Košarica

Patuljasta Banana (Dwarf Cavendish Banana) | njega i razmnožavanje

Ako želite unijeti dašak tropskog ugođaja u vašu kuću, Banana Musa je biljka koju svakako morate imati u svojoj kolekciji. Kraj puno različitih vrsta Banana, najrasprostranjenija vrsta za kućni uzgoj je upravo patuljasta Banana – Dwarf Cavendish Banana ili Banana Musa Tropicana. Iako njeni nježni i krhki listovi daju naslutiti da je biljka osjetljiva, zapravo je vrlo izdržljiva i prilagodljiva različitim uvjetima.

Moje mini stablo Banane je prošlo kroz svakakve uvjete i nakon tri godine, još je uvijek sa mnom. To što sam ju imala i vani i unutra, na jako osvijetljenom mjestu, slabo osvijetljenom mjestu, češće zalijevala, rjeđe zalijevala, sve mi je to pomoglo da vidim kako se biljka ponaša i što joj najviše odgovara.

To što je još uvijek tu i zdrava i živa, zapravo mi pokazuje koliko je izdržljiva, jer je stvarno prošla kroz ringišpil različitih uvjeta.

Ono što joj najviše može naštetiti su nametnici koji se eventualno mogu pojaviti i pretjerano zalijevanje. Međutim, i pretjerano zalijevanje mora stvarno biti pretjerano. Više o tome ću objasniti u nastavku gdje pričam o zalijevanju Banane.

Koliko svjetlosti je potrebno patuljastoj Banani? | Banana Musa osvjetljenje

Banana najviše voli jako indirektno osvjetljenje, i to najviše ono južnog i zapadnog prozora.

Ljeti ipak trebamo pripaziti na južni prozor, odnosno na to da zaštitimo naše sobne biljke, pa tako i Bananu, od direktnih sunčevih zraka koje prodiru kroz južno orijentirani prozor. Ljeti je sunce jednostavno puno intenzivnije i može vrlo brzo oštetiti (doslovno zapaliti) listove biljke koja nije navikla na takvo osvjetljenje.

Najbolje je ljeti osigurati da je prozor prekriven nekakvom laganom bijelom zavjesom koja će i dalje propuštati svijetlo, ali ono više neće biti tako intenzivno i direktno.

Ukoliko joj pružimo više sati jakog indirektnog osvjetljenja, ona će brže rasti i razvijat će sve veće listove.

Kraj toga, vašu Bananu možete imati i ispred istočno orijentiranog prozora. Kroz tako orijentirani prozor prodire super osvjetljenje za općenito skoro sve sobne biljke tropskog podrijetla, pa tako i za Bananu.

Super je to što Banana može preživjeti i ispred sjeverno orijentiranog prozora. Naglašavam – preživjeti – jer takvo osvjetljenje neće biti optimalno za njezin rast, ali može preživjeti i u takvim uvjetima.

Koliko često treba zalijevati Bananu? | Banana Musa zalijevanje

Banana ne voli da joj se zemlja skroz osuši prije nego ju ponovno zalijemo, međutim, ne voli niti konstantno sjediti u mokroj, vodom natopljenoj, zemlji. Prema mom iskustvu, idealno ju je zaliti kada se zemlja za dužinu prsta osušila.

Jednostavno prstom napipam zemlju, 5-10 cm u dubinu i ukoliko se toliko osušila, vrijeme je da se ponovno zalije.

Kada zalijevate biljke, najbolje ih je obilno zaliti tako da osigurate da je voda dosegla svo korijenje i da biljka stvarno i upije tu vodu koju smo joj dali.

Nerijetko se dogodi da voda samo prođe kroz zemlju, a da se samo mala količina stvarno i zadrži u toj zemlji.

U takvim slučajevima “znamo” da smo zalili biljku, a zapravo i nismo.

Moguće je i da vidimo po listovima znakove da joj fali vode, ali si jednostavno pomislimo kako smo ju zalili i da je to nemoguće, da mora da je u nečemu drugome problem.

To se najčešće dogodi kada je zemlja starija i kada se u njoj već nakupilo kamenca od svih prethodnih zalijevanja.

U tom slučaju sve što trebate je nekakvim štapićem nježno (pazeći na korijene) razlahliti tu zemlju i zatim ponoviti zalijevanje.

Što mislim pod obilno zalijevanje?

Kada kažem da biljku treba obilno zaliti, ne mislim da ju treba utopiti u vodi i pustiti svu tu silnu vodu u posudi.

Prije svega, stojim iza toga da je potrebno da posuda u kojoj je biljka posađena mora imati odvodne rupice. One su jednostavno i praktične i poboljšavaju cirkulaciju zraka.

Neki smatraju da to nije potrebno i da se biljke mogu saditi direktno u ukrasne tegle pa ih zalijevati s malo vode. Meni je to totalno nepraktično i previše bi se brinula cijelo vrijeme što se to događa s korijenima i da li sam dala biljci dovoljno vode ili možda previše.

Kada posuda ima rupice na dnu, sav višak vode može slobodno proticati kroz posudu, bez da se zadržava oko korijena.

Tako mogu biljku i nekoliko puta zaliti, lijepo obilno sa svih strana i samo čekati da višak vode iscuri vani.

Uz to, možete i zaliti biljku od dole, tako da napunite tanjurić ili ukrasnu posudu (ili lavor, ili kadu, što god) i pustite da se voda upije kroz te rupice. Svakako nakon pola sata bacite vodu koja je eventualno ostala neupijena.

gnojenje Banane

Banana se gnoji tijekom sezone rasta – od proljeća do jeseni. Ja s gnojenjem započinjem negdje u ožujku i gnojim ju jednom mjesečno sve do listopada/studenog.

Za Bananu koristim univerzalno gnojivo, razrijeđeno u vodi, koje ima sve potrebne mikro i makro nutrijente. Različiti izvori pružaju različite informacije što se tiče idealnog gnojiva za Bananu. S obzirom da ja na moju Bananu gledam isključivo kao ukrasnu biljku, a ne stablo koje će mi roditi plod za jesti, moj fokus nije na to da Banana razvije što ukusniji plod.

Kada koristite gnojivo uvijek pratite upute na ambalaži kako ne biste dali previše gnojiva biljci jer joj to može ozbiljno naštetiti.

Vezano uz gnojenje, ako vidite da je vaša biljka (bilo koja) u lošem stanju zbog X razloga, nemojte odmah skakati i gnojiti. U tom slučaju prvo je važno ustanoviti što uzrokuje problem i s čime se biljka bori. Davajući joj dodatno gnojivo u takvoj situaciji može joj samo još dodatno odmoći.

Što su te smeđe fleke na listovima Banane? | listovi Banane

Ukoliko se odlučite iznijeti vašu Bananu vani preko ljeta, imajte na umu da je moguće da će se njeni listovi rascijepati. To je jedna od karakteristika njenih listova, kao i onih od Rajske ptice (Strelitzije).

Zbog toga što ove biljke razvijaju velike i široke listove, prirodno je da se ti listovi pocijepaju poprečno prema sredini lista, kako ne bi imali ulogu jedra, već kako bi vjetar lakše prošao kroz njih.

To je česta pojava kod Banana koje su vani, na milosti i nemilosti vremenskih prilika.

Moguće je da ste kupili Bananu sa skroz zelenim listovima, ali su se na novim listovima odjednom počele javljati smeđe fleke.

Ako je vaša Banana počela dobivati smeđe fleke po listovima, poput ovih na slici lijevo (ili kao na gornjoj slici) – to je sasvim normalno.

To je znak sazrijevanja/odrastanja Banane i znak da vaša Banana dobiva dovoljno svjetlosti.

Iznošenje Banane vani u proljeće – kako prilagoditi Bananu vanjskim uvjetima

Sve biljke su zapravo – vanjske biljke. One koje uzgajamo kao sobne su jednostavno biljke koje u našim krajevima ne bi mogle preživjeti da su vani cijelu godinu i koje mogu živjeti u sobnim uvjetima. To su većinom biljke tropskih područja koje ne podnose niske temperature.

Super je što mnoge vole i mogu biti vani preko ljeta – samo ne na direktnom suncu.

Banana je jedna od njih. I to ne samo da voli biti vani, nego voli dobiti i nekoliko sati direktnog sunca. Samo u čemu predstoji problem?

Ako imate vašu Bananu u stanu, u zatvorenom prostoru, zaštićenu od direktnih sunčevih zraka – takva biljka nije naviknuta na direktno sunce. Ako ju mi iz kuće izvadimo vani i stavimo ju odmah na direktno sunce, njeni će listovi izgoriti. Zato je važno da ju pomalo aklimatiziramo na nove uvjete.

