Košarica

Što je crveni pauk i kako ga prepoznati? | najčešći nametnici sobnih biljaka

Nametnici, nažalost češće nego ne, dolaze u kompletu sa sobnom biljkama. To je jednostavno prirodni ciklus kojeg je teško izbjeći. Ali, sa pravilnom njegom i identifikacijom nametnika na vrijeme, možemo uspješno spasiti i naše biljke i naše živce.

U ovom članku ćemo pričati o vrlo čestom nametniku kojega je zapravo vrlo teško opaziti sve dok se ne razmnoži u tolikoj mjeri da počnemo viđati posljedice po listovima naših biljaka. Riječ je o crvenom pauku.

Naziv može malo zbuniti, jer zapravo nije riječ o pravom pauku.

Crveni pauk je sitna crvenkasta grinja koja stvara sitnu paučinu i u načelu živi sa donje strane lista.

Uživa i razmnožava se u suhim i toplim uvjetima.

Kako prepoznati crvenog pauka?

Odrasle jedinke crvenog pauka su toliko sitne, da je u mnogim slučajevima potrebno čak i povećalo kako bi ih mogli opaziti.

Crveni pauk stvara paučinu, u načelu s donje strane lista, u kojoj liježu svoja jaja.

bijela jajašca crvenog pauka s donje strane lista i vidljiva diskoloracija

Upravo zato što su toliko sitni, ukoliko ne koristimo metode prevencije – poput redovnog čišćenja listova (npr. na tjednoj bazi ili barem par puta mjesečno), počnu činiti toliku štetu da ih zapravo primijetimo tako što opazimo oštećenja na listovima.

Kada primijetite da nešto ne štima s izgledom lista, uvijek provjerite listove i stabljike sa svih strana.

Ukoliko vaša biljka ima crvenog pauka, najčešće ćete prvo primijetiti njegova bijela jajašca (puno sitnih bijelih točkica) koja se nalaze s donje strane lista.

Kako na biljci izgleda oštećenje uzrokovano crvenim paukom?

Crveni pauk se hrani klorofilom iz lista, ostavljajući pritom vidljiva oštećenja poput žutih točkica ili općenito blijedih listova.

List kao da dobije “grainy” efekt.

ove bijele točkice na površini lista nisu bubice, nije prašina, nego je oštećenje koje je uzrokovao crveni pauk

Nažalost, kada listovi poprime vidljiva oštećenja, znači da ih se već dosta razmnožilo i da smo suočeni sa poprilično velikim brojem jedinka.

Međutim, to ne znači da je naša biljka osuđena na propast, već samo da moramo imati malo više strpljenja i upornosti da ih se kompletno riješimo.

I naravno, šteta je što su jednom oštećeni listovi nepovratni. Oni će jednostavno zauvijek ostati sa oštećenjima koje je uzrokovao crveni pauk.

Kako se riješiti crvenog pauka?

Kod tretiranja nametnika uvijek imamo dvije opcije – insekticid ili neki prirodniji put.

Ja osobno, iz više razloga, ne volim koristiti jake insekticide, naročito ne u kući na sobnim biljkama. Prirodna ruta rješavanja nametnika je i ona mukotrpnija koja zahtijeva više strpljenja i predanosti rješavanju problema, ali barem nije štetna.

Ukoliko se odlučite za insekticid, u slučaju crvenog pauka morate koristiti akaracid jer je crveni pauk grinja. Za to je najbolje da se posavjetujete u poljoprivrednoj apoteci.

Ukoliko ipak želite ići nekom manje invazivnom rutom, ima više načina na koje se možete riješiti crvenog pauka.

Metoda koju ja koristim i kojom ih se uspješno rješavam

Prije svega, kada na biljci primijetite crvenog pauka, odmah ju izolirajte od drugih biljaka, a ukoliko su neke bile kraj nje, tretirajte i njih. I da ih na njima ne primijetite, bolje je prevenirati nego čekati da se i na njima eventualno razmnože.

Zaraženu biljku ja volim odmah staviti u tuš i tu odraditi operaciju spašavanja. Prvo je istuširam, tako da lakše mogu ukloniti paučinu. Zatim u “bočicu-špricalicu” pomiješam vode i deterdženta za suđe. Ne znam točne omjere, ali jednom malo istisnem deterdženta i dodam vode do vrha bočice i to dobro izmućkam.

Ukoliko imate ulje od nima, možete i njega malo dodati u tu mješavinu. Nije potreban, ja sam se i bez nima uspješno borila protiv crvenog pauka, ali ukoliko ga imate, nije na odmet.

Tom mješavinom zatim velikodušno poprskam listove sa svih strana.

Sljedeći korak je brisanje listova. Obavezno morate listove i prebrisati, jer samim tuširanjem nećete ukloniti crvenog pauka sa biljke.

Ja najviše volim koristiti blazinice (vatu). Temeljito njima prođem sve dijelove biljke, pritom nježno pridržavajući list koji brišem kako ga ja još dodatno ne bi oštetila.

Konačno biljku opet dobro istuširam. Nakon cjelokupne operacije, biljka se vraća na mjesto.

Ukoliko nije moguće biljku vratiti na staro mjesto (iz kojeg god razloga) važno je pronaći biljci odgovarajuće mjesto sa dovoljno svjetla.

Ovaj postupak ponovite ponovno za 7-10 dana i tako nekoliko puta. Jer jednom jednostavno nije dovoljno.

Rijetko kada se možemo iz prve riješiti svih jedinki.

Jednom kada je biljka na svom mjestu, možete ju poprskati ili običnom vodom (idealno bi bilo koristiti destiliranu ili filtriranu vodu) ili slabom mješavinom vode i deterdženta za suđe.

Ovo je moja metoda koja mi se pokazala vrlo uspješnom u rješavanju crvenog pauka. Dole u komentaru možete slobodno podijeliti metodu s kojom ih vi uspješno rješavate.

žute flekice koje su ostale kao posljedica djelovanja crvenog pauka

Najčešće sobne biljke koje napada crveni pauk

Iako će nametnik preći s biljke na biljku, ipak postoje one biljke koje određeni nametnici više “vole”. Kao što ćemo na sukulentima npr. najčešće susresti vunaste uši, tako ćemo na Calatheama i Alocasiama najčešće susresti crvenog pauka.

Naravno, moguća je njihova pojava i na drugim sobnim biljkama, dapače.

Crveni pauk nije toliko izbirljiv po pitanju toga – važno da je zeleno. Tako je moguće da se razmnoži i po Dieffenbachiji, raznim palmama, Fikusima, Krotonu, Aspidistri i dr.

Kako spriječiti razmnožavanje crvenog pauka?

Kao i sa bilo kojim nametnikom – jednostavna rutina čišćenja listova može stvarno puno značiti.

Jednostavno čišćenje listova može smanjiti populaciju nametnika i držati ju na minimumu. Također, i samim time što prilikom čišćenja listova pridajemo veću pozornost biljci (za razliku od samog promatranja iz daljine) veće su šanse da uopće primijetimo eventualne nametnike.

Crvenog pauka je jednostavno nemoguće vidjeti dok već nije prekasno i kada su se posljedice već pojavile. Ali redovnim čišćenjem to možemo spriječiti.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *