Košarica

Ctenanthe burle-marxii | njega i održavanje

Još jedna ljepotica poznata po specifičnom pokretu listova je Ctenanthe burle marxii. Jedna je od vrsta iz porodice Marantaceae koje su lakše za održavanje, zbog čega je savršena za upoznavanje svijeta biljaka molitve.

Sigurno ste se susreli sa predivnim Calatheama koje možemo pronaći u razno raznim kombinacijama boja i oblika. Dok su Calathee poznate po tome da su nešto zahtjevnije za održavanje, Ctenanthe su, uz Marante, manje zahtjevne.

Ctenanthe su u načelu kompaktnog i niskog rasta, zbog čega su meni najdraže za radni stol. Ne traže puno osvjetljenja, a obična LED lampa koju imate na stolu joj može pomoći da sasvim bezbrižno raste dok vam radi društvo na poslu ili prilikom učenja.

Ctenanthe – osvjetljenje

Ono što odlikuje svijet ovih biljaka je što ne zahtijevaju puno jakog osvjetljenja. Idealne su za sve stanove, kuće ili poslovne prostore koji imaju ograničeno osvjetljenje – poput onog koje dopire kroz sjeverno orijentirane prozore.

Dapače, bolje je da stavite vaše biljke molitve na neko mjesto gdje će dobiti nježno filtrirano osvjetljenje.

Što više jakog indirektnog osvjetljenja dobiva, to će i više vode trošiti. To znači i da ćemo morati više paziti na to da ne dopustimo da se zemlja skroz posuši.

Također, jako osvijetljeni prostori imaju i nešto nižu razinu vlage u zraku u usporedbi sa onim slabije osvijetljenim – još jedna stvar na koju ćete više trebati paziti ukoliko je vaša Ctenanthe blizu izvora jakog osvjetljenja.

Kraj većine sobnih biljaka koje traže jako indirektno osvjetljenje, Cthenanhe je idealna baš zato što neće zauzimati mjesto kraj prozora – već može boraviti i par metara u prostoru.

Naravno, sve ovisi o kakvom osvjetljenju pričamo. Ukoliko imate južno ili zapadno orijentirane prozore, biljka može komotno biti par metara u prostoru.

Međutim, ako je jedino osvjetljenje ono od npr. sjevernog prozora – približite biljku što više prozoru, upravo zbog ograničene količine osvjetljenja koje dopire kroz tako orijentirani prozor.

Ctenanthe – zalijevanje

Kao i druge vrste iz porodice Marantaceae (Calathee, Marante i Stromanthe), i Ctenanthe su ljubitelji vlažnijih prostora i ne vole da im se zemlja skroz isuši između zalijevanja.

Idealno za ovu vrstu je održavati zemlju vlažnom, ali uz dobar protok zraka kako zemlja ne bi bila natopljena vodom.

Ono što je super kod ovih biljaka je što će na puno bolji način će oprostiti i ako ju nekad zaboravimo zaliti na vrijeme (za razliku od Calathea i Stromanthe npr, kojima će se vrlo brzo pojaviti suhi smeđi vrhovi).

Ali nemojte dopuštati da joj se zemlja skroz osuši, već ustalite rutinu zalijevanja jednom kada ulovite ritam biljke i vidite kojom brzinom se zemlja suši.

Moje pravilo za biljke molitve je da ih zalijem jednom kada se površinski sloj zemlje krene sušiti.

Idealna voda za zalijevanje Ctenanthe je destilirana ili filtrirana voda, a idealno je koristiti i kišnicu. Važno je da voda nije teška, jer ukoliko se nakupi minerala (soli) u zemlji – biljka može reagirati tako da dobi suhe flekice po listovima.

To je ipak češća pojava kod Calathea jer one puno brže reagiraju na takve stvari od Cthenantha – ali bolje je odmah od početka koristiti takvu vodu i biti na miru što se toga tiče.

Kada je vrijeme da zalite vašu Ctenanthe, učinite to obilno kako bi voda dostigla svo korijenje.

Višak vode koji se iscijedi kroz odvodne rupice možete pustiti još 15ak minuta u ukrasnoj posudi (ili tanjuriću ili sl) kako bi biljka još neko vrijeme upijala vodu. Nakon toga je važno da osigurajte da se sav višak iscijedi i da ga bacite kako biljka ne bi ostala sjediti u suvišnoj vodi.

Ctenanthe – vlaga i temperatura

Biljke iz porodice Marantaceae poznate su po tome da vole visoku razinu vlage u prostoru, pa tako i Ctenanthe.

Zimi osigurajte da je biljka odmaknuta od bilo kakvog izvora topline, poput radijatora, peći ili izravnog udara klime.

Ukoliko vašoj Ctenanthe nedostaje vlage u zraku ili ako ju je potrebno zaliti – primijetit ćete kako uvija listove prema gore za unutra.

U tom slučaju svakako prvo provjerite zemlju jer će najčešći razlog uvijanja biti da je biljku samo potrebno zaliti.

Kako biste povisili razinu vlage u zraku, barem oko same biljke, grupirajte vašu Ctenanthe s drugim biljkama.

Još jedan od načina je da kraj nje postavite neku posudu s vodom jer će se isparavanjem vode na taj način podizati razina vlage u zraku oko same biljke.

Hard core rješenje je ovlaživač prostora, ali u većini slučajeva za Ctenanthe to neće biti potrebno.

Prosječna sobna temperatura (u rangu od 18°-30°C) je idealna za Ctenanthe.

Ctenanthe – gnojenje

Ctenanthe zahtijevaju gnojenje tijekom sezone rasta (od proljeća do jeseni), jednom mjesečno. Ono na što jedino trebate pripaziti je da ju gnojite “laganim” gnojivom, a ukoliko je gnojivo koje koristite za vaše sobne biljke nešto jače (iznad 10-10-10), dodatno ga prorijedite (u pola) prije nego što pognojite vašu Ctenanthe.

Je li Ctenanthe otrovna za kućne ljubimce?

Ctenanthe nije klasificirana kao otrovna biljka, tako da je sigurna za ljude i kućne ljubimce.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *