Košarica

Zalijevanje sukulenata | kada i kako zalijevati sukulente u sobnim uvjetima

Sukulenti su poznati po svojoj sposobnosti zadržavanja vode u svojim listovima i stabljikama, zbog čega dobro podnose sušna razdoblja. Zalijevanje je onaj škakljivi dio njihovog održavanja jer krivo zalijevanje ovih biljkica može vrlo brzo dovesti do njihovog propadanja. Kako zalijevati sukulente pročitajte u nastavku ovog članka.

Sukulenti su jedinstveni po tome što zadržavaju vodu u svojim listovima i stabljikama “za loše dane”. Oni su porijeklom iz sušnih područja gdje su se trebali prilagoditi dužim razdobljima bez kiše, odnosno bez vode.

Upravo ta sposobnost održavanja tijekom sušnih razdoblja, uz pomoć zaliha vode, je ono što razlikuje sukulente od drugih biljaka koje ne definiramo sukulentima.

Mnoge biljke zadržavaju vodu u svojim stabljikama, ali one jednostavno nemaju tu sposobnost održavanja tijekom dužeg sušnog razdoblja. Već se, nakon samo nekoliko dana bez doticaja vode – suše.

Međutim, iako su sukulenti super prilagođeni na sušu, i njima je potrebna voda kako bi preživjeli.

Ono škakljivo kod njih je što će puno lakše strunuti ukoliko ih “nepravilno” zalijevamo, u usporedbi sa nekim čestim tropskim sobnim biljkama poput Monstera i Filodendrona.

Važni faktori za uzgajanje zdravih sukulenata

Zalijevanje je ono što će najviše utjecati na zdravlje naših sukulenata.

Prečesto zalijevanje će dovesti do truljenja, a prerijetko zalijevanje će dovesti do sušenja.

Generalno pravilo kod zalijevanja sukulenata je čekati da se zemlja SKROZ osuši prije ponovnog zalijevanja – bilo to nakon 3, 5, 10 ili 15 dana.

Ono super kod sukulenata je njihova sposobnost da više tjedana, pa čak i mjeseci, mogu provesti bez vode. S druge strane, vrlo lako strunu zbog prečestog zalijevanja.

Zato, kada ste u nedoumici, sukulente je uvijek bolje rjeđe zalijevati nego prečesto.

Uvijek je bolje pustiti još koji dan da se zemlja skroz osuši, nego da je naš sukulent uvijek u nekoj polu vlažnoj zemlji.

Međutim, ne možemo “zalijevanje” odvojiti od drugih vrlo važnih faktora koji će utjecati na samo zalijevanje, pa tako i na zdravlje sukulenata.

Vrsta supstrata u kojoj je sukulent posađen

Kako bi naši sukulenti rasli sretni i zdravi, i kako bi si mi olakšali cijeli proces održavanja i zalijevanja sukulenata, važno je da su posađeni u idealnom supstratu.

Sukulenti zahtijevaju dobro propusnu i prozračnu zemlju koja će omogućiti dobru cirkulaciju zraka unutar posude i brzo sušenje zemlje.

Jedan od razloga zašto nam sukulenti mogu propasti zbog naizgled “pretjeranog zalijevanja” je upravo loš supstrat koji jako dugo zadržava vodu/vlagu u zemlji. To je ono što u konačnici našteti sukulentima, iako možda zalijevamo “jako rijetko”.

U prodaji postoje posebni miksevi za kaktuse i sukulente, ali vi i sami vrlo lako možete napraviti idealni supstrat koji će omogućiti brzo sušenje zemlje i dobar protok zraka.

Važno je da u običnu zemlju za sobne biljke (bilo koja koju volite koristiti za vaše sobne biljke) umiješate i materijal za drenažu, u omjeru 1:1 do 2:1 (zemlja:materijal za drenažu).

To može biti perlit, zeolit (moj osobni odabir) ili sličan materijal – više o tome možete pročitati u članku – Supstrati za sobne biljke | kako postići optimalnu drenažu zemlje.

Uz to je važno da posuda u koju sadite vaše sukulente ima drenažnu rupu na dnu, kroz koju će se, prilikom zalijevanja, moći iscijediti sav višak vode.

Vrsta posude za sukulente

Također, i sam materijal posude u koji sadite vaše sukulente igra važnu ulogu.

Idealne posude za sađenje sukulenata su posude od terakote.

One omogućuju bolji i ravnomjerniji protok zraka unutar same posude i brže sušenje zemlje.

Sukulenti imaju malo i plitko korijenje, pa je dobro odabrati i neku pliću, a širu posudu, nego usku i duboku.

Na taj način možemo zajedno posaditi i više sukulenata zajedno i stvoriti jedan mali predivan “unutarnji vrt sukulenata”.

Važne točke koje smo prošli:

  • potrebno je pustiti da se zemlja skroz osuši prije ponovnog zalijevanja
  • sukulenti vole prozračne supstrate koji će omogućiti bolji protok zraka
  • tegle od terakote su idealne jer dodatno omogućuju brže sušenje supstrata

Znakovi koji pokazuju je sukulentu potrebna voda

Ukoliko neko duže vrijeme zaboravite zaliti vaše sukulente, primijetit ćete promjene na listovima i stabljikama.

Oni više neće biti čvrsti (jer biljka zapravo već duže troši svoje zalihe vode), već će se ili smežurati ili stanjiti (ovisno o vrsti sukulenta o kojemu je riječ).

Ovo je već znak dehidracije i stvarne potrebe da zalijete vašeg sukulenta.

Voda za sukulente

Kod mojih sukulenata nisam primijetila da su izbirljivi što se tiče same vode s kojom ih zalijevam. Odstajala voda iz špine, flaširana voda ili filtrirana su sve dobri izbori. Također, ukoliko skupljate kišnicu, i to je naravno super izbor.

Kako zalijevati sukulente?

Zalijevanje sukulenata u sobnim uvjetima razlikuje se od zalijevanja sukulenata koji borave vani.

Vani sukulente možete zalijevati “na sve strane”, od dole, od gore, pa i po listovima. Vani je naravno dobar protok zraka i proljetne i ljetne temperature “riješe” eventualni višak vode čik čak. Stoga nema tolike opasnosti da će voda ostati zarobljena između listova i potaknuti truljenje.

U sobnim uvjetima je ipak malo drugačije jer je cirkulacija zraka slabija i moramo pripaziti da se višak vode ne zarobi u rozeti sukulenta (kao npr. kod Hawortije, Gasterije, Aloe i sl.) ili između listova (kao kod npr. Echeverije, Crassule i sl.).

Kako bi to izbjegli, idealna metoda zalijevanja je metoda “od dole”.

Na taj način se voda penje za gore i nema šanse da će se zarobiti negdje između listova.

Uz to, zbog načina na koji se sukulenti često sade, sama površina zemlje nam je često nedostupna. To naravno otežava primjenu klasičnog zalijevanja od gore. Pa je i u ovom slučaju metoda zalijevanja od dole ona praktičnija.

Jednom kada je vrijeme da zalijete vaše sukulente (kada se zemlja skroz osuši), postavite ih u posudu koju ste prethodno napunili vodom i pustite ih tako da upijaju vodu 10ak minuta. Nakon što je zemlja upila vodu, primijetit ćete da je teglica sada teža.

Nakon “pijenja”, izlijte svu vodu koja je ostala, a vaše sukulente pustite još nekoliko minuta u praznoj posudi kako bi osigurali da se sav višak vode iscijedio vani iz same posudice u kojoj je posađen sukulent.

Ukoliko koristite metodu od gore, nastojite zalijevati uz rub posude – opet kako bi izbjegli da voda zapne negdje među listovima.

Zalijevajte tako sve dok se voda ne krene cijediti kroz rupu na dnu posude, i onda još malo. Zatim sačekajte da se sav višak vode iscijedi.

 

2 comments

  1. Lucija Rilov

    Molim Vaše iskustvo kod zalijevanja sukulenata koji su vani kod visokih vanjskih temperatura. Zalijevati ili ne?

    1. Pozdrav Lucija, svakako ih treba zalijevati, samo je najbolje ili rano ujutro ili kasnije navečer kada je ipak manje toplo (kao i druge biljke koje imate eventualno vani). Lijepi pozdrav 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *