Košarica

Kako brinuti o Difenbahiji? | Dieffenbachia njega i održavanje

Dugi niz godina odbijala sam kupiti Difenbahiju. Najviše ju nisam htjela zbog njene toksičnosti, ali me iskreno i nije previše oduševljavao izgled one klasične Difenbahije tamno zelenih listova prekrivenih žutim flekama i točkicama. Ali jednom kad sam ih našla u drugim kombinacijama boja i napokon se odvažila kupiti, vidjela sam i sama koliko su zahvalne i prejednostavne za održavanje.

Difenbahija – atraktivna, ali otrovna

Prije svega, želim napomenuti ono najvažnije u vezi Difenbahije, a to je da je otrovna, zbog kristala kalcijevog oksalata koji se nalaze u svim dijelovima biljke. Ukoliko se pojede može uzrokovati iritaciju usne šupljine i oteknuće.

Ako imate malu djecu ili znatiželjne ljubimce, obavezno osigurajte da je Difenbahija izvan njihovog dohvata.

Moguće je i da prouzroči kožnu iritaciju prilikom skidanja listova, presađivanja i sl. Zbog toga, čisto preventivno, ja koristim rukavice. Tako sam mirna i ne moram razmišljati o tome.

Zanimljivo je da kristale kalcijevog oksalata sadrže i brojne druge česte sobne biljke poput Filodendrona i Šeflere, a pronađen je i u Alokaciji Adam, Spatifilumu, Kalama i dr.

Činjenica je da je većina sobnih biljki otrovna (ako ih se konzumira) i da mogu uzrokovati probleme, pogotovo ukoliko se pojede u većim količinama.

Zato je takve biljke potrebno smjestiti na odgovarajuće mjesto na kojemu ih djeca i kućni ljubimci ne mogu dostići.

To što te sobne biljke sadrže otrovnu supstancu za ljude i životinje, ne znači da one isijavaju taj otrov u zrak. Neće prostor u kojem se nalazi takva konkretna biljka biti zasićen otrovnim plinom ili sl.

Opasnost je tu samo direktna konzumacija ili dolaženje u kontakt s biljnim sokom koji može kod nekih izazvati kožnu iritaciju.

Sada kada smo pokrili otrovnost Difenfabije, možemo napokon krenuti na priču o njenom održavanju.

održavanje Difenbahije

Difenbahija je definitivno jedna od najizdržljivijih biljki u mojoj kolekciji. Jednostavna je za održavanje upravo u tom pogledu što nije ni Z od zahtjevna. Niti u vezi zalijevanja, niti u vezi osvjetljenja.

Ukoliko tražite biljku, ali ste često na putu ili nemate vremena previše pažnje pridavati biljci, Difenbahija bi vam definitivno mogla ući u uži izbor.

Također, odlična je kao biljka za ured, hodnik i stubište (bez jakih propuha).

Međutim, naravno, postoje oni optimalni uvjeti kako bi Difenbahija rasla što bujnija, sa što većim listovima, a ne samo preživljavala u nekom mračnom kutu sobe.

Moguće je i da vas vaša Difenbahija iznenadi sa cvijetom.

Cvijet je sličan cvijetu Aglaoneme i drugih biljaka iz iste porodice Araceae (Kozlačevke), s kojima dijeli i otrovne kristale kalcijevog oksalata.

održavanje listova

Ako vidite da se prašina počela nakupljati na njima, dobro istuširajte biljku ili prođite listove vlažnom krpom od mikrofibre.

Dobro je imati rutinu čišćenja listova, kao što imamo i rutinu zalijevanja. Nekad je to zbog vremena neizvedivo, ali svako toliko nastojite osvježiti vašu biljku tako da joj operete listove.

Redovito brisanje listova može također pomoći i u prevenciji nametnika.

vlažnost

Difenbahija je super isto zato što ne zahtijeva visoke razine vlage i nije potrebno titrati oko nje, prskati joj listove, paliti ovlaživaće zraka ili podizati vlagu oko nje na bilo koji drugi način.

osvjetljenje Difenbahije

Difenbahija može podnijeti raznoliki spektar osvjetljenja – od jakog indirektnog osvjetljenja pa sve do srednje-slabog osvjetljenja.

Difenbahiju možete staviti u bilo koju sobu, bilo da soba imala istočnu, zapadnu, južnu ili sjevernu orijentaciju.

Ukoliko je stavljate u sobu sa sjevernim osvjetljenjem, približite biljku što više prozoru.

Ako je stavite pred južni prozor pazite da joj direktne sunčeve zrake ne oštete listove.

Najbolje je tijekom onih najtoplijih popodnevnih sati, južni prozor prekriti laganom zavjesom, koja će i dalje propuštati svjetlost, ali će zaštiti biljku od direktnog sunca.

Gotovo sve biljke vole jako indirektno osvjetljenje i biti će najsretnije ako im ga omogućite. Tako će i Difenbahija uživati na jakom, ali indirektnom osvjetljenju i nagrađivati vas sa brzim rastom i velikim listovima.

S druge strane, ona će podnijeti i neki mračniji kut na neko vrijeme. Tamo će ona i dalje rasti, ali puno puno sporije. Uz to će rađati manje listove i rjeđe raspoređene takoreći – bit će veći razmak na stapci između svakog novog lista.

zalijevanje Difenbahije

Difenbahiju je potrebno zalijevati tek kada joj se zemlja gotovo potpuno posušila. Kada će to biti ovisi o brojnim faktorima koji utječu na brzinu sušenja zemlje. Više o njima možete pročitati u članku – Kada treba zalijevati sobne biljke.

Bitno je omogućiti to djelomično sušenje kako bi se korijeni mogli dobro razvijati.

Ako je zemlja konstantno natopljena korijeni će s vremenom početi trunuti, pa će i jedna od najizdržljivijih sobnih biljaka pomalo početi venuti.

Kako bi spriječili da se višak vode od zalijevanja zadržava u posudi, osigurajte da je vaša Difenbahija posađena u posudu koja ima rupice na dnu. Na taj će način, sav višak vode jednostavno iscuriti vani.

Onu nezahtjevnu stranu Difenbahija pokazuje na način da će izdržati i ako joj niste “na vrijeme” dali vode.

Moguće je i da će joj se zbog nedostatka vode i listovi pomalo početi savijati, ali čim ju zalijete će se ponovno podići.

Optimalnom razvitku korijena pomoći će i dobra zemlja.

Ukoliko ste tek kupili Difenbahiju, ne morate ju odmah presađivati. Pronađite joj odgovarajuće mjesto u vašem domu i pustite ju da se aklimatizira na vaš prostor.

Presadnja će joj u ovom slučaju samo prouzročiti još dodatan, nepotreban stres. Ako je biljka vezana korijenjem ili smatrate da je posađena u lošoj zemlji, presadite je tek za nekoliko tjedana.

Zemlja u koju sadite vašu Difenbahiju treba biti lagana i prozračna, ali da istovremeno i zadržava vodu.

Ukoliko sami miksate zemlju, umiješajte oko 60% treseta ili kokosove zemlje (materijal koji upija vodu), oko 20% perlita, zeolita, pijeska ili slično (materijal koji propušta vodu), i 20% hranjive tvari (humusa).

Naravno, možete kupiti i već gotov miks, samo osigurajte da zemlja koju kupite nije pre kompaktna. Ukoliko vidite da zemlja koju ste kupili ima premalo materijala koji propušta vodu, možete slobodno dodatno umiješati perlita, zeolita ili pijeska.

vrste Difenbahija

Ima puno različitih Difenbahija, i ako vam se ne sviđa izgled jedne, ne mora značiti da vam se neće sviđati neka druga. Kao što sam prije spomenula, mene nikad nije privlačila ona sa žutim flekama (kao na prve dvije slike) koju sam uvijek viđala – sve dok nisam naletila na onu koja mi je oduzela dah (na trećoj slici).

Ali sve su stvarno posebne. Difenbahija ima tu neku nijansu zelene koja može osvijetliti bilo koji prostor. Da ne pričam o predivnim velikim listovima koji unesu i onaj dodatni dašak tropskog štiha.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *