Košarica

Održavanje sukulenata u sobnim uvjetima | Osvjetljenje

Ubosti idealno osvjetljenje za sukulente kod kuće je, uz pravilno zalijevanje, ključno kako bi naši sukulenti rasli zdravi i lijepi. U nastavku ćete pronaći kakvo osvjetljenje je potrebno kako bi naši sukulenti rasli lijepi i zdravi čak i u sobnim uvjetima.

Osvjetljenje u svijetu sukulenata je vrlo specifično jer ono može na razno razne načine utjecati na izgled biljke.

Toliko da dva ista sukulenta mogu izgledati potpuno različito u različitim uvjetima osvjetljenja.

Ajmo najprije vidjeti kakvo je osvjetljenje potrebno sukulentima u sobnim uvjetima, a onda ćemo vidjeti kako različito osvjetljenje utječe na njihov izgled.

Sukulenti – osvjetljenje

Sukulentima je potrebno jako indirektno do direktno osvjetljenje. To je generalno što većina sukulenata zahtijeva.

To je u načelu osvjetljenje koje prodire kroz južno orijentirane prozore (ukoliko se naravno neka prepreka ne nalazi ispred prozora).

Sljedeće najbolje osvjetljenje je zapadno ili istočno, ali u tom slučaju svakako primaknite vaše sukulente što bliže prozoru. Prozorska klupica bi bila najidealniji izbor.

Svjetlost koja prodire kroz sjeverno orijentirane prozore daleko je od idealnog.

Sa takvim osvjetljenjem će sukulenti samo životariti i zapravo malo po malo propadati.

Međutim, ovisno o vrsti sukulenta možemo razlikovati one koji bi podnosili i nešto slabije osvjetljenje. Npr. nekoliko koraka od južno, istočno ili zapadno orijentiranih prozora. To su sukulenti poput Gasterije i Hawortije.

Pojedine vrste će podnijeti i slabo osvjetljenje, poput Sansevierija.

Ali i one će opet puno više uživati na jačem osvjetljenju.

Dok nam mogu pomoći ukrasiti neki slabije osvijetljeni kutak kuće, ipak će na jačem osvjetljenju rasti brže i razvijati će veće listove.

Prilagođavanje sukulenata određenom intenzitetu osvjetljenja

Sa sobnim biljkama, pa tako i kaktusima i drugim sukulentima, uvijek je važno da ih prilagodimo na ono osvjetljenje koje je njima zapravo idealno.

Kako bi najbolje pokušala približiti kako se ponašati sa takvim “idealnim” osvjetljenjem, za primjer ćemo uzeti kaktus. Općenito onaj klasični bodljikavi kaktus za kojega svi očekujemo da će uživati na jakom direktnom osvjetljenju.

Kaktusi u prirodi rastu doslovno na onom najjačem suncu na +50°C.

Zašto se onda, kada mi kupimo kaktusa i stavimo ga na klupicu našeg južno orijentiranog prozora, u samo nekoliko dana ona strana okrenuta suncu počinje sušiti?

Upravo je to ono što sam prije spomenula, odnosno da biljku moramo prilagoditi određenom intenzitetu osvjetljenja.

Tako ćemo morati i kaktusa, koji je možda vrsta biljke koja je najotpornija na jako sunce, morati zapravo prilagoditi tom jakom suncu ukoliko se nije prethodno uzgajan na takvom osvjetljenju.

To je iz razloga jer su ti kaktusi, koji su u prodaji kao “sobne biljke”, zapravo i uzgojeni u drugačijim uvjetima od onih koji rastu na jakom suncu.

Ovi kaktusi su zaštićeni od takvog sunca i moguće je da neki nisu nikad niti osjetili to jako sunce. I onda su nabasali na nas, koji smo ih svi sretni uzeli kući i stavili lijepo odmah da se cijeli dan prže na najjačem mogućem suncu.

To će uzrokovati opekline čak i na tako otpornim biljkama.

Zato je u početku dobro izlagati ih tek dio dana tako jačem suncu, a u onim najtoplijim satima, ih sklanjati ili na neki način zaštititi.

Uzela sam za primjer kaktus, ali to će se dogoditi i sa bilo kojom drugom vrstom sukulenta koji nije naviknut na direktno osvjetljenje.

Mijenjanje boje uslijed izlaganja jakom suncu

Mnoge vrste sukulenata mijenjaju boju kada su izloženi ekstremima.

Ukoliko određene vrste, poput Aloa, Crassula, Echeverije, Kalanchoe, Euphorbije, Shlumbergere, itd – budu izložene jakom osvjetljenju ili izrazito niskim temperaturama, poprimit će crvenkastu, odnosno intenzivniju boju.

Posljedice koje na sukulentima uzrokuje manjak osvjetljenja

Je su li tvoji sukulenti izduženi? Razmak među listovima je velik i biljka više nema onaj početni kompaktni oblik?

Ukoliko naši sukulenti ne dobivaju dovoljno osvjetljenja, primijetit ćete kako se relativno brzo izdužuju i gube svoj kompaktni oblik.

To se događa uslijed pojave koja se zove etiolacija (eng. etiolation).

Dok sunčeva svjetlost zapravo potiskuje rast stanica u biljkama (stanice su kraće što je biljka više izložena suncu), ono što se događa kod biljaka koje ne dobivaju dovoljno sunca je upravo taj fenomen koji uzrokuje izduženje stanica.

Tako biljke razvijaju izduljene stabljike sa rjeđim i manjim listovima.

Sukulenti koji su jednom izrasti tako izduženo, neće se vratiti u kompaktno stanje samo zato što ih postavite na mjesto gdje će od sada dobivati više i jače osvjetljenje.

Ukoliko želite da vaš izduženi sukulent ponovno bude manji i kompaktniji, uz to što ga naravno morate pomaknuti na mjesto sa boljim osvjetljenjem, trebat ćete ga vi potkratiti.

Za to su vam potrebne čiste vrtne škare ili nož s kojim ćete odrezati vrh koji se izdužio.

Taj vrh možete razmnožiti, a iz baze će se razviti novi listovi i s vremenom će se razviti novi sukulent kompaktnijeg oblika.

Nedostatak osvjetljenja možete suplementirati LED lampama za rast sobnih biljaka.

* Moguće je da su neke poveznice na našoj stranici affiliate poveznice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *