za prskanje (za sve biljke) bolje je i jer ne ostavlja talog kamenca na listovima.

Prskajte listove u toku dana dok biljka to aktivno iskorištava. Navečer izbjegavajte prskati jer se tada biljka već “sprema na spavanje” i neće optimalno iskoristiti tu vodu.

Odmaknite ju od izvora topline

Nemojte držati vašu Calatheu blizu izvora topline poput radijatora, peći i pećica ili na izravnom udaru klime.

Udružite ju s drugim biljkama

Calathea voli biti grupirana s drugim biljkama. Ukoliko imate više Calathea, idealno ih je grupirati zajedno, kako sve zahtijevaju istu razinu vlage i više manje istu količinu svjetlosti. Razinu vlage možete povisiti i na ovaj način.

Koristite ovlaživač zraka

Kada pričamo o ovlaživačima, ima tu svakakvih vrsta, od onih manjih koji više nego za ovlaživanje prostora služe za osvježavanje prostora eteričnim uljima, do onih većih hard core ovlaživača za ekstra suhe prostore. Za Calatheu je dovoljno i da postavite taj manji ovlaživač (difuzor) kraj nje.

Ja obožavam te difuzore i kupila sam ih nevezano za Calatheu i ekipu, ali kad ga već koristim, držim ga upaljenim kraj njih. Dostupni su u različitim oblicima i veličnama, a ja moje kupujem preko Aliexpressa gdje su povoljniji, a dobri, i većinom stignu u roku od 2-3 tjedna.

Calathea | osvjetljenje

Kad je riječ o osvjetljenju, ovdje Calathea barem nije izbirljiva, dapače. Calathea voli svjetlo srednjeg intenziteta. Dakle, voli biti odmaknuta od prozora, odnosno od direktnog svjetla.

Nemojte držati vašu Calatheu na direktnom suncu jer će joj ono zasigurno oštetiti listove. Uz to, što više svjetla prima, i što je to svjetlo jačeg intenziteta, gubit će brže vodu, odnosno smanjit će se razina vlage koja joj je potrebna.

Calatheu je idealno držati nekoliko metara u prostoru od južnog, zapadnog i istočnog prozora. Što se tiče sjevernog prozora, kroz njega prolazi svjetlost slabijeg intenziteta, tako da Calathea može biti bliže, odnosno na, tom prozoru (osim, naravno, ako se ispod tog prozora nalazi radijator kojeg koristite).

Calathea | gnojenje

Calathea, kao i svaka druga biljka, treba se gnojiti. Međutim, kako su one dosta osjetljive na minerale, njih ipak rjeđe gnojim – svega samo par puta tijekom sezone rasta (rano proljeće i rano ljeto). Pritom koristim univerzalno tekuće gnojivo koje prorijedim i više od preporučenog.

Je li Calathea otrovna za kućne ljubimce?

Za neko čudo, Calathea nije otrovna za pse i mačke. Kažem za neko čudo, jer bi zbog raskoši njenih boja odmah rekla da je otrovna. Ali, ipak nije 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *