Košarica

Kako pripremiti sobne biljke za vaš odlazak na put | bez imalo napora

Kako bi najbolje pripremili sobne biljke za vaš odlazak na put, važno je znati samo nekoliko ključnih stvari. Neovisno o tome je li riječ o vašoj odsutnosti tijekom ljeta ili zime, uz ovih nekoliko savjeta ćete u svako doba godine znati kako pripremiti vaše biljke za mali odmor od vas.

LJETO

TEMPERATURA – OSVJETLJENJE – ZALIJEVANJE

Osvjetljenje je prijeko potrebno kako bi biljka mogla rasti – da, ali odsustvo vode može puno brže učiniti puno veću štetu od odsustva svjetla.

Zato kada idemo na put, moramo osigurati da biljka sporije troši vodu koju ima na raspolaganju.

Što je viša temperatura prostorije u kojoj se nalazi biljka, to će biljka iskorištavati više vode. Uz to će se i sama zemlja puno brže sušiti.

Isto tako, što više svjetla biljka prima, to će iskorištavati više vode.

Ovo je ponajprije važno za zapamtiti za naša ljetna putovanja, kada je potrebno što više “spustiti” temperaturu i oslabiti osvjetljenje u prostoru u kojem se nalaze sobne biljke.

Što napraviti?

Kako bi smanjili osvjetljenje i temperaturu u prostoru, prije odlaska na put, zatvorite škure, spustite rolete ili navucite zavjese za zamračivanje (prostor ne treba biti baš mrkli mrak).

Na taj način sunce neće toliko grijati prostoriju i sama biljka će primati manje svjetla. Sve to kako bi trošila što manje vode dok smo mi na putu.

Dan prije odlaska na put obilno zalite vaše biljke.

Osigurajte da je voda dosegla sve pore i porice u zemlji. Višak koji se iscijedi iz posude van u tanjurić nemojte izlijevati, već pustite da se upija od dole.

Ključno je da svaka biljka bude dobro zalivena prije odlaska na put.

Isto vrijedi i za zračne biljke. Natopite ih 15ak minuta u vodi, zatim dobro protresite i pustite da se suše naopako nekoliko sati. Kada su se posušile, možete ih vratiti na mjesto. Tako “zalivene” mogu izdržati i do dva tjedna bez dodatne vode. Važno je samo da se voda ne zadrži među listovima (što bi potaklo truljenje). Zato ih i puštamo da se što duže suše naopačke, kako bi se sva voda iscijedila.

Je li potrebno grupirati biljke zajedno?

U gotovo svakom članku koji pokriva ovu temu ćete najvjerojatnije naići na savjet da grupirate biljke zajedno kako bi stvorile svoju mikroklimu i tako povećale vlagu oko sebe.

Ja osobno to ne radim (uz možda pokoju iznimku).

Svakako moramo uzeti u obzir vrstu biljke, nekima (većini) to nije potrebno. Npr. što je biljka veća ili mesnatija, to je manje potrebno to raditi.

One biljke za koje bih predložila grupiranje su paprati, biljke iz porodice Marantaceae (Calathea, Maranta i društvo), Fittonia, Hypoestes i slične vrste, te one za koje ste i sami po vlastitom iskustvu vidjeli da zahtijevaju češće zalijevanje/više vlage u prostoru.

Najbrže će se sušiti “mini” sobne biljke koje su u posudicama od oko 5-7cm promjera. Njih isto možete grupirati zajedno u neku veću posudu ili dublju tacnu sa 1-2 cm vode.

Iz iskustva bi rekla da će gotovo svaka sobna biljka komotno izdržati bez zalijevanja 7-10 dana dok ste na putu – ukoliko zamračite prostor (i tako smanjite osvjetljenje i temperaturu u prostoru) te ih prethodno obilno zalijete.

Neke veće korake poput raznih metoda “samozalijevanja” možete poduzeti ukoliko putujete na duže od 2 tjedna i nemate mogućnost da vam netko obiđe biljke jednom tjedno dok ste na putu.

ZIMA

Zimi samo osvjetljenje ne predstavlja problem jer je općenito osvjetljenje zimi puno slabije u odnosu na ljetne mjesece. Ono što zimi treba pripaziti je da zaštitimo biljke od eventualne hladnoće.

Ukoliko imate biljke na prozorskoj klupici, možete ih preseliti na stol kako ne bi stajale kraj hladnih prozora.

Za razliku od ljeta, biljke zimi ne morate obilno zalijevati prije puta jer se zimi zemlja ionako puno sporije suši.

Prije zalijevanja napipajte zemlju. Ukoliko je vlažna, nije potrebno zaliti. Ukoliko je tek lagano vlažna, na rubu da bi biljku ubrzo trebalo zaliti, možete joj dodati malo vode. Ukoliko je skroz suha, zalite normalno kako bi i inače.

Nemojte puštati višak vode u tanjuriću.

Zimi je to malo drugačije (u odnosu na ljeto), jer odlaskom na put prestajemo grijati prostoriju. Temperature padaju i zemlja se tada puno sporije suši.

Nekim biljkama ne smeta ta hladnoća (npr. papratima, kaktusima i dr. sukulentima), ali biljkama poput Philodendrona, Monstera, Dracaena, Alocasia i sl. duži boravak u hladnom prostoru i mokroj zemlji neće najbolje pasti.

Kako vi pripremate sobne biljke za vaš odlazak na put? Podijelite vaše trikove sa nama u komentaru!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *