Košarica

Peperomia argyreia | njega i održavanje

Peperomia za kojom se okreću svi pogledi – Peperomia argyreia, zbog svojih posebnih šara poznata je i pod nazivom Watermelon Peperomia (lubenica). Mene njene šare podsjećaju na S.P.E.C.T.R.E. znak, pa je savršena i za fanove lubenice, ali i za fanove James Bonda.

Biljaka iz roda Peperomia ima puno. 

One su u načelu jednostavne za održavati, u smislu da im listovi (gotovo) uvijek mogu izgledati savršeni bez puno truda s naše strane. Ali, Peperomia argyreia meni osobno ne ulazi u tu skupinu Peperomia, jer će ona bez ustručavanja pokazati znakove nezadovoljstva na svojim posebnim srebrno-zelenim listovima.

U ovom članku ću podijeliti sa vama na što treba obratiti pažnju upravo s ovom vrstom Peperomije.

Osvjetljenje

Pepepromia argyreia voli jako indirektno osvjetljenje. Neće dobro napredovati ako se nalazi u nekom mračnijem kutku sobe.

Najidealnije je osvjetljenje istočnog ili zapadnog prozora kroz koje će dio dana prodirati jako, ali indirektno osvjetljenje.

Najjače osvjetljenje prodire kroz južno orijentirane prozore, i ukoliko stavite vašu Peperomiju na tako orijentirani prozor, bit će ju potrebno zaštititi. Naročito ljeti kada je takvo direktno sunce nemilosrdno i prejako za gotovo svaku sobnu biljku.

Moja Peperomia argyreia je buknula od kada je svoje dane počela provoditi na klupici zapadno orijentiranog prozora.

Naravno, ponekada i sa zapada (čitaj – po ljeti) osvjetljenje može biti dosta jako. Zato pratite napredak vaše biljke i ukoliko joj takvo svjetlo bude prejako, zaštitite ju laganom zavjesom kao i što bi da je na južno orijentiranom prozoru.

Lagane, bijele zavjese su idealne da jako direktno osvjetljenje rasprše i “pretvore” u indirektno osvjetljenje.

Uvijek imajte na umu da se kod svakoga od nas uvjeti razlikuju, i uvjeti koji bi u teoriji trebali biti jednaki, zapravo nisu

Tako je kod vas možda ispred zapadno orijentiranog prozora visoka zgrada koja sprječava prodor sunčevih zraka kroz taj prozor. U tom slučaju Peperomia neće dobivati osvjetljenje koje joj je potrebno. Ili je možda veliko stablo ispred vašeg južno orijentiranog prozora, zbog kojega osvjetljenje koje kroz njega prodire i nije toliko jako pa dodatne zaštite poput zavjesa neće biti potrebne.

Zato obratite pažnju na vaš prostor i osigurajte Peperomiji argyreia-ei dovoljno jakog, ali indirektnog osvjetljenja.

Zalijevanje

Peperomia ne voli cijelo vrijeme biti u mokroj zemlji. Zato je važno da pustimo da se zemlja između zalijevanja gotovo skroz posuši i tek zatim ponovno zalimo.

Prije zalijevanja prstom provjerite zemlju, i ukoliko je gotovo skroz suha, zalijte vašu Peperomiju. Ukoliko je zemlja još uvijek mokra, pustite ju da se posuši.

Zalijevanje ide u paru sa osvjetljenjem i najbolje ih je uvijek gledati kao koherentnu cjelinu.

Ovisno o tome koliko svjetlosti biljka dobiva, to će utjecati i na brzinu kojom se zemlja suši. Zato će npr. intervali zalijevanja tijekom ljeta biti kraći nego zimi i sl.

Ako ju prečesto zalijevate ili ako primijetite da je zemlja pre kompaktna (zbog čega se jako sporo suši), biljka će vrlo brzo početi trunuti. U tom slučaju je najbolje biljku presaditi u prozračnu zemlju koja neće dugo zadržavati vodu.

Ono po čemu se ova vrste Peperomije razlikuje od ostaliha, je da ne voli niti dugo biti u skroz suhoj zemlji, kao što ne voli niti uvijek biti u mokroj zemlji. Zato je idealno zaliti kada je zemlja gotovo skroz suha.

Ali u svakom slučaju, ukoliko ste u nedoumici, bolje je pustiti koji dan duže bez vode, nego pretjerati sa vodom.

Kada je vrijeme da ju zalijete, obilno dodajte vode oko cijele biljke, a višak pustite da se iscijedi kroz odvodne rupice. Važno je da posuda u kojoj je posađena vaša Peperomija ima rupice na dnu, kako se previše vode ne bi zadržalo u zemlji i time potaklo truljenje korijena.

Zašto listovi na Peperomiji pucaju?

Možda ste primijetili kako su listovi na vašoj Peperomiji popucali. Naravno da razloga za to može biti više (zašto jednostavno, kada može komplicirano?).

Jedan od najčešćih razloga je pretjerano zalijevanje, a uz to su mogući razlozi i preniska razina vlage u zraku, visoke temperature i nametnici.

Gnojenje

Kao i kod drugih vrsta Peperomia, umjereno gnojenje je poželjno tijekom sezone rasta – jednom mjesečno tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

Pritom možete koristiti univerzalno tekuće gnojivo razrijeđeno u vodi. Pratite upute sa pakovanja, a ukoliko niste sigurni – uvijek je bolje razrijediti više nego manje. Sa previše gnojiva možemo samo naštetiti biljci.

Peperomija u cvatu

Kada je Peperomiju potrebno presaditi?

Sa Peperomijama nećete imati previše posla jer ih nije potrebno često presađivati, dapače. Peperomije ne razvijaju velike i jake korijene, zato neće tako brzo prerasti trenutnu posudu u kojoj se nalazi.

Kada biljka preraste svoju teglicu, odaberite posudu koja je za samo jednu veličinu šira od trenutne.

Moguće je da biljka neće prerasti teglicu i više godina. U tom slučaju ne trebate uzimati veću posudu, već samo osvježite zemlju svake 2-3 godine, koristeći pritom posudu iste veličine.

Prilikom presađivanja koristite prozračni supstrat koji neće dugo zadržavati vodu i koji će omogućiti bolji protok zraka. Više o tome možete pronaći u – Supstrati za sobne biljke | kako postići optimalnu drenažu zemlje.

Je li Peperomia argyreia sigurna za kućne ljubimce?

Peperomia argyreia nije otrovna za pse i mačke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *