Košarica

Vrlo česti problem kod Calathea i kako ga spriječiti na jednostavan način

Ukoliko se često borite s Calatheom ili nekom drugom vrstom iz porodice Marantaceae, ovaj članak je za vas. Nažalost, češće nego ne, Calathea jednostavno uvene, a mi ne znamo ni kako ni zašto se to dogodilo. Ovdje pričamo o jednoj stvari koja može učiniti ogromnu razliku, a koja se jako često zanemari spomenuti kod održavanja Calathea.

Calathea je možda ona kojoj je najteže odoliti. Ima toliko raznih vrsta, različitih boja, uzoraka, oblika lista.. ja kad ih gledam sve što mi kroz glavu prolazi je “ajme kako je ova lijepa, treba mi i ova, a tek ova” i tako u krug.

Idealni uvjeti za uzgoj Calathea kod kuće

Prije svega želim istaknuti da je istina da Calathea treba imati određene uvjete koji su joj potrebni kako bi rasla u zatvorenom prostoru – potrebna joj je viša razina vlage u zraku, vlažno tlo (ali ne natopljeno vodom), kišnica (odnosno bilo kakva voda bez teških minerala, destilirana ili filtrirana) i filtrirano osvjetljenje.

Više o samom održavanju Calathea možete pročitati u – Calathea | njega i održavanje.

Ono što može predstavljati malo veći izazov je podizanje razine vlage u zraku.

Ukoliko je prostor izrazito suh, npr. zimi zbog centralnog grijanja ili peći na drva, Calathea neće biti najsretnija.

Nekad je dovoljno grupirati je sa više biljaka tako da stvorimo mikro klimu gdje će se vlaga u zraku stvarno malo i povećati.

Možemo je položiti na tanjurić kojeg smo prethodno napunili kamenčićima i vodom, ali tako da biljka ne sjedi u vodi (kamenčići to sprječavaju), a da voda pomalo isparava i na taj način također podiže razinu vlage u zraku oko same biljke.

Ono što predstavlja možda najveći izdatak je kupnja ovlaživaća koji će u cijeloj prostoriji, i šire (ovisno o veličini i kapacitetu samog uređaja), podići razinu vlage.

Postoje i sve popularniji difuzori za eterična ulja, koji su puno manji i koji nemaju sposobnost podizanja razine vlage u cijeloj prostoriji, ali mogu također pomoći u stvaranju mikroklime oko same biljke.

Ono što želim naglasiti je da je važno prozračivati i osigurati dobru cirkulaciju zraka u prostoru, naročito onom sa višom razinom vlage u zraku, kako se ne bi počele javljati gljivice i slični problemi.

Jedan od najčešćih problema koji se može riješiti na vrlo jednostavan način

Stvoriti idealne uvjete za rast Calathea nekada zna biti jednostavno nemoguće. I najmanji propust ili greška – Calathea će vam odmah to pokazati.

Sve tropske biljke uživaju u vlažnijim prostorima, ali neće to tako dramatično pokazati kao što će to Calathea. Zato ih i razlikujemo kao one koje se lako održavaju i one koje su teže za održavanje. Osobno, nisam nikad tretirala niti jednu Calatheu na neki poseban način, ne barem što se tiče vlage u zraku.

Ukoliko pustimo da se zemlja previše isuši ili je zrak u prostoriji izrazito suh, mogu se početi javljati suhe fleke na rubovima ili vrhovima lista. Teška voda također može izazvati pojavu suhih flekica.

Žuta boja lista (ukoliko prvo krenu žutiti stariji listovi) može biti znak ili suše ili pre mokre zemlje.

Kada su svi listovi (i oni najnoviji) na našoj Calatheji nekako čudno oštećeni, suhi i zgužvani, vrlo je vjerojatno da je neki nametnik u pitanju.

Kod pojave nametnika ćete također primijetiti kako donja strana lista gubi ljubičasti pigment (ili u slučaju skroz zelenih listova, nekakve zeleno smeđe flekice).

Međutim, ima jedna stvar koja se nikad ne ističe kod održavanja Calathea, a koja može znatno pomoći vašoj biljci.

Kada Calathea ne dobiva one optimalne uvjete za rast, to može dovesti do toga da ona nije dovoljno jaka da se izbori protiv nametnika. A nametnici doslovno namirišu da je biljka oslabila i da je sada vrijeme da se počaste.

Upravo zato je moguće da se neki nametnik “razvije” tek nakon nekog vremena, a ne odmah čim donesemo novu biljku kući. Ili se prenesu sa druge biljke, ali ne učine štetu odmah, nego naknadno. Zato uvijek ispadne kao da su došli niotkud.

Onaj koji najviše voli Calatheu je crveni pauk.

Gotovo svaka osoba koju poznajem, a koja ima ili je imala Calatheu, kad tad se susrela s crvenim paukom.

Naravno da je tu moguća pojava i drugih nametnika, naročito ako je naša Calathea bila u kontaktu sa već zaraženom biljkom.

Najbolji način na koji možete osigurati da se nametnici tako ne rasplamsaju i ne unište vaše ljepotice je redovno čišćenje listova.

Upravo zato što Calathea čim oslabi – postane osjetljivija, mogli bi reći i ranjiva, na nametnike – oni jednostavno prevladaju. Mi se probudimo sljedeće jutro i pola biljke je već skroz otišlo.

Najidealnije bi bilo na tjednoj bazi čistiti listove sa obje strane (ili barem dva puta mjesečno).

Možete ju i istuširati, dapače, ali važno je i krpom proći listove jer samim tuširanjem ne možemo baciti sa lista npr. crvenog pauka i neke druge nametnike. Krpom osiguramo da, ako ima ičega, smo sigurno to pokupili i uklonili sa biljke.

Svako toliko, umjesto samo vode, možete koristiti i razrijeđen deterdžent za suđe (dovoljna je žličica na 1L vode) i tom mješavinom poprskati biljku te ju zatim isprati.

Sve sobne biljke je važno održavati čistima, i zbog boljeg upijanja svjetla (bolje fotosinteze) i zbog estetskih razloga, ali i zbog sprječavanja širenja nametnika.

Calathea je ovdje specifična u tome što je lako ne pružiti joj one idealne uvjete i zbog toga je sklona razvoju nametnika.

Više o crvenom pauku i kako ga se ja rješavam na prirodan način, pronađite u – Što je crveni pauk i kako ga prepoznati? | najčešći nametnici sobnih biljaka

To nije razlog za ne imati Calatheu. Osobno bi ju preporučila svakome jer je to stvarno jedinstvena biljka. Uz to što je predivna, toliko da izgleda oslikana, specifična je i po svom pomicanju listova i prezanimljiva je za promatrati.

Ukoliko imate suh prostor, ne znači da ne možete imati Calatheu. Možete probati sa gore navedenim metodama podizanja vlage u zraku, ali ključno je održavanje listova čistim.

7 comments

 1. Pozdrav,moja Calathea nije kao prije,vise ne stoji kompaktno i uspravno. Veci listovi padaju prema stranama,dok novi mladi lijepo stoje uspravno. Zanima me jel joj mozda pre gusto,jel bi trebala odvojiti i presaditi ili odrezati stabljike sa tim listovima sto strse? Hvala,Mirela

  1. Pozdrav Mirela,
   moguće da nema dovoljno zemlje “u visinu” koja bi držala toliki busen Calathee uspravno. Možete ili učvrstiti biljku više sa zemljom ako vidite da nedostaje zemlje između rozete i trenutne razine zemlje, ili ukloniti nekoliko starijih listova da bi se održao balans i dodati zemlje (samo da ne prekriva rozetu), ili razdvojiti trenutnu u više manjih i tako dobiti više Calathea koje će se dalje širiti.
   Važno da je biljka dobro, i da je najveći problem taj što “previše” raste 🙂

   1. Hvala puno na odgovoru,probati cu je zasaditi dublje i razdvojiti da nije ovako gusto. Glavno da znam da joj to ne smeta. No,vidim jos pokoji problem,listovi su se poceli susiti na krajevima,a zemlja je ispod povrsine uvijek vlazna,tako da ne mislim da je suha. Takodjer vidjela sam nesto kao bijele nakupine prasine po listovima,je li to mozda neki nametnik ili bolest?

    1. Radi se o Calathei Compact Star????

     1. Oprostite ne smetnji,slucajno mi je stavilo upitnike,radi se o Calathei C.S.. Jutros sam vidjela ispod na donjim stranama listova nesto kao sol. A sa gornje strane tako kao bijela prasina,no ne po cijelom listu,kao sto je ispod,nego ponegdje nakilupine. Sto bi to moglo biti?

 2. Oprostite ne smetnji,slucajno mi je stavilo upitnike,radi se o Calathei C.S.. Jutros sam vidjela ispod na donjim stranama listova nesto kao sol. A sa gornje strane tako kao bijela prasina,no ne po cijelom listu,kao sto je ispod,nego ponegdje nakilupine. Sto bi to moglo biti?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *