Košarica

Curio (Senecio) Rowleyanus – Krunica | njega i održavanje

Sukulenti općenito očaravaju svojim razno raznim formama i bojama, a Curio Rowleyanus je stvarno skroz poseban. Duge stabljike ispunjene okruglim listićima jednostavno su neodoljive. Ima nekoliko stvari na koje moramo obratiti pozornost kada je riječ o održavanju ove biljke kako bi što bolje rasla u našim kućama.

Prije smo ga poznavali kao Senecio Rowleyanus, a nedavno je preklasificiran u rod Curio. Tako da se danas, iako brojni botaničari i dalje koriste naziv Senecio, koristi naziv Curio.

Brojna su i narodna imena, naročito u engleskom jeziku u kojem se naziva String of beads (niz perla) ili String of pearls (niz bisera), te String of peas (niz graška), dok se kod nas najčešće naziva krunica.

Curio Rowleyanus dolazi nam porijeklom iz jugozapadne Afrike gdje u prirodi zapravo prekriva kamenito tlo stvarajući gustu mrežu preslatkih kuglica, “skrivajući” se od toplih Afričkih ljeta tako što raste u hladu drugih biljaka i stijena.

Uz posebne listove, Curio Rowleyanus ima i preslatke cvjetove koji ispuštanju nježan miris cimeta.

Curio Rowleyanus ne podnosi niske temperature tako da, ukoliko ga tijekom proljeća i ljeta držite vani, na jesen ga unesite u kuću.

Curio Rowleyanus – zalijevanje

Previše vode i vrlo brzo će se javiti trulež koja će “pojesti” cijelu biljku, premalo vode i perlice se skroz osuše. U čemu je štos i kako udovoljiti ovoj biljci?

Odmah ćemo napasti najčešći problem zbog kojeg nerijetko Curio Rowleyanus propadne, bilo da strune ili se skroz osuši.

Ono što kod zalijevanja često zanemarimo je vrsta i kvaliteta zemlje u kojoj su naše biljke posađene.

Pretjerano zalijevanje je jedan od najčešćih razloga zbog kojih sobne biljke propadnu. Ali ovaj problem treba uvijek sagledati objektivno i vidjeti koji je točan uzrok.

Ne mora uvijek biti situacija da smo biljku prečesto zalijevali ili puštali ju da “sjedi” u višku vode nakon zalijevanja. Vrlo često problem može biti u samoj zemlji u kojoj je biljka posađena.

U članku o Dracaeni Marginati, podijelila sam kako je upravo jedna “zemlja za sobne biljke” učinila svoje jer je bila pre kompaktna, nije omogućavala dobar (niti ikakav) protok zraka i korijeni su se jednostavno utopili, a doslovno sam biljku samo jednom bila zalila.

Tajna uspješnog uzgoja Curio Rowleyanusa je u supstratu.

Ovo izjava možda zvuči malo pretjerano (jer naravno da više stvari igra ulogu kod uspješnog uzgoja i održavanja), ali ako priuštimo našoj krunici dobro prohodnu, laganu, prozračnu zemlju koja će se brzo sušiti, već smo na pola puta ka uspješnom održavanju ove biljke.

Presađivanje biljke odmah nakon kupnje

Iako se općenito savjetuje da se biljka ne presađuje odmah nakon kupnje, kako bi se, uz što manje stresa, što prije prilagodila novim uvjetima (stanu/kući), uvijek je bolje odmah presaditi ako supstrat u kojem je biljka posađena nije odgovarajući.

Više štete možemo učiniti ako pustimo biljku u krivoj zemlji, nego ako ju odmah po kupnji presadimo u odgovarajuću zemlju i odgovarajuću posudu (puno puta je bolje biljku preseliti iz plastične posude u posudu od terakote, npr).

Pritom pod – presaditi – ne mislim da trebate biljku presaditi u veću posudu, već samo zamijeniti supstrat ili, ako je supstrat dobar, eventualno samo promijeniti vrstu posude, ali ne i veličinu.

Idealan supstrat za Krunicu Curio Rowleyanus

Idealno je Curio posaditi u supstrat koji će istovremeno upiti i zadržati vodu, ali i omogućiti dobar protok zraka i brzo sušenje zemlje.

Supstrat koji to omogućuje je npr. mješavina kore od drveta i zeolit (ili kamen plavac) koji će upiti vodu, te šljunak ili *krupni* pijesak koji će dodatno propuštati vodu, sve u jednakim dijelovima. Važno je da su granule sve više manje iste veličine, po prilici 4-5mm (nemojte miješati npr. krupnu koru od 2+cm, zeolit od 0,5cm i sitni pijesak od niti 1mm).

Možete kupiti i gotov supstrat za sukulente, ali i oni znaju biti malo “teži” za sukulente nego što bi trebali biti pa bi bilo dobro i u takav supstrat dodati materijal koji će poboljšati protok vode i zraka.

Više o supstratima možete pročitati u Supstrati za sobne biljke | kako postići optimalnu drenažu zemlje.

Kada zalijevati Curio Rowleyanus?

Neovisno o vrsti supstrata u kojem je naš Curio posađen, uvijek trebamo dopustiti da se zemlja (supstrat) osuši prije zalijevanja.

Pustite da se zemlja skroz osuši između dva zalijevanja.

Curiove loptice, odnosno listovi će vam isto tako pokazati kada je vrijeme za zalijevanje. Primijetiti ćete da se listovi lagano naboraju i izgube punoću kada je biljci potrebna voda.

S druge strane, ako je biljka predugo sjedila u mokroj zemlji, listovi će početi tamniti i trunuti. U tom slučaju je najbolje spasiti ono što se spasiti da, tako da razmnožimo one još uvijek zdrave listove.

Kako zalijevati Curio Rowleyanus?

Suprotno popularnim izjavama da sukulentima “ne treba puno vode” ili da “sukulenti ne vole vodu” – kada je vrijeme za zalijevanje, uvijek trebamo biljci opskrbiti dovoljno vode.

Trebamo obilno zaliti biljku, ako treba i više puta (kako bi osigurali da je voda dostigla sve korijene).

Ovdje treba istaknuti da posuda u kojoj je posađen Curio Rowleyanus ima rupice na dnu, kako bi se sav višak vode mogao iscijediti van iz posude.

Nikad nemojte pustiti biljku da sjedi danima u višku vode, niti sukulente niti bilo koju drugu sobnu biljku.

Kada naši sukulenti ne bi bili posađeni u prozračnu, propusnu zemlju koja se brzo suši, nego npr. u “običnu zemlju za sobne biljke”, voda bi se predugo zadržavala oko korijena i listova koji su u kontaktu sa zemljom i vrlo brzo bi strunuli.

Nemojte se previše sekirati ako se neke stabljike osuše. Sve dok ostatak biljke izgleda dobro, normalno je da nećemo moći održavati Curio Rowleyanus savršenim sa svih mogućih strana.

Curio Rowleyanus – osvjetljenje

Smjestite vašeg Curio Rowleyanusa negdje gdje će dobivati jako, ali indirektno osvjetljenje.

Idealno bi bilo smjestiti ga na nekakvu južnu orijentaciju, bilo jugoistočnu, južnu ili jugozapadnu, kako bi dobivao što više svjetla kroz dan.

Pritom ga zaštitite laganom bijelom propusnom zavjesom (ili ga odmaknite malo u prostor) tijekom najtoplijih sati (naročito po ljeti).

Važno je zaštititi ga od jakih direktnih sunčevih zraka kako mu se listovi ne bi oštetili i osušili. Curio i u svom prirodnom staništu izbjegava direktno sunce.

Sukulenti se razlikuju od vrste do vrste, i ne možemo primjenjivati ista pravila za sve samo zato što su sukulenti.

Tako će neki uživati na direktnom suncu, dok će se neki drugi vrlo lako oštetiti ili osušiti ukoliko su izloženi tako jakom suncu.

Curio Rowleyanus može živjeti i u nešto umjerenijem osvjetljenju, npr. metar u prostoru od južno orijentiranih prozora, ili ispred istočnog ili zapadnog prozora. S time se uvijek možete igrati i seliti ga dok ne pronađete ono idealno mjesto u vašem stanu koje mu se najviše sviđa.

Također, svjetlost uvijek možete i suplementirati umjetnim svjetlom, odnosno LED žaruljama.

Ako vaš Curio Rowleyanus dobiva svjetlost s boka, primijetit ćete kako od gore (gdje ne dobiva svjetlost) ćelavi. To je vrlo često baš zato što ga zbog njegovog načina rasta držimo na policama. Teško da će prirodno svjetlo uspjeti doprijeti do gornje strane biljke (izuzetak bi bio jedino krovni prozor). U tom slučaju možete staviti umjetno svjetlo da ga osvjetljava i od gore, ukoliko želite da bude puniji i s gornje strane.

Curio Rowleyanus – gnojenje

Curio Rowleyanus ne zahtjeva često gnojenje. Gnojite ga jednom svaka 3 mjeseca razrijeđenim gnojivom za kaktuse i sukulente.

Prije korištenja, uvijek pročitajte upute na ambalaži i pratite omjer u kojem je potrebno gnojivo prorijediti u vodi. Uvijek je bolje još dodatno prorijediti nego dati biljci previše gnojiva.

Je li Curio Rowleyanus otrovan?

Curio Rowleyanus (Senecio Rowleyanus) klasificiran je kao otrovna biljka i ukoliko se pojede može uzrokovati povraćanje i letargiju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *