Košarica

Kako uzeti reznicu Zlatnog puzavca | Epipremnum Aureum razmnožavanje (sa slikama!)

Epipremnum Aureum je, uz super jednostavno održavanje, vrlo jednostavan i za razmnožavanje. U ovom članku proći ćemo korak po korak kako uzeti reznicu te kako ju razmnožiti. Je li bolje razmnožiti Zlatnog puzavca u vodi ili u zemlji? Saznajte u nastavku.

Kako dobiti reznice Zlatnog puzavca?

Svaki list vam može biti reznica za sebe, ali važno je gdje ju odrežete jer sam list neće pustiti korijen.

Važno je list odrezati zajedno sa koljenicom odnosno čvorom iz kojeg taj list raste.

Vidjet ćete kako iz svakog čvora izvire i mali korijen. To je upravo mjesto iz kojeg će se razviti novi korijeni i oformiti zapravo kompletno nova biljka.

S obzirom da su zadnji mladi listovi vrlo slabašni, oni sami po sebi teže razviju korijene i često uvenu.

Mnogi ih zbog toga prilikom razmnožavanja jednostavno bace, ali ja volim pokušati razmnožiti sve što imam.

Kako bi spriječila da mi to mlado lišće uvene, njega nikad ne razmnožim samog, već sa još par starijih listova.

Tako zapravo odmah i imam prvu, već oformljenu, lozu koja samo treba nastaviti rasti.

Škare koje koristiti za rezanje prvo dezinficirajte alkoholom kako se eventualne bakterije ne bi prenijele na biljku ili samu reznicu.

Vi ne morate razmnožiti svaki pojedini list.

Ako želite, možete razmnožiti i dužu lozu sa 3-4 lista. U tom slučaju ćete dobiti manje bujniju biljku, ali reznica će već imati dužu lozu u usporedbi sa reznicom lista.

U tom slučaju odrežite zadnja dva (starija) lista tako da ostane “gola” stabljika sa dva čvora i 3 ili 4 lista.

Osigurajte da su vam ta dva čvora (ili onaj jedan ukoliko razmnožavate list po list) ispod površine vode/zemlje.

Na vama je da odlučite kako ga želite razmnožiti. Jednom kada se listovi ukorijene, vrlo brzo će se početi rađati nova biljka, pa ne morate brinuti o tome koliko dugo ćete čekati da dobijete loze, ukoliko razmnožite list po list. Strpljenja s biljkama uvijek trebate imati.

Epipremnuma možete razmnožavati putem reznica u vodi ili u zemlji.

Razmnožavanje Epipremnuma u VODI

Uz to što je razmnožavanje vrlo jednostavno, ono je i vrlo uspješno jer se stvarno velika većina reznica “ulovi” i pusti korijene.

Ukoliko ga razmnožavate u vodi, možete pratiti kako korijeni rastu. To je meni osobno jedna od najdražih i najuzbudljivijih stvari kod biljaka – gledati korijene kako rastu i promatrani nove izbojke i otvaranje novih listova. Upravo sam zbog ovih stvari toliko zavolila biljke.

Ako se odlučite za razmnožavanje u vodi, potrebno je tu vodu mijenjati barem svakih tjedan dana. Možete i češće naravno, ali nemojte pustiti reznice u istoj vodi duže od dva tjedna. Osigurajte da su čvor i novo razvijen korijen uvijek ispod površine vode.

Razmnožavanje Epipremnuma u ZEMLJI

Uz vodu, reznice možete razmnožiti i u zemlji. Najbolje je što veći broj reznica možete staviti u posudu sa zemljom, kako bi vam biljka odmah izgledala punija i bujnija.

Ako se odlučite za razmnožavanje u zemlji, onda je najbolje da za to uzmete plastičnu posudu kako se zemlja ne bi prebrzo sušila. Dok reznice ne razviju korijene, potrebno je održavati tu zemlju vlažnom (ne natopljenom, nego vlažnom), a lakše ju je tako održavati u plastičnoj posudi nego u onoj od terakote npr.

Više o posudama i kako odabrati najbolju za vašu biljku možete pročitati u članku – Kako odabrati najbolju teglu za vašu biljku.

U jednu posudu zajedno posadite više reznica. Što više reznica zajedno posadite – to ćete kasnije imati bujniju biljku.

Je li bolje razmnožavati u vodi ili u zemlji? U čemu je razlika?

Vrlo često pitanje vezano uz razmnožavanje – staviti reznice u vodi ili direktno u zemlju?

Epipremnum kao Epipremnum, nakon što je pustio korijene u vodi, ima malo težu prilagodbu na zemlju. Nerijetko se dogodi da od više reznica neke uvenu, jer se jednostavno nisu uspjele prilagoditi na zemlju.

Zato je uvijek bolje uzimati veći broj reznica, čisto kao nekakvu garanciju u slučaju da neke ne uspiju.

S druge strane, kada ih sadimo direktno u zemlju, isto nam se ne garantira 100% uspjeh. Vrlo brzo ćemo primijetiti one koje su se “primile” i koje su krenule puštati nove korijene, dok će se one druge osušiti.

Više manje dođemo na isto, ali sađenje direktno u zemlju se kod mene ipak pokazalo kao bolja opcija. Reznice prije stvore jake korijene i brže se krene “stvarati” nova biljka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)