Košarica

Scindapsus Pictus | njega i održavanje

Scindapsus Pictus je jedna od onih biljaka koja osvaja na prvi pogled. Jednostavno ne možete ostati ravnodušni kraj njegovih srebrnih šara. Uz to, nije uopće zahtjevna i vrlo se lako održava. Evo nekoliko savjeta o njezi ove ljepotice i kako ju održati sretnom i raskošnom.

Postoji više vrsta Skindapsusa, i one se zapravo razlikuju u količini i izgledu srebrnih šara i veličini lista (iako i one vrste s manjim listovima imaju potencijal da im listovi narastu veći).

Kod nas se najčešće mogu pronaći vrste Scindapsus Pictus Argyraeus i S. P. Silvery Ann. No, neovisno o vrsti, svi Skindapsusi zahtijevaju jednaku njegu.

Scindapsus Pictus | zalijevanje

Skindapsus zahtjeva da ga zalijete tek kada mu se zemlja gotovo potpuno osušila.

To je jedna od stvari koja čini ovi biljku idealnom za početnike i za sve one koji su zaboravljivi sa zalijevanjem.

Kada mu je potrebno vode, Skindapsus će vam to pokazati na način da će uviti listove prema unutra. To je već znak da biljci stvarno treba vode.

Naravno, ne morate doći baš do te točke. Ne morate to koristiti kao znak za zalijevanje, odnosno da ga svaki put pustite dugo u suhoj zemlji da se počne uvijati, ali ono super kod njega je što i da to napravite – njemu neće biti ništa.

Jednom kada ga zalijete, on će ponovno učvrstiti i izravnati svoje listove.

Ono što mu stvarno može naškoditi je previše vode, odnosno pretjerano zalijevanje.

Što ako su korijeni truli?

Ono što mu može naškoditi je prečesto zalijevanje.

Ukoliko je zemlja konstantno mokra, korijeni će s vremenom početi trunuti.

Od tuda će se samo širiti i početi će otpadati list po list, sve dok cijela biljka ne istrune.

Ukoliko vam se to već počelo događati, ne mora značiti da je kraj! Nemojte biljku odmah bacati.

Prije toga provjerite korijene – ukoliko su korijeni crni i truli, pažljivo ih odstranite od onih još zdravih korijena. Zatim presadite vašu biljku u novu, prozračnu i propusnu zemlju.

Moguće je da će trenutna teglica u kojoj je bila vaša biljka biti i prevelika (ako ste odstranili puno korijena), pa u tom slučaju uzmite manju posudu. Ako su svi korijeni već skroz otišli, uklonite ih sve. Sada će biti vrijeme da sami ukorijenite ono što je ostalo od vaše biljke i to možete učiniti na dva načina.

Možete ili odstraniti dio trule stapke (ukoliko je trulež zahvatila i stapku uz korijen) i prvih nekoliko listova te tako obrezanu granu staviti u vodu ili u zemlju da pusti nove korijene.

Ili možete od jedne grane napraviti više reznica, i tako više njih posaditi u zemlju ili pustiti u vodi da pusti korijene. Kako točno uzeti takve reznice pročitajte u članku Zlatni puzavac (Epipremnum Aureum) | njega i razmnožavanje. Scindapsus se razmnožava na isti način kao i Epipremnum (Zlatni puzavac).

Važno je da posuda ima rupice na dnu kako se višak vode ne bi zadržavao u posudi i štetio korijenima.

Ono što želim istaknuti je da osigurate da je vaša biljka posađena u posudi koja na dnu ima rupe. Na taj način sav višak vode može iscuriti vani kroz te rupice, bez da se zadržava u posudi i šteti korijenima.

Ima onih koji smatraju da rupice nisu neophodne i da biljku možete manje i češće zalijevati. Moje stajalište u vezi toga je skroz suprotno.

Bolje je biljku jednom dobro, obilno zaliti, tako da voda dosegne svo korijenje i pustiti da sav višak vode iscuri kroz rupice, i zatim pustiti da se zemlja posuši prije sljedećeg zalijevanja, nego ju često zalijevati sa niti dec vode.

Naravno da je izvedivo imati biljku posađenu u posudi bez odvodnih rupica, ali zašto si otežavati i komplicirati život? Zašto dodatno paziti kada možete jednostavno posaditi u posudu s rupama i pustiti da se višak iscijedi.

Uz to, moje je iskustvo da je neke biljke bolje zalijevati metodom “od dole” ili “od dna”, što je nemoguće ukoliko posuda nema rupice.

Mislim da sam već dovoljno, i previše, puta napisala – dno / posuda / rupice, pa ajmo preći na osvjetljenje koje je potrebno Skindapsusu.

Scindapsus Pictus – osvjetljenje

Skindapsus podnosi veliki raspon osvjetljenja. Uživat će na dobro osvijetljenom mjestu, ali isto tako podnosi i srednje osvjetljenje prostore.

Što više jakog – ali indirektnog – osvjetljenja priuštite vašem Skindapsusu, on će brže rasti, razvijati će veće i gušće listove.

Ukoliko nema dovoljno osvjetljenja, primijetit ćete da su razmaci između listova veći, odnosno duži.

To je česta pojava koju možete primijetiti kod svih puzavica koje ne dobivaju dovoljno svjetlosti.

Međutim to nije štetno za biljku, već je to samo stvar izgleda. Biljka će u tom slučaju izgledati više izduženo, nego gusto.

Skindapsus možete staviti i u sobu sa sjevernim osvjetljenjem.

U tom slučaju ga približite što je više moguće prozoru, kako bi dobio makar što više tog, dosta ograničenog, osvjetljenja.

Istočno i zapadno orijentirani prozori idealni su za gotovo sve sobne biljke, pa će tako i Skindapsus biti sretan ukoliko ga stavite negdje kraj tako orijentiranih prozora.

Pripazite samo da zaštite vašu biljku od direktnih sunčevih zraka koje prodiru kroz južno orijentirane prozore, pogotovo po ljeti. Tada su te zrake toliko intenzivne da vrlo lako mogu oštetiti listove vašim sobnim biljkama.

Taj “problem” sam ja riješila na način da sam stavila laganu bijelu zavjesu, koja to direktno osvjetljenje raspršuje i stvara indirektno, ali još uvijek jako, osvjetljenje.

Scindapsus Pictus – gnojenje

Kao i kod većine sobnih biljaka, i Skindapsus dolazi na red za gnojenje tijekom sezone rasta. S gnojenjem započinjem negdje u ožujku, i gnojim ga jednom mjesečno s univerzalnim tekućim gnojivom za sobne (zelene) biljke, sve do listopada.

Omjere gnojiva i vode u kojoj ga prorjeđujete pročitajte u uputama na ambalaži.

Ovisno od proizvođača do proizvođača ti se omjeri mijenjaju, a važno je da ne “pregnojimo” biljku sa više gnojiva nego što joj treba. Pretjerano gnojenje može ozbiljno oštetiti biljci korijene. Zato je važno pripaziti da se ne zanesemo s gnojivom.

Više gnojiva nije jednako bržem i boljem rastu biljke.

Više o gnojenju sobnih biljaka možete pročitati u članku – Početak sezone rasta | pojednostavljeni vodič za gnojenje sobnih biljaka.

Je li Scindapsus Pictus otrovan?

Skindapsus nam je također na listi otrovnih sobnih biljaka. Ukoliko imate malu djecu ili znatiželjne kućne ljubimce koji vole grickati vaše sobne biljke, osigurajte da je Skindapsus izvan njihovog dosega.

2 comments

  1. Kao i uvijek, odlična uputstva za njegu!

    1. Pozdrav Slavica,
      puno hvala na lijepom komentaru! 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *