Košarica

Epiphyllum anguliger – njega i održavanje

Preposeban šašavi kaktus koji nam za razliku od većine poznatih – pustinjskih – kaktusa, dolazi iz srca Meksičke džungle. Naviknut na blago svjetlo i vlažnije uvjete, odlično se prilagodio našim sobnim uvjetima.

Epiphyllum anguliger ili Disocactus anguliger, poznat je i pod mnogim narodnim imenima poput Zig-zag kaktus, Cik-cak kaktus i “riblja kost” kaktus (fishbone cactus).

Uz preposebne listove (odnosno zapravo stabljike), može nas nagraditi i predivnim velikim cvjetovima. Za skroz mladu, tek razmnoženu biljku ćemo se trebati strpiti neko vrijeme prije nego što procvjeta, ali isplati se čekati.

Za razliku od dobro poznatih “pustinjskih” kaktusa na kakve smo navikli, Epiphyllum je epifitska vrsta kaktusa koja raste po stablima Meksičkih prašuma. Već prema prirodnom staništu možemo vidjeti dvije velike razlike između ovog i “klasičnog” kaktusa.

Epiphyllum anguliger nije prilagođen rastu na jakom direktnom suncu, već voli indirektno osvjetljenje, poput onog koje prodire kroz krošnje stabala na kojima raste.

Uz to, ne zahtijeva periode suše jer ne raste u pustinji već u vlažnijem staništu. No, bez obzira na to, ne zahtijeva od nas da podižemo razinu vlage u zraku u našim prostorima, već se super prilagodio sobnim uvjetima.

Zig-zag kaktus – zalijevanje

Zig-zag kaktus je epifitna vrsta kaktusa – što znači da ne raste u zemlji već se svojim korijenima hvata za koru drveća. Zato je dobro da je supstrat u kojem je posađen naš Zig-zag kaktus dobro propustan, lagan i da se brzo suši.

Važno je da se supstrat u kojem raste brzo suši, kako ne bi došlo do truljenja listova.

Zato je idealno u zemlju (bilo supstrat za kaktuse ili običnu zemlju za sobne biljke) dodati i malo kore i perlita/zeolita ili sličnog materijala koji će poboljšati propusnost, a istovremeno zadržati vodu kraći period vremena.

Vrsta supstrata u kojoj nam je posađena biljka blisko je povezano sa samim zalijevanjem.

Kod sukulenata je to naročito važno za istaknuti jer oni u načelu nemaju jako razvijene korijene i većinu vode zadržavaju u svojim stabljikama i listovima. Zbog čega vrlo lako i brzo strunu ukoliko su u kompaktnom supstratu koji se sporo suši.

Što se tiče samog zalijevanja, pustite da se supstrat posuši i tek tada ponovno zalite važeg Zig-zag kaktusa.

Ono što je super kod njega je što će vam oprostiti i ako ga zaboravite zaliti neko kraće vrijeme.

Kao i kod drugih sukulenata, primijetit ćete kako se listovi smežuraju kada mu je već krajnje vrijeme da dobije vode.

Prilikom zalijevanja nemojte oklijevati da ga dobro zalijete. Važno je da supstrat ponovno upije dovoljno vode kako bi kaktus tu vodu sam mogao upiti.

Uz pretpostavku da je vaš kaktus posađen u dobro propusnom supstratu, zamislite da ga zalijete sa samo dec vode. Koliko vode će kaktus stvarno moći upiti? Voda će se samo izliti vani kroz odvodne rupice, a većina supstrata će ostati suha.

Ukoliko vas je strah zalijevati od gore, uvijek možete položiti teglu u posudu s vodom i pustiti vašeg kaktusa da upija vodu od dole – kroz odvodne rupice, 15ak minuta. Na kraju je uvijek važno, prije nego što ga vratite na njegovo mjesto, dobro procijediti i osigurati da se sav višak vode izlio vani kroz odvodne rupice.

Zig-zag kaktus – osvjetljenje

Ono u čemu se Epiphyllum anguliger najviše razlikuje u usporedbi s “klasičnim” kaktusom je osvjetljenje.

Dok pustinjski kaktusi zahtijevaju puno jakog sunca (mogu se naviknuti na skroz jako direktno sunce, ali postepeno ukoliko nisu prethodno uzgajani u takvim uvjetima), ovaj epifitni kaktus ne traži puno.

U prirodnom staništu ne raste na jakom direktnom suncu, već u sjeni krošanja drveća.

Ne trebamo zbog toga misliti da mu ne treba puno osvjetljenja u sobnim uvjetima, jer vanjski hlad ipak dobiva puno indirektnog osvjetljenja.

U sobnim uvjetima je važno da mu osiguramo srednje do jako indirektno osvjetljenje, uz oprez da ga ne izložimo onom jakom popodnevnom suncu koje bi mu moglo oštetiti listove.

To mogu biti osvjetljenje istočno i zapadno orijentiranog prozora ili osvjetljenje južno orijentiranog prozora uz uvjet zaštite od direktnih sunčevih zraka.

Što više svjetla vaš kaktus dobiva, to će i više i brže rasti.

Zig-zag kaktus – temperatura

Zig-zag kaktus može boraviti u prostorima sa nekakvom prosječnom temperaturom (20°-26°C), međutim zimi ipak preferira nešto hladnije uvjete. Zato je idealna biljka za prostore koji se zimi ne griju. Ukoliko grijete sve sobe, važno je samo da nije na toplinskom udaru radijatora ili kraj peći i sl.

Zig-zag kaktus – gnojenje

Kao i drugi sukulenti općenito, niti ovaj šašavi kaktus ne zahtijeva puno gnojenja, iako je ipak potrebno tijekom sezone rasta (od proljeća do jeseni).

Možete ga gnojiti jednom svakih 1-3 mjeseca gnojivom za kaktuse i sukulente ili dodatno razrijeđenim univerzalnim gnojivom.

Pratite upute na ambalaži i nemojte gnojiti više od preporučenog.

Je li Zig-zag kaktus otrovan?

Kao šećer na kraju, Epiphyllum anguliger nije klasificiran kao biljka koja je otrovna za ljude i kućne ljubimce.

2 comments

  1. Poštovanje, gde može da se kupi ovaj kaktus?

    1. Pozdrav,
      nažalost kod nas trenutno nije dostupan, a drugdje stvarno ne znam.
      Lijepi pozdrav

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *