Košarica

Vaš prostor nema dovoljno prirodne svjetlosti? | povećajte osvjetljenje na ova 4 jednostavna načina

Nažalost nisu sve prostorije jednako osvijetljene. Zato se moramo prilagoditi onome što imamo i izvući iz toga najbolje što možemo. U nastavku pronađite 4 načina kako “pojačati” osvjetljenje prostorije i tako pomoći biljkama da prime više svjetla i bolje fotosintetiziraju.

Također, bacite oko na Idealne biljke za slabije osvijetljene prostore kako biste odabrali one biljke koje mogu živjeti u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

1. Razmaknite zavjese

Ovo vam možda zvuči preočito, ali kada imamo prostor s ograničenim osvjetljenjem, poput onih sa sjeverno orijentiranim prozorima, i najtanje bijele zavjese uspiju dodatno ograničiti to osvjetljenje.

Dok su odličan izbor za južne (J, J-I, J-Z) prozore u smislu zaštite biljaka od prejake sunčeve svjetlosti – direktnih zraka koje mogu zapaliti i tako oštetiti listove, ukoliko su na prozorima sjeverne orijentacije dodatno smanjuju svjetlost u prostoru.

Ako nemate biljke direktno uz prozor (na prozorskoj klupici), već je zavjesa između biljke i prozora, svakako razmaknite zavjese (ako vam to naravno ne predstavlja problem zbog pogleda ili iz nekog drugog razloga).

Tako će više svjetlosti ući u prostor, odnosno biljka će bolje fotosintetizirati.

2. Bijeli zidovi

Još jedan način da povećate osvjetljenje u vašem prostoru je da umjesto zidova u boji imate bijele zidove.

Ovo možda i nije baš “najjednostavniji” način, ako već nemamo bijele zidove, ali bijela boja reflektira svjetlost, za razliku od drugih boja koje doslovno upijaju svjetlost. Zato je u prostorima sa ograničenim prirodnim svjetlom bolje imati bijele zidove.

Pa i to malo što se reflektira s bijele površine vaših zidova može pomoći i vama i vašim biljkama da imate svjetliji prostor.

3. Postavite ogledala

Ogledala vam također mogu pomoći reflektirati svjetlost koja ulazi kroz prozor.

Dok će dio tog svjetla ogledalo “upiti”, većinu će opet reflektirati, dajući tako više svjetlosti vašim biljkama, a ukupno i cijelom prostoru.

Ogledala možete pozicionirati točno nasuprot prozora ili ih možete instalirati “na bok” prozora.

4. LED rasvjeta i grow lights za sobne biljke

Ona najbolja metoda da povećamo osvjetljenje i pružimo našim biljkama dodatno svjetlo je umjetno svjetlo koje oponaša prirodno svjetlo.

Laički rečeno, spektar sunčevog svjetla se sastoji od cijelog raspona boja koje, kada se stope, našem oku u konačnici izgleda bijelo.

Od svih boja u tom spektru, biljke za fotosintezu najefikasnije koriste plavu i crvenu boju. Zato ako tražite grow lights, odnosno umjetna svjetla za rast biljaka, ćete pronaći ona sa crvenim i plavim diodama, a u obliku LED žarulje to će svjetlo našem oku izgledati ljubičasto.

Svjetlo tako jake ljubičaste boje, koje ne koristimo svakidašnje i koje nama uopće ne izgleda prirodno, možda vam se neće sviđati. Znam da se meni ne sviđa. Ja imam jedno takvo i uvijek to koristim u prostorijama u kojima manje boravim, jer ne volim imati tako osvijetljen prostor.

Ali srećom za nas “razmažene”, postoje bijele LED žarulje, odnosno LED žarulje koje imaju cijeli spektar boja, a rezultat je na kraju bijelo osvjetljenje. Od takvog svjetla, biljka će opet upiti crvenu i plavu boju, a mi nećemo imati ljubičasto već bijelo osvijetljen prostor.

Žarulje sa cijelim spektrom su se pokazale nešto bolje od onih koje imaju isključivo crveno i plavo svjetlo, jer biljke u prirodi, u određenim uvjetima, iskorištavaju i zeleno svjetlo.

Koliko obične LED žarulje pomažu biljkama, ne znam vam točno reći. Ovisi o vrsti LED žarulje i PAR mjeri (broju fotona u rasponu od 400-700 nm koje površina primi u određeno vrijeme), a ta mjera naravno većinom nije istaknuta na ambalaži LED žarulje.

Iz mog iskustva, mislim da je bolje imati i takva dodatna svjetla nego nikakva.

Više mjeseci sam imala moju Stromanthe Triostar na radnom stolu, udaljenu metar i po od prozora sjeverne orijentacije (što je dosta daleko za tako ograničeno osvjetljenje), ali je bila direktno ispod stolne lampe, udaljena od nje svega 30ak cm. Lampa je svakodnevno bila upaljena već od 8-9h ujutro pa sve do kasnog popodneva 17-18h.

Što se događalo s njom? Ponašala se sasvim normalno, rasla je i rađala nove listove predivnih šara.

Pa evo, ako niste u mogućnosti kupiti žarulje sa cijelim spektrom boja ili samo sa crvenom i plavom bojom, možda je ipak bolje imati dodatna obična LED svjetla nego ništa.

 

* Moguće je da su neke poveznice na našoj stranici affiliate poveznice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)