Košarica

Iznošenje sobnih biljaka vani | kada i kako?

Većina našeg sobnog bilja stiže nam porijeklom iz tropskih krajeva, što znači da zahtijevaju tople temperature tijekom cijele godite i određenu razinu vlage kako bi se optimalno razvijale. To nam isto znači da zimi kod nas većina ovih biljaka ne može preživjeti vani, ali to ne znači da trebaju cijelu godinu ostati u našim kućama!

Ukoliko imate balkon ili dvorište, na proljeće možete vaše sobne biljke iznijeti vani za “sezonu rasta” sve dok na jesen temperature ne počnu ponovno padati. Uz to, s njima se može postići magičan tropski efekt na balkonu ili u vašem dvorištu.

Tri su ključne stvari kod iznošenja sobnih biljaka vani – temperatura, prilagodba vanjskim uvjetima i pozicija (kako se ne bi oštetile).

Kada možemo iznijeti naše sobne biljke vani?

Meni je ovo najuzbudljiviji dio godine, kada napokon mogu nakrcati balkon predivnim tropskim biljkama i piti kavu u mojoj džungli.

Neke biljke iznosim i puštam ih vani sve do jeseni, dok neke ostaju u stanu.

Prije nego što krenete iznositi biljke, provjerite temperature za vaš grad.

Tek kada NOĆNE temperature dostignu konstantnih 15°C, možete iznijeti sve biljke koje želite.

Neke će tolerirati i nešto niže temperature, poput 12°-13°C, ali nikako niže od toga. To se odnosi na tropske biljke poput Monstera, Filodendrona, Dracena, Difenbahija, Palmi i sl.

Možemo kao primjer uzeti nekoliko gradova.

S ovim ludim vremenskim promjenama, teško je reći kakve će temperature biti sljedeći tjedan. Ali, kako smo već ušli u svibanj, možemo pretpostaviti da će temperature sada pomalo ići konstantno za gore.

Kao što možete pretpostaviti, gradovi u Dalmaciji su dostigli najviše temperature, pogotovo oni južniji poput Splita i Dubrovnika. Kao što vidite niže, tamo je temperatura već konstantno oko 15°C. Ovdje se umiješala i Rijeka, koja će od sljedećeg tjedna (pretpostavljam) također imati nešto više noćne temperature.

U sljedeću grupu sam stavila gradove koji su negdje između što se tiče temperatura. Zagreb ima nešto niže temperature od Zadra i Pule, i ukoliko živite u Zagrebu, sačekajte još tjedan-dva za iznošenje biljaka. Što se tiče primorskih gradova, već se pomalo mogu iznositi biljke vani, ali ako vam se ne žuri, dobro je sačekati još koji dan.

Sjever Hrvatske i Slavonija su najhladniji dijelovi. Tu treba biti još malo strpljiv, još par tjedana i biljke će moći vani. Temperaturu grada je jednostavno za pronaći, a uvelike vam može pomoći da iznesete biljke vani kada je vrijeme.

Bolje je strpiti se, nego iznijeti biljku i naštetiti joj hladnim temperaturama.

Kaktusi i ostali sukulenti, s druge strane, podnose i puno niže temperature.

Kod mene zima nije oštra pa većina sukulenata jednostavno živi na balkonu cijelu godinu. Međutim, ako vam temperature zimi konstantno padaju ispod 0°C, bolje je i njih unijeti u kuću.

Na koji način prilagoditi biljke vanjskim uvjetima?

Nakon više mjeseci što su provele u stanu, biljkama je itekako velika promjena kada ih iznesete vani. Važno je da im omogućimo što glađu tranziciju.

Kada iznesete biljku vani, pronađite joj mjesto u hladu, gdje će biti zaštićena od direktnih sunčevih zraka.

Većina sobnih biljki nije naviknuta na jako direktno sunce, i izložiti takvu biljku suncu jednom kad ju iznesete vani, može joj ozbiljno oštetiti listove. Jednom oštećeni listovi, neće se vratiti u prvobitno stanje.

One biljke koje podnose izravno osvjetljenje, također je dobro aklimatizirati na vanjske uvjete i tek postepeno izlagati direktnom suncu. Npr. prvo iznesite biljku u hlad, zatim ju postepeno počnite izlagati jutarnjem ili poslijepodnevnom suncu na par sati, i tako sve dok se biljka ne navikne.

Sobne biljke koje vole direktno sunce i koje će uživati u takvim uvjetima su razne vrste sukulenata i kaktusa, Rajska ptica (Strelitzia), Tradescantia, razne Begonije, …

Na nekoliko sati će to podnijeti i npr. Juka, Alokacija Adam, Sansevierije, Fikus Elastika (samo onaj sa skroz zelenim ili tamnozelenim listovima, šatiranom će vrlo brzo izgoriti bijeli dijelovi lista ako su izloženi direktnom suncu).

Ne brinite se hoće li biljka u hladu dobiti dovoljno sunca. Vanjska hladovina svjetlija je u većini slučajeva od naših unutarnjih prostora koji dobivaju jako indirektno osvjetljenje.

Što se tiče Filodendrona, Monstera, biljki molitve (Marante, Kalateje, Stromante), Aglaoneme, Singonijuma, Paprati i sl, njih je najbolje držati u hladu, zaštićene od direktnih zraka.

Je li potrebno biljke iznositi vani tijekom ljetnih mjeseci?

Nije nužno da iznesete vaše sobne biljke vani.

One će u ovim mjesecima sezone rasta bujati bile unutra, bile vani.

Razlika je jedino u tome što će brže i samim time, i više narasti ako su vani. Vani su jednostavno prirodniji uvjeti koji biljkama više pašu.

Ali ponavljam, nije potrebno iznositi biljke vani kako bi bile sretne.

Ono što morate imati na umu ako ih iznesete vani je zalijevanje.

Vani će se zemlja puno prije sušiti i morat ćete jednostavno više paziti na biljke koje su vani, kako ne bi predugo bile bez vode.

2 comments

  1. Limun i kumkvat kad je najbolje iznjeti vanka iz stana

    1. Pozdrav,
      kada se temperature stabiliziraju tako da ne padaju ispod cca 7-10°C, uz postepenu prilagodbu na direktno osvjetljenje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *