Košarica

Kako brinuti za sobne biljke zimi?

Zima može biti izazovno razdoblje za naše biljke. Zato je važno podesiti brigu da na što bolji način naše biljke prežive zimu i spremno dočekaju proljeće. U nastavku ćemo pričati općenito o mirovanju biljaka zimi, na koji način se briga zimi razlikuje od ostatka godine i kako ju podesiti da nam biljke budu sretne.

Mirovanje biljaka

Već smo pomalo ušli u “sezonu mirovanja biljaka”, dio godine kada biljke prestaju rasti. Umjesto fokusiranja na rast, biljke se u ovom periodu pripremaju za hladnije temperature i na razvoj korijena. Upravo su pad temperature i kraća dnevna svjetlost ono što potakne biljke na mirovanje.

Miruju li i sobne biljke?

Možda je malo kontraintuitivno, ali i sobne biljke miruju zimi. Kažem kontraintuitivno jer objektivno gledano, svi mi u našim stanovima i kućama održavamo neku konstantu u temperaturi. Ali, uvjeti se ipak mijenjaju.

Dan nam je kraći, i to puno kraći, sa suncem koje zalazi već oko 16 sati. Uz to, palimo grijanje (radijatori, peći, klime) što dodatno isušuje zrak. No, bez brige, jer je mirovanje biljaka prirodni dio njihovog ciklusa i potrebno im je kako bi se ojačale, razvile jače korijene i optimalno rasle tijekom sezone rasta.

Ovisno o vrsti biljke, neke će mirovati duže, a neke kraće. Dok će neke mirovati tijekom zime, neke će rasti, ali će zato mirovati u nekom drugom periodu godine. Zamioculcas Zamiifolia (Zamija ili Zi Zi) npr. ima neki svoj poseban ciklus tako da je moguće da će rasti i tijekom zime, i da će odjednom stati i ne rasti i do dvije godine.

Biljke su pre zanimljive i svaka ima nešto svoje što ju čini posebnom.

Također, kod mene zimi rastu i Epipremnum i Drvo života npr, iako ipak rastu nešto sporije nego u toplijim mjesecima.

Kako se brinuti za sobne biljke zimi?

Smanjiti zalijevanje

Jedna od najvažnijih stvari je podesiti zalijevanje. Pretjerano zalijevanje može naštetiti biljci uvijek, tijekom cijele godine, ali zimi je ta tolerancija na puno vode bitno smanjena.

Upravo zato što biljka zimi miruje i ima ograničenu količinu svjetlosti tijekom dana – ona neće niti približno iskoristiti onoliko vode koliko bi npr. po ljeti. Ljeti se može dogoditi da neke biljke moramo zaliti gotovo svaki dan (ako su vani i svaki dan), ali zimi se to sigurno neće dogoditi.

Pravilo ostaje isto, da zalijevate biljke kada se zemlja napola osuši ili skroz osuši (ovisno o vrsti biljke i njenim potrebama), ali trebat će duži period vremena da dođe do toga.

Ajmo uzeti za primjer da ste vašu Monsteru Deliciosu ljeti zalijevali po prilici svakih tjedan dana, jer je toliko vremena trebalo da joj se zemlja osuši. Zimi će se ta ista zemlja osušiti za možda i dva tjedna. Zato je važno da prije zalijevanja popipate zemlju, ustanovite da je suha i tek onda zalijete.

Nekim biljkama zalijevanje zimi može samo naštetiti

Neke biljke zimi nije uopće potrebno zalijevati. To su biljke iz svijeta sukulenata i polusukulenata poput kaktusa, Zamije, Crassule, i bilo koje druge vrste sukulenta poput Echeverije, Aloe i sl.

Sukulenti i inače mogu dug period vremena preživjeti bez vode, a zimi im voda može samo naštetiti.

Iako su sukulenti i kaktusi na glasu kao biljke koje se ful lako održavaju (baš zato što ih se ne treba često zalijevati), meni su oni i dan danas ujedno i izazov jer se postavlja pitanje kada ih zaliti, a da nam ne propadnu. (Pssst, da vam kažem malu tajnu – treba ih jako rijetko zalijevati.)

Upravo sam tako, praktički preko noći, izgubila i kaktuse, i Crassule, a i Zi-Zi. Zato sam naučila da je jednostavno bolje ih kompletno ne zalijevati zimi, pogotovo kaktuse.

Prošle zime mi je jedna Crassula odlazila, i nisam imala srca da ju bacim, pa sam ju samo stavila na balkon i zaboravila skroz na nju. Ona je na kraju razvila sve nove listove i negdje sredinom proljeća sam imala jednu malu slatku Crassulu. Znači, nisam ju niti zalijevala, nisam ju niti zaštitila od hladnoće, ništa.

Što s ovime zapravo želim reći je da su biljke izdržljive, i ako se ta Crassula mogla iz par listića razviti u mini stablo bez ikakve njege, i to još negdje od studenog do travnja, onda će i sobni sukulenti izdržati bez vode.

Odmaknite biljke od izvora topline

Biljke vole vlagu, zato i pate malo u kućnim uvjetima kada je zrak suh. Zato ih je važno odmaknuti od izvora topline poput peći i radijatora. Nažalost je najčešće da su nam radijatori baš ispod prozora di bi biljka dobivala najviše svjetlosti, ali odmaknite ju malo od radijatora kako se ne bi počela sušiti.

Ako nije pre hladno, jedan radijator koji je kraj prozora možete i ugasiti i kraj tog prozora onda smjestiti vaše biljke.

Ako imate klimu, pripazite da vam biljke nisu na udaru tog toplog i suhog zraka.

Omogućite im više vlage

Ako je zrak u vašim domovima zimi posebno suh, pomognite vašim biljkama malo podići razinu vlage oko njih. To možete napraviti tako da biljke prskate s vodom i tako da grupirate više njih zajedno, a ukoliko je zrak pre suh, onda vam mogu pomoći razno razni ovlaživaći poput difuzora do onih velikih hard.core ovlaživaća.

Ja obožavam difuzore jer, uz to što pomažu biljkama, šire predivan miris eteričnog ulja kojeg stavite u vodu i lijepo ukrašava svaki kutak di ga smjestite. Možete ih pronaći po vrlo povoljnim cijenama (između 70 i 150 kuna) na Aliexpressu. Većinom dođu u roku od 2 tjedna i do sada sam imala samo pozitivna iskustva.

Premjestite ih na najosvjetljenija mjesta u vašem stanu

Zimi našim biljkama trebamo omogućiti što više svjetlosti. Zato ih pokušajte smjestiti negdje gdje će je dobiti najviše.

Prozorske klupice možda vam se čine idealne, ali zimi ih nije dobro držati tamo jer su prozori ledeni. Uz to, biljke su tamo odmah na udaru hladnog zraka prilikom otvaranja prozora. Dok neke to mogu podnijeti, neke ne mogu. Poigrajte se s vašim biljkama i vidite di im se sviđa biti. 🙂

Ovo su moji savjeti za uspješniju zimu. Sada se samo moramo strpiti par mjeseci i onda ponovno kreće sezona rasta. 😉

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)