Košarica

Balkonsko cvijeće koje će uljepšati svaki balkon

Svake godine jedva čekam proljeće da iznesem dio mojih sobnih biljaka vani, i da se, uz to, bacim u kupovinu cvijeća. Prvih godina kupovala sam svašta, a nekako s vremenom sam vidjela što meni odgovara, što nije zahtjevno za održavati, a daje predivne rezultate. Evo nekoliko ideja koje biljke odabrati za vaše balkone koji su izloženi suncu većinu dana.

Trajnice

Mandevila

Mandevila ima i predivne listove i preslatke cvjetove. Vrlo se lako održava i podnosi direktno ljetno sunce.

Zbog toga je idealna za južno i jugozapadno orijentirane balkone. Možete ih najčešće pronaći u različitim nijansama roze, crvene i u bijeloj boji.

Mandevila je penjačica i tražit će nešto po čemu se može penjati.

Moja je stajala blizu ograde i samoinicijativno se počela loviti za ogradu. Tako da sam joj u teglu dodala štap po kojem se može penjati. Ukoliko kupite veću, zasigurno će već imati nekakvu vrstu potpore.

Moja je bila mala mala, možda je imala neki štapić, više se niti ne sjećam. Svejedno, u samo jednu sezonu se barem 4 puta povećala.

Redovno ju zalijevajte na način da dopustite da se samo prvih par centimetra zemlje posuši i onda ju temeljito zalijete. Ako želite sretnu i bujnu Mandevilu, nemojte jedan tjedan zalijevati svaki dan i onda tjedan-dva ništa i tako u krug.

Bugenvilija

Bugenvilija mi je jedna od najdražih. Ona mi je baš nekako posebna i, iako se uobičajeno sadi u zemlju uz kuću kao penjačica, ja sam htjela jednu na balkonu da ju uvijek mogu gledati iz dnevnog boravka.

Ne samo da mi nije žao što je manja i što nema 5m kao ona od mog susjeda, nego mi baš posebno izgleda tako u tegli. Naravno, u jednom trenutku će i ona morati u zemlju, ali do tada ima vremena.

Danas se mogu pronaći u puno različitih boja. Ljeti je zalijevam isto kada se prvih par centimetara zemlje osušilo, dok ju zimi samo ponekad zalijeva kiša.

Ukoliko kod vas temperatura pada ispod 0°C, unesite i Bugenviliju i Mandevilu u kuću preko zime.

PRESAĐIVANJE BUGENVILIJE

Jednu stvar još želim istaknuti kod Bugenvilije, a to su njeni korijeni.

Ukoliko presađujete vašu Bugenviliju morate biti vrlo pažljivi s korijenima.

Najjednostavnije rečeno je da ih prilikom presađivanja uopće ne dirate. Oprezno ju izvucite iz trenutne teglice i nježno presadite u veću.

Kad sam kupila svoju prvu Bugenviliju, taj sam savjet čula na više mjesta i, s obzirom da sam se tada prvi put susretala s Bugenvilijama, pridržavala sam ga se toliko da me zapravo bilo i strah presaditi. Oprez se isplatio jer je moja Bugenvilija sretna i samo raste.

Begonije

Kada pričam o begonijama, konkretno mislim na Begoniju semperflorens.

Ukoliko naiđete na Begoniju semperflorens “Zmajevo krilo”, moja preporuka je da ih uzmete nekoliko i zajedno posadite u veću teglu.

Ova begonija dosta brzo raste i predivno izgleda kada tako bujno naraste.

Iako Begonije vole sunce, ukoliko primijetite da je na mjestu koje dobiva previše jakog direktnog sunca, pomaknite ju negdje gdje će biti malo manje na udaru.

Redovno ju zalijevajte – čim se zemlja i samo površinski osuši. Begonije vole vodu i ukoliko nemaju dovoljno vode, saviti će listove i redom ih početi odbacivati od dole. Ne brinite se, jer čim ju zalijete, ponovno će se uspraviti.

Ljetno cvijeće

Nije da ovo iznad nije bilo cvijeće, ali ja nekako u mojoj glavi imam neku svoju klasifikaciju po kojoj su mi Karanfili, Pelargonije i Surfinije jednostavno druga kategorija cvijeta. Vjerojatno zato što ih kupujem baš zbog njihovog cvijeta, a ne lista (poput onih iznad), i zato što zahtijevaju češće zalijevanje.

Karanfili i Pelargonije su višegodišnje cvijeće, dok su Surfinije jednogodišnje.

Ovo su moja tri najdraža cvijeta za balkon, a ako želite vašem balkonu dodati i još malo jačih boja, poput žute i narančaste, i Kadife su odličan izbor. Lake su za održavanje i cvjetaju cijelo ljeto.

Svo ovo cvijeće možete pronaći u razno raznim bojama. Na vama je da li ćete kombinirati samo određene boje na balkonu ili odabrati totalno šareni izgled i izmiješati sve boje zajedno.

Ljeti svo ovo cvijeće zahtjeva redovno zalijevanje, svaki dan, a Surfinije možete zalijevati čak i dva puta dnevno – ujutro i navečer.

Surfinije vs Petunije

Možda ste primijetili kako nisam spomenula Petunije. To je zato što ljeti za balkon preferiram Surfinije. Ovo cvijeće kupujem jer obožavam kako izgledaju kada narastu i stvore cvjetni zastor preko ograde, a Petunije jednostavne ne narastu koliko i Surfinije.

Surfinije rastu brzo, puno i bujno, i zato ih obožavam.

S druge strane, Petunije su odlične ukoliko ne želite da cvijeće naraste previše ili prebujno, npr. ako ju kombinirate u teglama s nekim drugim biljkama.

Hortenzije

Hortenzije se isto tako mogu lako održavati u tegli, međutim nije ih dobro imati na južno orijentiranom balkonu.

Njih sam ovdje htjela istaknuti jer, ukoliko ih želite, a imate samo jako osvijetljen balkon bez hlada – morat ćete ih zaštititi od direktnog sunca.

Hortenzijama sunce vrlo lako može oštetiti njihove predivne nježne cvjetove i šteta je gledati ih kako se suše.

One su bolji odabir za sjeverno i istočno orijentirane balkone koji dobivaju blaže sunce i indirektno osvjetljenje kroz cijeli dan.

Hortenzije je ljeti potrebno svakodnevno zalijevati, a to će vam i same pokazati tako što će naizgled cijela uvenuti. Međutim, čim ju zalijete ona će se odmah podići. Drama queen je poput Spatifiluma što se toga tiče.

Sukulenti i kaktusi

Sukulenti i kaktusi su idealni za južno orijentirane balkone. Ja obožavam spajati zajedno više različitih sukulenata u jednu posudu.

Prkos

Ukoliko želite sukulente koji će vam cvjetati cijelo ljeto, onda nemojte preskočiti prskos.

Prkos daje najslađe nježne cvjetiće u svim bojama koje si možete zamisliti – rozi, bijeli, žuti, crveni, bijelo-rozi, žuto-rozi, narančasto-crveni… ma baš za svačije gušte.

Prkos dosta brzo raste, i cijelo ljeto će vas uveseljavati cvjetićima.

Delosperma

Delosperma, poznata i pod nazivom Ledena biljka (Hardy Iceplant), meni je jedan od najdražih sukulenata.

Možete ju posaditi u zemlju kao puzavicu i u samo jedno ljeto od doslovno jedne reznice može narasti i ispuniti pola kvadrata zemlje. Super alternativa jednogodišnjem cvijeću, ako želite popuniti neki dio dvorišta.

Ja ju volim imati na balkonu tako da mi pada iz tegle i na taj način stvara zelenu zavjesu ispunjenu rozim cvjetićima.

Delosperma, a i drugi sukulenti, jednostavno se razmnožavaju reznicama.

Dovoljno je da ju odrežete, zabite u zemlju i čekate. Pazite da zemlja u kojoj ih razmnožavate nije konstantno mokra, kako reznice ne bi istrunule.

Karpobrot

Carpobrotus acinaciformis vrlo je slična Delospermi. Meni izgleda kao njena veća verzija, s debljim listovima i većim cvjetovima. Isto se lako razmnožava reznicama i brzo se širi. Najbolje od svega, dovoljno ju je zalijevati kada se zemlja gotovo potpuno osuši.

Ovo su jedni od mojih najdražih sukulenata koji me ljeti uveseljavaju predivnim cvjetovima.

Uz njih, bilo koja druga vrsta sukulenta će vam isto uspijevati na balkonu koji dobiva puno sunca, a ima ih stvarno puno. Toliko da je teško izaći iz rasadnika bez svih mogućih vrsta, koliko su sve lijepe i posebne na svoj način.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *