Košarica

Rajska ptica – Strelitzia Nicolai | njega i održavanje

Ukoliko imate jako osvijetljen prostor, sve što vam nedostaje je samo jedna Strelitzija Nicolai. Tako markantna, sa svojim ogromnim listovima, savršeno će ukrasiti svaki prostor. Uz odgovarajuće uvjete, vrlo se lako održava, a što je sve potrebno da bi bila sretna, pročitajte u nastavku.

Strelitzia Nicolai jedna je od pet vrsta roda Strelitzia. Karakteristična je po svojim dugačkim i širokim listovima i bijelom cvijetu. Uz nju, tu je još i ona najpoznatija – Strelitzia Reginae s karakterističnim narančastim cvijetom i užim listovima.

Slične Strelitziji Nicolai su još Strelitzia Alba (Strelitzia Augusta) i Strelitzia Caudata, koje također imaju bijeli cvijet i široke listove, te Strelitzia Juncea s narančastim cvijetom i jako uskim listovima.

Sve ove ljepotice porijeklom su iz južnog dijela Afrike (Zimbabve, Mozambik, Bocvana, Južna Afrika) što svjedoči tome koliko vole sunce, ali i koliko su otporne na dnevne razlike u temperaturi i nešto nižim noćnim temperaturama.

Strelitzia Nicolai – osvjetljenje

Osvjetljenje je prva i najvažnija stvar koju moramo uzeti u obzir kod naše Rajske ptice.

Strelitzia zahtjeva puno jakog indirektnog osvjetljenja.

Toliko da može podnijeti i koji sat direktnog osvjetljenja.

Uvijek naglašavamo kako sobne biljke treba štiti od jakih sunčevih zraka koje prodiru kroz južni prozor, i to stvarno je slučaj sa gotovo svim sobnim biljkama, naročito ako nisu priviknute na takve uvjete.

Tako i naša Strelitzia treba kraći period privikavanja, ali koji sat direktnog sunca joj neće naštetiti, naročito zimi kada je sunce puno slabije u odnosu na ljeto.

Moja je ispred južno orijentiranih balkonskih vrata od kada je sa mnom (uz to što je cijelo ljeto vani na balkonu). Nikad nije niti osjetila nedostatak svjetla i nikad niti neće. Ona je, uz Fikuse, ona koja dobiva prednost pred prozorom.

Uvijek je važno da pratite što se događa s vašim biljkama, s obzirom da nemamo svi iste uvjete u našim domovima.

Nekima će kroz južno orijentirani prozor sunce biti toliko jako da su zavjese jednostavno neizbježne, dok će nekima npr. zgrada ili stablo sprječavati da tako jako osvjetljenje dopire u prostoriju.

Zato se osvrnite na vaš prostor i vidite gdje imate najviše svjetla – i tamo stavite vašu Strelitziju.

Moguće da to neće biti kraj južno orijentiranog prozora, nego će više svjetla biti kraj zapadnog ili možda JI prozora.

Jedino osvjetljenje koje jednostavno nije dovoljno za Strelitziju je osvjetljenje sjeverno orijentiranog prozora. Ukoliko je to jedina opcija koju imate, a jako želite imati rajsku pticu, trebat ćete suplementirati s umjetnim osvjetljenjem.

Strelitziju možete od proljeća do jeseni držati vani u dvorištu, na terasi ili balkonu. Iznošenje Strelitzije nije nužno, ali ako u vašem stanu nemate dovoljno svjetla, puno će vam brže rasti vani i razvijati sve veće i veće listove.

Moja je na južno orijentiranom balkonu cijelo ljeto. Tamo dobiva i nešto direktnog osvjetljenja, negdje nakon 16h, a ovo ljeto je rodila dva ogromna lista (duplo veći u usporedbi sa prijašnjim) u razmaku od mjesec dana.

Također, ako vam je želja da vaša rajska ptica procvjeta, to je gotovo nemoguće da se dogodi u sobnim uvjetima (upravo zbog ograničenijeg osvjetljenja).

Kada noćne temperature počnu padati ispod 12°C, vratite vašu rajsku pticu unutra.

Strelitzia Nicolai – zalijevanje

Strelitzia voli da joj se prvih nekoliko centimetara zemlje posuši između dva zalijevanja.

To je biljka sa jako velikim listovima i iskorištava puno vode kako bi održavala sve te listove tako predivne, zelene i zdrave. Međutim, to ne znači da ju trebamo konstantno natapati vodom.

Kada je zemlja suha za dužinu prsta, tada slobodno možete zaliti vašu rajsku pticu.

Na taj način će dno zemlje još uvijek biti lagano vlažno (nećemo dopustiti da se zemlja skroz isuši), ali ćemo omogućiti cirkulaciju zraka između korijena.

Kada se zemlja previše posuši, primijetit ćete kako se listovi uvijaju za unutra. Jednom kada ju zalijete, oni će se ponovno otvoriti.

Ukoliko su i nakon zalijevanja lagano zavijeni pri dnu kraj stapke, moguće je i da se zbog starosti neće nikad skroz otvoriti.

Moja je meni stigla sa svim uvijenim listovima, jednom kada sam ju zalila oni noviji su se otvorili/izravnali, ali oni pri dnu, najstariji, uvijek su lagano ostali savinuti.

Ukoliko je vaša rajska ptica posađena u vrlo kompaktnoj zemlji koja je jako sporo suši, najbolje bi bilo da je presadite u nešto lakši supstrat.

Više o supstratima pročitajte u članku – Supstrati za sobne biljke | kako postići optimalnu drenažu zemlje. U ovom članku ćete pronaći mnoge korisne savjete vezane uz zemlju za sobne biljke i kakvu zemlju koristiti kako bi se vaša biljka mogla optimalno razvijati, a ne strunuti od previše vode.

Osigurajte da je posađena u posudu koja na dnu ima rupice, kako bi sav višak vode prilikom zalijevanja mogao iscuriti vani.

Strelitzia Nicolai – gnojenje

Već smo ustanovili da je Strelitzia megaloman, želi puno svjetla, a iskorištava i puno vode. Isto tako, za razliku od većine sobnih biljaka koje gnojim jednom mjesečno, Streliziju gnojim svaka 2-3 tjedna.

Važno je shvatiti da to ne znači više gnojiva = veća, bolja i zdravija Strelitzija. NE. Sa gnojivom trebamo biti oprezni kod svake biljke. Gnojivo dolazi u obliku soli, i ako pretjerujemo s gnojivom, ta sol može ozbiljno naštetiti korijenima.

Gnojite Strelitziju dva puta mjesečno s univerzalnim tekućim gnojivom razrijeđenim u vodi prema uputama na ambalaži.

Nemojte davati više gnojiva nego što piše u uputama na ambalaži. Normalno pomiješajte gnojivo s vodom (u krajnjem slučaju, bolje je više razrijediti nego manje) i time pognojite vašu rajsku pticu.

Gnojivo nije hrana za biljke, već suplementacija minerala koji se istroše iz zemlje/humusa u kojemu je biljka početno posađena. Ti minerali pomažu biljci da bolje funkcionira i održava sve te procese za kojima niti ne idemo da se odvijaju. Ali primarnu hranu biljka sama sebi stvara u procesu fotosinteze.

Više o gnojenju sobnih biljaka pročitajte u – Početak sezone rasta | pojednostavljeni vodič za gnojenje sobnih biljaka.

Strelitzia Nicolai u prirodi

Održavanje listova

Jednom kada vidite da se prašina počela skupljati na listovima, možete je ili istuširati ili vlažnom krpom nježno prebrisati listove. I u slučaju tuširanja je dobro da ih i prebrišete krpom jer nekad tuš nije dovoljan da se listovi oslobode prašine.

Važno je da održavamo listove naše Strelitzije čistim.

Na taj način pomažemo biljci da bolje upija sunčevu svjetlost, ljepše izgleda, a ujedno je i štitimo od razvoja nametnika.

Pucanje listova kod Rajske price

Kako listovi na vašoj Strelitziji rastu sve veći, primijetit ćete kako će početi “pucati” od kraja prema sredini lista. Slično stablu Banane.

U prirodi joj je to prirodni mehanizam kako bi se spasila od jakih vjetrova.

Kada listovi ne bi tako lako i pravilno pucali, njeni ogromni listovi bili bi poput jedra i u tom slučaju bi vrlo lako nastradala cijela biljka.

S obzirom da tako lako pucaju, moguće da će vam lagano puknuti prilikom tuširanja ili pranja, i to nije nešto što bi vas trebalo brinuti jer ne šteti biljci u nikakvom smislu.

Je li Strelitzia Nicolai otrovna za kućne ljubimce?

Biljke iz roda Strelitzia jesu lagano otrovne i mogu uzrokovati mučninu, umor i povraćanje.

Osobno s njom nemam nikakvih problema, jer je takvog oblika da jednostavno nije privlačna mojim ljubimcima.

2 comments

  1. Pozdrav, imam Streliciu Nikolai, i prije oar dana iznjela sam je na balkon jer kako svi kažu, biljka je koja obožava svjetlost i sunce..
    No, listovi su joj požutjeli, ne znam je li reakcija na direktno sunce, ilinočnu nižu temperaturu, …na južnom balkonu je

    1. Pozdrav,
      ako je imala kontakta sa direktnim suncem, sigurno je to u pitanju. Iako je to biljka koja u svom prirodnom staništu voli direktno i jako sunce, kao sobna biljka se prvo treba postepeno prilagođavati na takve uvjete jer nije navikla i lako se može oštetiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)