Košarica

Smanjeni rast listova kod sobnih biljaka | uzroci i rješenja

Biljka u optimalnim uvjetima raste i razvija sve veće i veće listove. Međutim, nerijetko možemo uočiti kako na nekim biljkama s vremenom listovi rastu sve manji i manji. Zašto? U nastavku otkrijte 3 razloga zbog kojih je moguće da se vaša sobna biljka prestala razvijati kako treba.

Neke biljke rode male listove koji onda s vremenom – ovdje ne pričamo o takvim listovima koji tek trebaju izrasti do svoje pune veličine, poput listova Šeflere ili Lirate. No, što kada biljka rodi list koji ostane mali, pa još jedan nakon njega, pa još jedan?

Ovaj problem najviše se uočava kod visećih sobnih biljaka, poput Pothosa (Epipremnum Aureum) ili Philodendrona Hederaceuma. Ukoliko postoji određeni problem, takve biljke počnu rađati male listove. Uz to, razmak između novih listova postaje sve veći. Ukoliko ste to primijetili na vašoj biljci, moguće je da se pojavio jedan od sljedećih problema:

  • nedostatak svjetlosti
  • nedostatak vode
  • vezano korijenje

Nedostatak svjetlosti


Biljka će zbog nedostatka svjetlosti usporiti svoj rast, i umjesto raskošnih listova, rađat će manje, slabije listove. Upravo zbog toga nastojim uvijek naglasiti da, iako neke biljke toleriraju ograničeno osvjetljenje – nije da vole biti na slabo osvijetljenim mjestima, i jedan od načina na koji će vam to pokazati je upravo ovaj.

Kao što sam već spomenula ranije, ovo najlakše možemo uočiti kod visećih biljki kod kojih, uz to što rađaju male listove, listovi i rjeđe rastu, tako da se razmak između njih povećava.

Rješenje:

Pomaknite vašu biljku na bolje osvijetljeno mjesto. Pritom pripazite da ju ne stavite na direktno sunce kako im se lišće ne bi uništilo. U članku – sve što trebate znati o osvjetljenju za sobne biljke – pričam više o različitim “vrstama” osvjetljenja, pa ukoliko niste sigurni što je direktno osvjetljenje, filtrirano osvjetljenje i sl, te koje je najbolje za vašu sobnu biljku, bacite oko na članak.


Nedostatak vode

Drugi razlog zašto je biljka prestala optimalno rasti može biti nedostatak vode. Pod time mislim da biljka ne upija dovoljnu količinu vode za svoj rast i razvoj, a to se može dogoditi iz više razloga:

  • pretjerano zalijevanje
  • prerijetko zalijevanje
  • zasićenje gnojivom

1. Pretjerano zalijevanje vam možda zvuči kontra-intuitivno, ali objašnjenje je zapravo vrlo jednostavno. Pretjerano zalijevanje dovodi do niza problema povezanih s korijenjem.

Zbog pretjeranog zalijevanja najčešće dolazi do truljenja korijena (to je ujedno i najčešći razlog zbog kojih nam sobne biljke uvenu) – korijeni slabe i trunu, i zbog toga biljka nije u mogućnosti upiti dovoljnu količinu vode.

Naglo žućenje listova pokazatelj je trulih korijena, ali i smanjeni rast listova može vam biti upozorenje da provjerite korijene i spriječite daljnje truljenje (ukoliko je to problem).

Rješenje:

Izvadite biljku iz tegle i odstranite svo trulo korijenje. Pritom pripazite da ne oštetite ono koje je još uvijek zdravo. Zatim presadite biljku u teglu (iste veličine, nepotrebno je uzimati veću teglu ukoliko biljka nije bila vezana korijenjem) sa svježom zemljom.

Zalijte biljku i prije slijedećeg zalijevanja dopustite da se zemlja osuši. Više o zalijevanju pročitajte u članku – Kada treba zalijevati sobne biljke.

2. Prerijetko zalijevanje – sama riječ vam kaže – biljci nedostaje vode. Stoga pripazite da ne puštate vaše biljke (osim kaktusa i sukulenta i sl.) da budu u suhoj zemlji dug period vremena.

3. Konačno, biljka može početi rađati manje listove kada joj se zemlja zasiti sa solima nakon što je više puta bila pognojena. Soli koje biljka nije upila, talože se u zemlji i oko korijena što dovodi do blokade protoka vode kroz korijene, i samim time biljka ne upija dovoljnu količinu vode za optimalni rast.

Rješenje:

Kako biste riješili ovaj problem možete ili presaditi biljku u svježu zemlju ili možete “isprati” zemlju u kojoj se ona trenutno nalazi.

Uzmite vašu biljku i stavite ju u lavandin ili tuš i temeljito ju zalijte od gore. Doslovno, otvorite špinu i pustite da voda ide. Važno je da je vaša biljka posađena u tegli koja na dnu ima odvodne rupe, kako bi se višak vode uvijek mogao iscijediti iz posude. Ispirite tako par minuta. Zatim ponovite isti proces nekoliko puta.


Vezano korijenje (eng. root bound)

Biljka je vezana korijenjem kada su se zapravo korijeni toliko razvili da su prerasli teglicu u kojoj je biljka posađena. Većina sobnih biljaka voli biti vezana korijenjem do neke točke nakon čega je potrebno presaditi biljku u malo veću posudu i dodatni nove zemlje.

Dok npr. Sansevierija i Zamija (Zamioculcas Zamiifolia) toliko vole biti vezane korijenjem da im to zapravo ne utječe na rast listova, mnoge druge biljke će zbog toga početi razvijati manje listove.

Rješenje

Rješenje je vrlo jednostavno – presaditi biljku u veću posudu i to je to.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)