Košarica

Top 3 viseće biljke koje se lako održavaju

Teško je nadmašiti ljepotu viseće biljke, zar ne? Ja ih obožavam i uvijek sam “u lovu” na neku novu. S njima se tako lako može ukrasiti svaki kutak, bio to zid, polica ili bilo koji drugi komad namještaja.

top 3 viseće biljke

Epipremnum Aureum, Philodendron Scadens i Monstera Adansonii trenutno su mi najdraže. Lako se održavaju, nisu uopće zahtjevne, a predivno izgledaju.

Ukoliko vam se ove biljke sviđaju, ali ne želite da vise već da budu uspravne, možete im staviti nekakvu vrstu potpore u teglu i tik-tak će se početi penjati za gore.

Dapače, baš zato što je ovim biljkama prirodno da se penju (u prirodnom staništu – po stablu), iskustvo je mnogih da će brže rasti i razvijati veće listove ako takvim biljkama pružimo nekakvu vrstu potpore za penjanje, dok će sporije rasti i imati manje listove ukoliko ih pustimo da “padaju”.

Ja iskreno volim izgled padajućih loza i ne smeta me da su listovi i nešto manji nego što bi mogli biti, ali zašto ne imati obje varijante? 😉

Epipremnum Aureum

Epipremnum Aureum je kod nas poznat i pod nazivom Zlatni Puzavac, dok na engleskom koriste naziv Pothos [Potos].

Pothos je ekstra jednostavan za održavanje. Zahtjeva zalijevanje samo kada mu se zemlja kompletno osuši, tako da je zalijevanje mačji kašalj. Podnosi čitav raspon osvjetljenja, od jake indirektne sunčeve svjetlosti pa sve do slabijeg osvjetljenja. Uz to, relativno brzo raste i jako se lako (i uspješno) razmnožava.

Detaljno o Pothosu pročitajte u članku – Zlatni puzavac (Epipremnum Aureum) – njega i razmnožavanje.

Uz klasičan zeleni Pothos (Jade Pothos), postoje i mnoge druge varijacije: Golden Pothos, Neon Pothos, Manjula Pothos, Marble Queen Pothos, Jessenia Pothos, Pearls and Jade Pothos, Satin Pothos, N’Joy Pothos, Pothos Cebu Blue.

Philodendron Hederaceum

Philodendron Hederaceum (sinonimi: Philodendron Scandens, Srcoliki Filodendron) izgledom je vrlo sličan Pothosu i često se čak i u dućanima krivo označava kao Epipremnum, iako su to dvije totalno različite biljke. U članku – kako razlikovati Epipremnum Aureum od puzajućeg Philodendrona, istaknula sam sve razlike koje sam uočila kako biste ih što lakše prepoznali i razlikovali.

Ali, iako su to dvije skroz različite vrste biljaka, dijele karakteristiku lakog održavanja. Tako da i Philodendron Scandens podnosi različita osvjetljenja, sušenje zemlje između zalijevanja i na isti se način razmnožava. Detaljno o Philodendronu Scandensu pročitajte u članku – Philodendron Hederaceum Brasil – njega i održavanje.

Ima više varijacija ove vrste Filodendrona, a moja najdraža je definitivno Filodendron Brazil. Uz njega, postoji i klasična skroz zelena vrsta (Philodendron Hederaceum), Philodendron Micans, Philodendron Lemon Lime, Philodendron Rio.

Monstera Adansonii

Dok Pothos i Filodendron vrlo brzo rastu, Monsteri Adansonii treba malo više vremena kako bi poprimila viseći izgled. Iskreno, do malo prije nisam shvaćala opsjednutost s ovom vrstom Monstere sve dok nisam vidjela jednu dužu od metra kako pada niz policu.

Od tog trenutka sam ju i ja morala imati! Jedino što sam našla su bile “male opcije” Monstere Adansonii u Bauhausu, koje još nisu bile dovoljno dugačke da bi počele visiti. Ali kao i Filodendron i Pothos, i ova Monstera cijelo vrijeme “izbacuje” nove listiće, čak i preko zime. Ne mogu vam opisati koliko sam uzbuđena za ovu nadolazeću sezonu rasta da vidim koliko će narasti.

Detaljno o brizi za Monsteru Adansonii pročitajte članak – Monstera Adansonii – njega i održavanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)