Košarica

Vrste Peperomija | 12 predivnih Peperomija koje ne mogu proći nezamijećeno

Peperomija je rod biljaka koje broje preko 1000 različitih vrsta! Ove preslatke biljke malih listova porijeklom su iz tropskog dijela Sjeverne i Južne Amerike, ali mogu se pronaći i u drugim tropskim dijelovima svijeta.

U ovom članku ćemo se upoznati sa 12 preslatkih vrsta Peperomia.

Ono super kod roda Peperomia je što se ne smatraju otrovnima za kućne ljubimce, pa neće biti panike niti ako naš ljubimac dođe u situaciju da malo gricne pokoji list.

Uz to, funkcioniraju kao sukulenti – što znači da uspješno zadržavaju zalihe vode u svojim listovima i mogu proći duže vrijeme bez zalijevanja.

Zalijevanje ovih ljepotica je potrebno tek kada im se zemlja skroz osuši.

Ovisno o vrsti, neke zahtijevaju više i jače osvjetljenje, dok neke vrste mogu boraviti i u srednje osvijetljenim prostorima.

U ovom članku se nećemo baviti konkretno o održavanju svake, već ću vam dati prikaz raznih vrsta kako bi vidjeli koliko je svijet Peperomija raznolik.

Naravno, kasnije će identifikacija točne vrste dodatno pomoći da utvrdimo točne uvjete koji su potrebni kako bi naša Peperomija sretno živjela.

Peperomia caperata

Ovo je jedna od najpopularnijih vrsta Peperomija, karakteristična po svojim naboranim listovima.

Postoji puno podvrsta ove Peperomije. Tako ćete pronaći one sa skroz zelenim, sa crvenim i srebrnim listovima – i svašta između.

Peperomia clusiifolia

Ova vrsta ima uske i duguljaste listove sa predivnom kombinacijom boja – zelena sredina uokvirena bijelom bojom, sve dodatno uokvireno roskasto-crvenim obrubom oko cijelog lista.

Peperomia obtusifolia

Jedna od najčešćih Peperomia na koju ćemo naići je Peperomia obtusifolia. Ona ima okruglaste listove i raste u vis.

Ovu vrstu možemo pronaći u skroz zelenoj varijanti te u dvije šatirane varijante – one koje imaju bijele flekice po zelenim listovima (ili obrnuto), ili one slične P. clusiifoliji, sa bijelom “okvirom”.

Peperomia argyreia

Popularna Peperomia argyreia, poznatija kao Pepertomia watermelon (lubenica), ima predivne okrugle listove prošarane srebrnom bojom.

Stvarno je posebna, ali i traži dosta svjetlosti kako bi razvijala lijepe velike i zdrave listove.

Peperomia polybotrya

Peperomia polybotrya se često miješa sa biljkom Pilea peperomioides. Iako na prvu možda izgledaju isto, zapravo se dosta razlikuju.

Peperomija ima puno deblje i tamnije listove koji lagano završavaju u špic, za razliku od Pilee koja ima tanje listove.

Uz to, razlike možete uočiti i kod same stabljike i načina rasta.

Peperomia ferreyrae

Peperomije ferreyrae, zbog svojih listova koji nalikuju malo na mahune, često se na eng. naziva i “Green bean Peperomia”.

Uz to što ima prezanimljive listove žarko zelene boje, vrlo je jednostavna za održavanje i super za svakoga tko želi ući u svijet Peperomija.

 

Još neke preslatke Peperomije…

Peperomia pixie
Peperomia graveolens
Peperomia verticillata
Peperomia pellucida
Peperomia hope
Peperomia prostrata

One comment

  1. Kristina Guscic

    Gdje na netu mogu kupiti peperomiju
    Thnks

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *