Košarica

Najčešći nametnici koje ćemo pronaći na našim sobnim biljkama – kako ih prepoznati i kako ih se riješiti bez pesticida

Nametnici su nažalost neizbježni u svijetu biljaka i svatko od nas će se kad-tad susresti s nekom vrstom nametnika. Ja sam se, nažalost, susrela sa skoro svima. S obzirom da je prisutnost nametnika jedan od načina na koji vrlo lako možemo izgubiti neku dragu biljku, u ovom članku želim podijeliti koji su to najčešći nametnici sobnog bilja, kako ih identificirati i kako ih se riješiti na prirodan način – bez pesticida.

Do danas sam se susrela sa više različitih nametnika. Mislim da sam se susrela sa svima s kojima sam mogla. Neki nisu toliko štetni biljkama ili im duže treba da učine neku vidljivu štetu, dok ima onih koji mogu “progutati” biljku u samo nekoliko tjedana.

Ukoliko se odlučite za prirodno rješavanje nametnika, morate znati da ih se najvjerojatnije nećete riješiti već nakon prvog tretmana, nego ćete proces trebati ponoviti, po prilici, svakih tjedan do deset dana, sve dok ne primijetite da se nametnici više ne vraćaju.

Na više različitih prirodnih načina sam se rješavala razno raznih nametnika, i kombinacijom tih metoda, koje ću sve s vama podijeliti u ovom članku. Međutim, želim odmah na početku istaknuti da je ulje od Nima stvarno čudo kada je riječ o prevenciji i ubijanju nametnika. Ja koristim ulje od Nima od Nutrigolda koje sam kupila u Tvornici zdrave hrane, a možete ga pronaći i na drugim mjestima.

Vunaste uši (eng. Mealy bug)

Vunaste uši prvi su nametnik s kojim sam se ja ikad susrela. Izgledom mogu prevariti jer im gnijezda izgledaju kao bijela plijesan, a jaja su im toliko sitna da se primijete tek izbliza.

Meni su napale palmu, i to sam skužila dosta kasno – kad su listovi počeli siviti. Doslovno siviti, kao da je nešto biljci isisalo život iz lista. To mi je bio prvi znak da nešto nije u redu. Međutim, na listovima nije bilo ničega. Nakon malo detaljnije inspekcije sam ih otkrila u bazi palme, između stapki.

Vunaste uši mogu se nalaziti i na listovima, zato pripazite da provjerite i gornju i doljnju stranu lista.

Njih sam na sreću uspjela istrijebiti samo s alkoholom.

Nježno sam s blazinicama namočenim alkoholom prošla cijelu biljku – svo lišće i stapke, što sam detaljnije mogla. Oštećene dijelove lišća sam porezala, a one skroz oštećene sam kompletno uklonila. Uz to sam promijenila i zemlju. To volim napraviti čisto za svaki slučaj ako su u zemlji ostala jaja iz kojih bi se opet mogli razvili nametnici.

Osim alkohola, još bolja metoda je koristiti ulje Nima. Između ostalog, ulje Nima mi je go-to rješenje za sve vrste nametnika.

Kada se odlučite za prirodne metode uklanjanja nametnika, morate znati da ih se na taj način nećete riješiti iz prve.

Ovaj proces ćete morati ponoviti više puta, po prilici svakih tjedan dana, sve dok niste skroz istrijebili nametnika.

Štitaste uši (eng. Scale pest)

Štitaste uši su mali nametnici smeđe boje koji izvana imaju tvrdu ovojnicu pa je jedina efikasna metoda rješavanja ovih nametnika da ih se ručno odstrani. Ispiranje biljke pod jakim mlazom vode jednostavno ih neće ukloniti. Uz to, štitaste uši puštaju nekakvu svoju sluz koja otežava biljci fotosintezu, koja se isto tako ne može skinuti samo s vodom.

Štitaste uši vole sve dijelove biljke, a posebno listove. Vole se ugnijezditi uzduž lisnih žilica i na spoju lista i stapke.

Ako ih na vrijeme primijetite, možete ih se riješiti vrlo lako. Par kapi ulja od Nima na blazinicu i očistiti tako list po list i sve stapke. Čak i kada ih je više, u samo nekoliko puta što to napravite, najveća je vjerojatnost da ćete ih se riješiti.

Štitastim ušima treba duže vrijeme da oštete biljku, za razliku od npr. Crvenog pauka i Tripsa, a prvo oštećenje koje se može primijetiti je žućenje lista.

Lisnate uši (eng. Aphids)

Lisnate uši ne izgledaju kao mali priljepci poput vunastih i štitastih uši. Meni oni izgledaju kao mikro skakavci. Ja sam se susrela s prozirno zelenim lisnatim ušima, ali postoje i u drugim bojama (crveni, crni, smeđi). Njih sam isto dosta kasno skužila jer većinom žive s doljnje strane lista, a uz to su i zeleni na zelenom.

Primijetila sam ih tek kad su se počela javljati oštećenja na listovima moje Pilee Peperomioides. Ove bubice puštaju kao nekakav sok koji se suši na listovima i izgleda poput kamenca (prikazano na slici). Tek kad se tih bijelih flekica nakupilo s gornje strane lista sam prvi put primijetila da bi mogla biti riječ o nametnicima.

Uz to, kao da puštaju male točkice/rupice po listu na mjestima na kojima sišu sokove iz listova.

Bez obzira što su napravili štetu na mojoj biljci, dosta sam ih se lako riješila. Prvo sam biljku dobro istuširala. Odrasle jedinke samo tako padaju pod vodom. Nakon toga sam počistila list po list s alkoholom (da sam u tom trenutku imala ulje od Nima, koristila bi ulje) i presadila biljku u svježu zemlju.

Nakon toga se više nisam susrela s ovim nametnicima, niti na toj niti na nekoj drugoj biljci.

Crveni pauk (eng. Spider mites)

Crveni pauk je gadan jer je toliko sitan da se primijeti kad se već dosta razmnožio i počeo činiti vidljive i teške štete na biljci. Ja sam ga imala na 5 različitih Calathea, koje nisu jedna od druge pokupile te nametnike jer nisu bile jedna kraj druge da bi ih mogle pokupiti. Stoga sam došla do zaključka da je Calathea očito sklona konkretno ovim nametnicima.

Crveni pauk nije zapravo vrsta pauka, već je ime dobio jer stvara paučinu. To su možda i najsitniji nametnici s kojim ćemo se susresti. Smeđe su crveni i stvaraju paučinu ispod lista i na spoju lista i stapke. Naravno, nekontrolirano širenje dovest će do toga da se nalaze na svim dijelovima biljke.

Na drugoj slici možete vidjeti početno oštećenje koje uzrokuje crveni pauk, a s vremenom list se počinje sušiti, kao na trećoj slici, sve dok se kompletno cijeli ne osuši i smežura. Naravno, ovisi o biljci koliko dugo će trebati da se listovi unište.

Calathea ima dosta osjetljive listove, i moja je praktički preko noći ostala bez dva lista. Kažem preko noći jer sam ove nametnike primijetila oko 10 navečer i rekla sam si da ću to riješiti ujutro, a ujutro kad sam se probudila dva lista su bila skroz suha i zgužvana.

Kako sam ih riješila? Prvo sam biljku dobro istuširala da se paučina skupi kako bi lakše čistila.

Crvenog pauka i njegovu paučinu ne možete isprati s vodom.

Potrebno je ručno čistiti list po list kako bi ih se što više uklonilo. Ja sam napunila lavor s vodom i umiješala malo sapuna za suđe. U tu mješavinu sam umakala blazinice i s time prala list po list i stapke, skroz do baze. Nakon što sam ju tako ručno prošla, još sam ju dobro i istuširala. Za svaki slučaj sam uklonila i prvih cm-dva zemlje, u slučaju da su neka jaja ostala na površini.

Calatheje su vrlo osjetljive na ulje od nima, pa ga je u njihovom slučaju bolje izbjegavati. S njime eventualno možete proći stapke – bolje išta nego ništa.

Ponavljam, postupak je potrebno ponoviti jer ćemo se rijetko kad iz prve riješiti apsolutno svih nametnika. Za nekoliko dana pregledajte biljku i ako vidite da su se nametnici pomalo ponovno počeli javljati – ponovite postupak.

Mušice Sciaridae (eng. Fungus Gnats)

Ovi nametnici možda su najmanje kobni za sobno bilje. Oni zapravo žive u zemlji, a ne na biljci. Razvijaju se samo u vlažnoj zemlji – tako da već načinom zalijevanja možemo spriječiti nastanak ovih nametnika.

S obzirom da žive u zemlji, najefikasniji način da ih se riješimo je da bacimo staru zemlju i biljku presadimo u svježu zemlju, čistu od nametnika. Pritom, prije nego što ju posadite, dobro isperite biljku od ostataka stare zemlje, jer se jaja ovih mušica mogu nalaziti svugdje.

Ovo je najučinkovitiji način da ih se riješite, ali je i dosta invazivan. Ako ne želite to raditi, postoji još jedna metoda koju sam ja isprobala i koja se pokazala dosta učinkovitom.

Prije svega, odstraniti prvih par centimetara zemlje. Zatim zaliti biljku s mješavinom vode i ulja od nima. U 1L vode dodajte cca žlicu ulja, dobro izmučkajte i s time jednostavno zalijte biljku. Ulje neće oštetiti korijene, ali će ubiti ono što se nalazi u zemlji. Potom nadodajte svježe zemlje do one razine do koje je bila stara zemlja.

Na taj način možemo ubiti jaja koja se nalaze u zemlji, dok za odrasle jedinke, već razvijene mušice, možemo postaviti kraj biljke samoljepljive trakice.

Trips (Thysanoptera)

Najgori za kraj.. kažem najgori je su meni ovi nametnici ubili već nekoliko biljki u vrlo kratkom vremenu. Trebalo mi je dosta dugo da ih sa sigurnošću identificiram kao Tripse jer postoji više vrsta, a oni koji su došli na moje biljke nisu izgledali kao oni sa slika kada upišeš ‘Thrips‘ u tražilicu.

Tripsi koji su došli na moje biljke (imala sam ih u nekoliko navrata, na biljkama koje nisu nikad bile u kontaktu u razmaku od nekoliko mjeseci, uvijek se pojavila ista vrsta) – izgledaju kao sitne blijedo žute crtice. Kada se fokusirate na list, vidi se kako se kreću, ali su toliko sitni da nisam niti s povećalom uspjela vidjeti kako im tijelo točno izgleda.

Ako vidite ove nametnike na vašoj biljci – morate odmah nešto poduzeti!

Tripsi vole (bolje reći – obožavaju) mlade listove i po njima se najlakše može primijetiti da postoji neki problem. Mladi listovi počnu dobivati smečkaste fleke dok se još nisu niti rastvorili. Tako sam ih ja primijetila na mojoj Monsteri Deliciosi. Nakon što se prošire, pronaći ćete ih na svim dijelovima biljke – i iznad i ispod listova, kao i uzduž stapke.

Kako se riješiti Tripsa:

Isprobala sam više toga – čišćenje listova alkoholom, špricanje s različitim prirodnim insekticidima, ništa nije djelovalo osim ulja od nima.

Nakon što su mi ubili Monsteru Deliciosu i Liratu negdje u rujnu prošle godine, ponovno su se prošli tjedan pojavili na drugoj Monsteri. Kad sam ih vidjela, prvo sam se od panike skamenila na mjestu, a onda sam odmah uzela škare, ulje od nima i blazinice.

Prvo sam odrezala one najzaraženije listove, među njima je bio i jedan novi, mladi, koji se još nije niti otvorio. Njega je bilo nemoguće za očistiti iznutra, a i najsigurnije je bilo jednostavno ga odrezati. Zatim sam bacila površinski sloj zemlje – prvih nekoliko centimetara.

Onda je bio red na ulje. Nekoliko kapi ulja na blazinicu i s time sam list po list pažljivo prošla, sa svih strana, zajedno sa svim stapkama. Zatim sam biljku dobro isprala pod tušem, i ponovila postupak s uljem od nima.

Nametnici se još uvijek nisu vratili, ali ja svaki dan škicnem pogled na biljku i provjerim. Najgore je pustiti da se nametnici toliko razmnože da ih je jednostavno nemoguće istrijebiti bez pesticida.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)