Prije svega kada ju iznesete vani, stavite ju u hlad di neće dolaziti u kontakt sa direktnim sunčevim zrakama. Pa ju pomalo pomjerite negdje di će osjetiti slabije jutarnje ili poslijepodnevno sunce. Tako ju s vremenom možete prilagoditi i jačem suncu, iako nije potrebno. Nekoliko sati direktnog jutarnjeg ili poslijepodnevnog sunca bit će sasvim dovoljno.

U jesen Bananu unesite nazad unutra jer ne voli niske temperature.

Kada sam ja iznijela moju Bananu vani jedne godine, doslovno je doživjela toliki stres da su joj se svi listovi koje je imala posušili. Međutim njoj kao njoj nije bilo ništa. Ja sam joj skinula te suhe listove, a ona je nastavila rađati nove listove koji su na osjet bili puno čvršći od onih prethodnih (koji su se razvili u stanu, na relativno slabom osvjetljenju) i koji su rasli sve veći i veći.

Uz to, vrlo je brzo razvila i bebice koje su za par mjeseci bile spremne da se odvoje i zasebno posade u svoje posude.

razmnožavanje Banane | kada i kako?

Banane su super za razmnožavati.

Banana rađa mlade biljke koje su spojene na glavnu biljku-mamu i kada one dovoljno narastu mogu se odvojiti od nje i zasebno posaditi i za čas imate novo stablo Banane.

Mlade Banane spremne su da se razdvoje od mame kada razviju svoje korijene i kada imaju barem nekoliko listova.

Ako mlade izdanke prerano odvojimo od glavne biljke, postoji vjerojatnost da se ne prime. Zato je bolje malo sačekati da narastu pa ih onda odvojiti.

Naravno, te izdanke nije potrebno odvajati ukoliko ne želite. Svakako ih možete pustiti da nastave rasti u istoj posudi i pustiti biljku da poprimi gušći izgled.

je li Banana otrovna za kućne ljubimce?

Banana nije otrovna. Ona je jedna od sigurnih sobnih biljaka koje bezbrižno možete imati kraj kućnih ljubimaca.

15 comments

 1. Postovani, prvi clanak koji sam procitala da je od pomoci. Imam jedno hitno pitanje nikle su tri biljcice, dvije u isto vrijeme i vec su visine 10cm. Jutros ne stoje vise uspravno nego su se spustile na zrmlju, oborile. Cini mi se da je problem u pretankoj stabljici koja nema snage se drzati uspravno radi listova na vrhu. Uspravila bih uz stapic ali bojim se da tako pretanko stablo ne unistim.
  Bila bih jako zahvalna na brzom odgovoru.
  S postovanjem
  Maja

  1. Pozdrav Maja,
   čudno da su tako pale jer su one inače stvarno čvrste. Ja bih vam savjetovala da malo s prstom prokopate okolo da vidite je li neka trulež možda u pitanju, ispod trenutne razine zemlje. Ili druga alternativa je možda da su zbog suše izgubile stabilnost. To vi znate najbolje koliko ste zalijevali i koliko je zemlja mokra.
   U svakom slučaju ako je matična biljka zdrava, ona će vam opet baciti nove mlade palmice 🙂
   Lijepi pozdrav

 2. Pozdrav!
  Moja banana plače! Doslovno s lista kapaju velike kapi vode. Kapi se primjećuju na listovima.
  Da li griješim u nečemu ili je biljka oboljela?
  Hvala unaprijed

  1. Pozdrav Ira,
   riječ o sasvim prirodnoj pojavi koja se zove gutacija. Pišem o tome u članku – https://pjantina.com/gutacija-regulacija-vode-kod-sobnih-biljaka/ 🙂

 3. Gdje se moze nabaviti sadnica ove banane?
  Hvala

 4. Pozdrav,na mojoj banani na pojedinim listovim žute rubovi lista.Znam da to može biti znak prekomjernog zaljevanja,ali zaljevam tek kad joj se listovi opuste i pokažu da su žedni.
  Drugi problem može biti kvaliteta zemlje budući da ju nisam presađivala otkako je kupljena. Obzirom da je jesen ,je li pametno sad joj mijenjat zemlju ili pustiti do proljeća, pa da listovi nastave žutiti?
  Kakva bi uopće bila zemlja pogodna za bananu?

  1. Pozdrav Katarina,
   moguće da krene žutiti i ukoliko biljci ponestaje vode, u tom slučaju rubovi krenu žutiti, a zatim smeđiti (rubovi su u tom slučaju suhi, “hrskavi”, a ne mekani). Možete ju presaditi u posudu koja je za 2 prsta šira od trenutne, tako ćete taman moći provjeriti i korijene jesu li zdravi. Banana može i voli tako malo više prostora. Zalijevajte ju kada je površina suha prvih nekoliko cm, ne mora se zemlja skroz osušiti. Također, važno je da preko zime sada samo nastavite normalno brinuti o njoj i opskrbite ju sa dovoljno svjetla, a na proljeće će se ona opet razbujati 🙂

 5. Slavenka Bogdanovic

  Bananu imam tek mjesec dana,kupljena u maloj tegli i rekli su mi da ju presadim tek u veljaci.Medjutim susi se ne moze se dobro zaliti,voda samo prodje,zemlja suha.pokusala sam ju razrahliti ali tesko.Zao mi je da propadne.Okrenuta jugozapadu,ali i radijator je relativno blizu.🤔

  1. Pozdrav Slavenka,
   ukoliko zemlja ne upija dobro vodu, položite biljku u posudu s vodom (umjesto da zalijevate od gore) i pustite ju tako da upija 15ak minuta. Na taj način će se voda upiti, a ne samo iscuriti kroz posudu van. Ona će u ovo doba općenito malo stagnirati, ali na proljeće će opet buknuti tako da svakako nemojte odustati od nje! 🙂

 6. Poštovana,
  u zadnje vrijeme proučavam (i ppkušavam) uzgoj sobnog bilja u vodi. Zanima me može li i patuljasta banana tako rasti? Ako ne, zašto ne? Orhideja, spatifilum i anturij mi sasvim dobro napreduju, danas sam prebacila i monsteru i kalateu. Probala bih isto i s bananom i alokazijom poly. Zanima me Vaše mišljenje o toj ideji. Unaprijed hvala!

  1. Pozdrav Josipa,
   osobno nisam nikad isprobala Bananu držati u vodi. Ovako na prvu bi rekla ne (jer je drugačije “građe” od aroida koji super uspijevaju u vodi), ali bi svejedno opet isprobala :’)
   Ukoliko isprobate, slobodno podijelite s nama vaše iskustvo, voljeli bi ga čuti!
   Lijepi pozdrav

 7. Poštovani
  Imam sobnu bananu od 3mjeseca sve je bilo uredu ali sam primjetila da je počela dobivat točkice kao da je nesto jede po lišću i taj dio postane proziran nisam primjetila na njoj ništa niti uši niti nikakve vidljive insekte da li možda znate što bi joj moglo bit i kako to spriječiti

  1. Pozdrav,
   prema samom opisu ne znam što bi točno moglo biti. Nametnici općenito uzrokuju diskoloraciju lista na mjestu gdje sišu sok.
   Crveni pauk je npr. ful sitan i teško se primijeti (prije ćete vidjeti paučinu, najviše ispod lista i na spoju lista i stapke).
   Moguće je i da voda koja procesom gutacije izlazi na površinu lista čini štetu (npr. ako je puna minerala ili ako je biljka bila previše gnojena).
   Možda može biti neki oblik gljivične infekcije.
   Najbolje je da nam pošaljete fotografiju na info@pjantina.com da vidimo kako to izgleda, a u međuvremenu dobro operite listove – ručno – sa svih strana, otopinom vode i deterdženta za suđe ili alkoholom, čisto za svaki slučaj, i nemojte ju gnojiti.

 8. Draga Pjantina,
  hvala na tekstovima, ohrabrilo me je da je sobna banana ipak izdržljiva. Kod mene je preko leta bila i na jakom suncu i na promaji, onda je sklonjena u zaklon sa istočnim svetlom. Sada je u sobi i primećujem da je stablo, iako i dalje čvrsto, pocrnelo i trulo. Skinula sam nekoliko ostataka listova, ali ne znam koliko slojeva smem da ogulim, da je ne oštetim. Volela bih da joj pomognemo. Hvala unapred.

  1. Pozdrav,
   kako vam napreduje Banana?
   Važno je pripaziti na zalijevanje sada u hladnijim mjesecima i pronaći mjesto sa što više osvjetljenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *