Košarica

Tillandsia | zračna biljka kojoj nije potrebna zemlja

Tillandisa je rod biljaka iz porodice Bromeliaceae, koji danas broji preko čak 600 različitih vrsta. Ove zanimljive i posebne biljke poznate su i kao zračne biljke, a u nastavku otkrijte zašto nose naziv “zračna biljka”, kako rastu i osnove njege ovih jedinstvenih biljčica.

Tillandsije u prirodi rastu kao epifiti (po stablima i drugim biljkama) i ne razvijaju gotovo ikakve korijene. Zato veliki broj Tillandsija i ne zahtijeva zemlju kao medij za rast i razvoj.

One, za razliku od drugih sobnih biljaka na koje smo naviknuti, potrebne nutrijente crpe iz zraka oko sebe i vode s kojom ih zalijevamo.

Upravo zato se Tillandsije i nazivaju zračne biljke.

Ono što omogučuje Tillandsijama da funkcioniraju na način na koji funkcioniraju su trihomi.

Trihomi se nalaze na površini biljke i izgledaju poput bijelih dlakica. Oni omogućuju biljci da upija i zadržava vlagu i nutrijente iz zraka. Što biljka ima više trihoma (zbog toga će izgledati i sivje od drugih), to može trpiti više temperature i jače osvjetljenje.

Još jedna zanimljivost kod Tillandsija je njihovo cvjetanje. Tillandsije cvjetaju samo jednom tijekom svog života, nakon čega počinju pomalo umirati. Međutim, biljka će nakon cvjetanja razviti novu malu bebu Tillandsiju.

Jednom kada novi izbojak dovoljno naraste, može se odvojiti od majke i nastaviti svoj život samostalno. Ali izbojke možete i pustiti jer ćete tako s vremenom dobiti klupko Tillandsija koje baš fora izgleda.

Zračne biljke – Osvjetljenje

Idealno osvjetljenje za Tillandsije je jako indirektno osvjetljenje, poput onog koje dopire kroz istočno, južno ili zapadno orijentirane prozore.

Ovdje je važno samo pripaziti da zaštitite vaše Tillandsije od jakih direktnih sunčevih zraka koje dopiru kroz južno orijentirane prozore – naročito tijekom ljetnih mjeseci – jer ih mogu oštetiti.

Kako Tillandsije možemo držati i vani na balkonu ili terasi od proljeća do jeseni, svakako obratite pozornost da ih tada ne pustite na udaru jakih sunčevih zraka.

Iako je jako indirektno osvjetljenje idealno, Tillandsije mogu boraviti i u prostoru srednjeg osvjetljenja. Npr. par metara u prostoru od dobro osvijetljenog prozora. Važno je da im na dnevnoj bazi osigurate nekoliko sati dobrog osvjetljenja.

Zalijevanje zračnih biljaka

Nemojte da vas naziv “zračna biljka” prevari da pomislite kako njima nije potrebna voda. Kao i druge biljke, tako je i njih potrebno zalijevati. Međutim, kako ih ne uzgajamo u zemlji, postavljaju se nova pitanja u vezi zalijevanja.

Općenito pravilo za zalijevanje Tillandsija je jednom tjedno.

Ovo je samo općenito pravilo i ne treba ga se slijepo pridržavati. U nekim slučajevima, npr. u ljetnim mjesecima (naročito ako su biljke tada vani) moguće da će se javiti potreba i za češćim zalijevanjem. Zimi će se tih “svakih tjedan dana” možda produžiti i na 10 do 14 dana.

Inače nam kod sobnih biljaka, uz izgled biljke, i sam supstrat u kojem su posađene može puno pomoći da odredimo je li potrebno zaliti biljku ili ne.

Kod zračnih biljaka moramo se ponajprije osloniti na izgled biljke.

Kada je biljka žedna, ona će svoje listove početi lagano uvijati prema gore. Kod već naprednih primjera dehidracije, pojavit će se i udubljenja uzduž listova koji će vam biti odlučujući pokazatelj da je krajnje vrijeme da zalijete vašu zračnu biljku.

Također, kod nekih vrsta Tillandsia ćete osjetiti kako listovi gube čvrstoću.

Važno je da pratite vašu zračnu biljku i da se upoznate s njenim jedinstvenim potrebama.

Kako zalijevati zračne biljke?

Zalijevanje Tillandsia svakako se razlikuje od zalijevanja drugih sobnih biljaka. U ovom slučaju koristimo metodu “potapanja” odnosno namakanja biljke u vodi. Na taj način omogućujemo biljci da upije dovoljnu količinu vode koja joj je potrebna za daljnji rast.

Važno je koristiti mlaku filtriranu ili odstajalu vodu, a idealno bi bilo koristiti kišnicu.

Zalijevanje zračnih biljaka zapravo je vrlo zabavno. Sve što je potrebno napraviti je napuniti nekakvu posudu vodom, dodati zračne biljke na kupanje i ostaviti ih tako da se kupaju 20-30 minuta.

Sljedeći korak je izrazito važan – a to je da obavezno pustite biljke da se iscijede od viška vode.

Kada su biljke gotove s kupanjem, lagano ih protresite kako bi se riješili viška vode. Zatim biljku okrenite “naglavačke” kako bi se sav višak vode koji se zadržao među listovima – iscijedio. Pustite tako biljku da se posuši nekoliko sati uz dobru cirkulaciju zraka.

Ovaj proces sušenja je važan korak nakon zalijevanja jer ukoliko taj višak ostane zarobljen u kruni biljke, vrlo lako će izazvati truljenje, zbog kojeg možemo izgubiti cijelu biljku.

Zato su sušenje i dobra cirkulacija zraka ključne za zdravlje zračnih biljaka.

Jednom kada se biljka posušila, možete ju vratiti na njeno mjesto.

Zračne biljke – gnojenje

Zračne biljke također traže da ih se povremeno pognoji. Ovdje je proces isto malo drugačiji nego kod drugih sobnih biljaka, ali nije kompliciran.

Zračne biljke možete pognojiti na dva načina. Možete ih prskati gnojivom ili jednom mjesečno u vodu za zalijevanje (odnosno namakanje) dodati malo gnojiva.

Postoje specifična gnojiva za zračne biljke koje možete koristiti, a možete koristiti i univerzalno gnojivo za sobne biljke. Međutim ukoliko koristite univerzalno gnojivo, ima nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju:

  • dodatno ga prorijedite – koristite 1/4 gnojiva od preporučenog
  • pripazite da gnojivo ne sadrži bakar i cink – jer su ovi mikronutrijenti otrovni za Tillandsije.

Jesu li zračne biljke otrovne?

Tillandsije nisu otrovne za kućne ljubimce. Međutim, kako imaju privlačne listove za grickanje, bolje ih je držati izvan dosega znatiželjnih njuškica.

Pjantina
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *