Košarica

Izbjegavajte ove biljke ako imate kućne ljubimce | najotrovnije biljke koje znamo imati u stanu

Uz listu čestih sobnih biljaka koje su otrovne za naše kućne ljubimce, posebno želim istaknuti još neke biljke koje nisu nužno ‘sobne’ ali se znaju pronaći u kućama i stanovima, a koje mogu prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme našim ljubimcima.

Dok sve biljke koje sam navela u članku – Česte sobne biljke koje su otrovne za kućne ljubimce – imam u stanu zajedno sa životinjama, biljke koje ću navesti u ovom članku stvarno pokušavam izbjegavati, a ukoliko se potrefi da ih dobijem (ili kupim), držim ih na balkonu ili na stvarno skroz nedostupnom mjestu za moje ljubimce.

Većina ovih biljki se zapravo sadi vani u dvorištu (moguće je da ih i sami već imate posađene) pa ukoliko vaši ljubimci vole biti u dvorištu, pripazite da ne jedu ove biljke. Neke jednostavno nemaju primamljiv izgled pa ih neće nikad ni gricnuti, ali uvijek je bolje biti upoznat sa biljkama koje mogu naštetiti našim psima i mačkama.

CIKAS PALMA (Cycas revoluta, eng. Sago palm)

Cikas palma prva je na listi jer se sve češće koristi kao sobna biljka, a ne ističe se koliko je zapravo otrovna. Pogotovo što većina sobnih palmi nije otrovna, logično je zaključiti da niti Cikas palma nije, ali je, i to jako.

Sago palma sadrži otrovnu tvar CIKAZIN koji uzrokuje povraćanje, proljev, slabost, zatajenje jetre i može biti koban.

Smatram da je ovako otrovnu biljku nepotrebno imati u kući ako imate kućne ljubimce, koliko god lijepa bila. Životinje su nepredvidive i ne možemo za sigurno znati što će jesti ili neće, ali možemo im barem pružiti što sigurnije okruženje.

LJILJAN

Ljiljane najčešće ne uzgajamo u zatvorenim prostorima, međutim, vrlo su česti kao rezano cvijeće, a sve češće se mogu pronaći i posađeni u posudi i prodaju se kao više za stan, nego za u dvorište.

Ljiljani su jako otrovni za mačke. Za pse – navodno – ne predstavljaju problem, ali mačkama mogu prouzročiti zatajenje bubrega. Svi dijelovi Ljiljana su otrovni za mace, pa i sama pelud.

Ljiljane voliš ili ne voliš, barem takav osjećaj ja imam. Ja ih volim, volim i njihov miris i izgled, ali ih jednostavno ne sadim i ne kupujem baš zbog toga koliko mogu biti opasni za mačke.

ĐURĐICA (Lily of the valley)

Đurđice se stvarni rijetko mogu pronaći u stanu, ali opet ponavljam, iz predostrožnosti je bolje za napomenuti nego ne.

Laički rečeno, Đurđice sadrže Kardenolid koji uzrokuje povraćanje, nepravilni rad srca, nizak krvni tlak, dezorijentaciju, napadaje i komu.

AZALEJA / RODODENDRON

Rododendron također je vrlo otrovan. Zbog svojih predivnih cvjetova i činjenice da se prodaju manji primjerci u posudama, Azaleja vrlo lako može završiti kao ukras u stanu, a tako i pristupačna kućnim ljubimcima.

Rododendroni i druge biljke iz porodice Ericaceae (Vrjesovke, Vrijesovke) sadrže Grayanotoxin-e (grajanotoksin) koji uzrokuju povraćanje i proljev, a mogu uzrokovati i nepravilni rad srca, nizak krvni tlak i zatajenje srca.

OLEANDER

Vjerujem da Oleander većini nije iznenađenje. Već se dugo zna da je Oleander otrovan i zapravo je možda i najpoznatija otrovna biljka u našim krajevima. Nije da se često može pronaći kod nekoga u stanu, ali se može npr. držati na balkonu, pa je bolje biti oprezan.

Oleander sadrži tzv. Srčane glikozide (Cardiac glycosides) koji uzrokuju bolove u trbuhu, proljev i depresiju, a trovanje može biti i kobno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)