Košarica

2 sukulenta koji mogu podnijeti -15°C | otkrij sukulente koji su otporni na zimsku hladnoću

Prijelaz sa ljeta na jesen sa sobom nosi promjene i prilagodbe, a jedna od njih je i unošenje ‘sobnih’ biljaka u stan – nakon što su, eventualno, ljeto provele u dvorištu ili na balkonu. Međutim, neke biljke mogu prezimiti i vani, a koje su to – saznajte u nastavku ovog članka.

Svijet sukulenata je ogroman. Stvarno je toliko širok i rasprostranjen da niti ne volim koristiti riječ ‘sukulent’ jer je preopćenita. Kao da pričam o jednoj jedinoj vrsti biljke, a zapravo ih ima toliko da se održavanje nekih vrsta dosta razlikuje od nekih drugih.

Naravno, u nastavku ću i dalje pisati sukulenti, ali važno je znati da postoje razlike između pojedinih vrsta.

Često ćete čuti “sukulenti su najlakše sobne biljke za održavanje, idealni su za početnike” i sl.

Ono što je loše kod ovakvih izjava je što mogu stvoriti kompletno krivu predodžbu o određenim biljkama i ukoliko pogriješimo sa njima – “najlakšim biljkama za održavanje”, vrtoglavo si smanjujemo samopouzdanje u polju “imanja sobnih biljaka”.

Mnoge sukulenti toliko obeshrabre, da zbog nekoliko propalih pokušaja, odustanu od svih sobnih biljaka općenito.

Također, nekima mogu određene vrste biti jednostavne za održavanje, dok će se drugi mučiti sa istom.

To što nam je propalo nekoliko kaktusa, svakako ne znači da smo nesposobni brinuti o sobnim biljkama.

Sukulenti u zatvorenim uvjetima zahtijevaju specifičnu njegu i po meni, prema mojim i mnogim tuđim iskustvima, mogu reći da su oni daleko od najjednostavnijih za održavanje u sobnim uvjetima.

Ali, tu se opet vraćamo na preopširan pojam ‘sukulent‘.

Sansevieria (Svekrvin jezik) je sukulent – pa je istina da je jedna od najlakših sobnih biljaka za održavanje.

Ona može podnijeti stvarno svakakve uvjete i čak duži period vremena “trpiti” krive uvjete dajući nam i više puta šansu da ulovimo ruku s njenim održavanjem.

S druge strane postoje brojni sukulenti koji su česte sobne biljke, ali kojima moramo osigurati u startu dobre uvjete, jer bi u suprotnom propali unutar mjesec dana.

Nisu nužno “teški za održavanje”, ali su određeni uvjeti ipak potrebni kako bi rasli sretni i zdravi.

Dakle, ima više faktora koje je potrebno zajedno ukomponirati kako bi mnoge vrste sukulenata (uključujući i kaktuse), mogle uspješno rasti u zatvorenim prostorima.

Da zaključim ovaj, možda malo predugački, “uvod” u temu sukulenata koji su otporni na zimu i niske temperature…

Ukoliko ti sukulenti nikako ne uspijevaju kod kuće – najvjerojatnije je zbog nekog od ovih razloga:

 1. vodiš se premisom da su to najizdržljivije i najjednostavnije sobne biljke, a da im zapravo ne pružaš onakve uvjete kakvi su im potrebni da uspješno rastu u zatvorenim prostorima
 2. sukulenti jednostavno vole biti vani i često će lakše pretrpjeti nemilosrdne vanjske uvjete nego one kakve bi imali u zatvorenom prostoru

Još jednom želim samo naglasiti da je pojam ‘sukulent’ toliko širok, da kada negdje pišem sukulentnaravno da se to ne može primijeniti na svaku pojedinu vrstu sukulenta, već samo općenito na široki dio biljaka iz tog svijeta.

U članku Vrste sukulenata | 20 sukulenata koje jednostavno morate upoznati možete uživati u slikama predivnih šarenih sukulenata i saznati za možda neke vrste za koje prije niste znali.

Idealni uvjeti za sukulente u zatvorenim prostorima

Prije nego što se bacimo na sukulente otporne na hladnoću, želim podijeliti nekoliko članaka koji vam mogu biti korisni za održavanje sukulenata u zatvorenim prostorima.

Općenito su tri stvari ključne – puno svjetlosti, rahla, dobro propusna zemlja koja neće dugo zadržavati vlagu te zalijevanje tek kada se zemlja posuši.

Više informacija potražite u – Održavanje sukulenata u sobnim uvjetima | Osvjetljenje i Zalijevanje sukulenata | kada i kako zalijevati sukulente u sobnim uvjetima.

Sukulenti zimi vole niže temperature

Ono zanimljivo kod sukulenata je da zimi mnoge vrste traže općenito niže temperature. Znači da ukoliko ih imate kod kuće – najidealnije bi ih bilo držati u prostoriji koju ne grijete.

Ukoliko želite smjestiti vaše sukulente u ulazni hodnik, predvorje, stubište i neko slično mjesto koje zimi gotovo da niti ne dosegne temperaturu višu od 15°C – sukulentima neće smetati.

Tu je samo važno da imaju i one druge uvjete koji su im potrebni, najvažniji od svih – suha zemlja.

Iznenadili biste se koliko dugo na niskim temperaturama, kada ih ne troši ono jako ljetno sunce, sukulenti zapravo mogu dugo provesti bez vode.

Ovdje moram nadodati da ovisi od svake pojedine vrste kakve temperature i uvjete zahtijeva, pa je uvijek dobro istražiti o točno onoj vrsti koju imate kako bi znali točno što toj vrsti odgovara.

Kod sukulenata razlikujemo one koji aktivno rastu zimi (jesen/zima/proljeće), a miruju ljeti i one koji rastu ljeti (proljeće/ljeto/jesen), a miruju zimi – i to će također utjecati na samu brigu.

Sukulenti koji su u periodu mirovanja npr. zahtijevaju puno manje vode nego kada aktivno rastu.

Tako npr. kaktus Opuntiju koja zimi miruje, od kasne jeseni do proljeća nije potrebno zalijevati.

Također, potrebno je da Opuntije provedu barem nekoliko tjedana tijekom zime na niskim temperaturama (oko 5-10°C) kako bi tijekom sezone rasta kasnije procvjetala.

Međutim, ukoliko cvjetanje nije za vas važan faktor, kaktus može provesti cijelu godinu na prozorskoj klupici u vašem dnevnom boravku.

Toliko stvari igra ulogu kod same brige i održavanja svakog pojedinog sukulenta, i zato je najbolje uvijek osvrnuti se na konkretno onu vrstu koju imate, a ne pratiti općenite savjete koji uključuju samo riječ “sukulent”, bez ikakve distinkcije između pojedinih vrsta.

Tek “primarni” savjeti poput – dobro propusna zemlja, puno svjetla, zalijevanje kada se zemlja posuši – se mogu primijeniti na sve sukulente.

Sukulenti otporni na zimu i hladnoću

Moj stan nema najidealnije uvjete za sukulente, ali toliko ih volim da sam igrom slučaja primijetila da stvarno uživaju na balkonu i da mogu bez ikakvih problema tamo provesti i cijelu zimu bez apsolutno ikakve zaštite. I da uz to, odlično napreduju!

Naravno da ulogu igra i gdje živite i koliko nisko temperature kod vas padnu zimi.

Kod mene je vrlo blaga zima i temperature ispod 0°C su već ono “ajme pala je temperatura ispod nule” (a zapravo je samo -1°C, i to ponoći). Tako da će naravno o tome ovisiti koje točno vrste kod vas konkretno mogu preživjeti i vani.

Postoje vrste koje će prezimiti na temperaturama od oko 5-10°C (što bi ja, u ovom trenutku dok još nosimo kratke rukave, rekla da je neka prosječna temperatura zimi u obalnom dijelu Istre i Dalmacije), ali postoje i one koje će preživjeti i na -15°C.

Ono ključno je da ukoliko vaše sukulente zimi pustite vani, ne zalijevate često.

Mogli bi reći “Ako si u nedoumici zaliti ili ne, nemoj zaliti.”

Moje čak niti kiša se uspije zaliti jer su sklonjeni u unutrašnjem dijelu balkona. Stvarno mora puhati da koja kap kiše dosegne ikoju teglu i tako bez problema provedu tih nekoliko najhladnijih mjeseci u godini.

Lista sukulenata prema izdržljivosti

S obzirom da ja gotovo sve svoje sukulente držim na balkonu 365 dana u godini, mogu vam reći koje vrste su prošle test “Istarske zime”:

*svi su postepeno priviknuti na hladnije temperature – nisu usred zime bili iznijeti vani iz tople prostorije, već su od kasnog proljeća/ljeta bili vani i preko jeseni postepeno bili izloženi padu temperature.

Aloe vera i dr. vrste Aloa
Kaktus – razne vrste
Ferocactus emoryi
Kalanchoa – razne vrste

Kalanchoe nisu kategorizirane kao otporne na hladnoću, ali zimi svakako vole hladnije temperature (5-20°C).

Meni su počele cvjetati iz godine u godinu tek kada sam ih počela držati na balkonu. U stanu je jedna bila 3 godine i nije nikada procvjetala – prvu zimu/proljeće (nakon što sam ju pustila vani od ljeta) je bila sva puna pupova.

Echeverija – razne vrste

Echeverije, kao i Kalanchoe, inače nisu klasificirane kao sukulenti otporni na niske temperature, tako da ih je potrebno unijeti ukoliko je kod vas temperatura zimi konstantno ispod 0°C.

Sedum – razne vrste

Kod Seduma pripazite, jer se Sedumi razvrstavaju u one otporne na hladnoću i one koji to nisu.

na fotografiji – Sedum palmeri u cvatu

Još neke vrste:
 • Agava – razne vrste
 • Crassula ovata – razne podvrste
 • Graptopetalum paraguayense
 • Cotyledon orbiculata
 • Sempervivum – razne vrste
 • Delosperma cooperi
 • Carpobrotus acinaciformis

Sukulenti koji su otporni na mraz (do -15°C) – Sedum i Sempervivum

Sempervivum

Postoje razno razne vrste Sempervivuma.

Njegovi listovi mogu biti glatki, baršunasti ili “dlakavi”, a sa promjenom temperature mijenjaju i svoju boju. Tako da zima može naizgled sasvim običnog zelenog Sempervivuma zarumeniti predivnim tamno crvenim nijansama.

Neke vrste Sempervivuma mogu izdržati i temperature do skoro -30°C.

Naravno, nekad je moguće da će biljka (bilo koja koja bi trebala biti otporna na niske temperature) uvenuti i na oko 0°C, ali to je više izuzetak nego pravilo.

Sempervivum zimi miruje, a aktivno počinje rasti na proljeće.

Sedum

Kod Seduma razlikujemo one koji su ekstra izdržljivi na niske temperature, i one koji ne podnose izrazito niske temperature.

Također, među vrstama koje su otporne na niske temperature – neke vrste će potencijalno i izgubiti svo lišće tijekom zime, ali će na proljeće ponovno niknuti, dok će druge vrste ostati iste tijekom cijele godine.

Neke od vrsta koje su izdržljive na izrazito niske temperature su:

 • Sedum rubrotinctum (na fotografiji)
 • Sedum rupestre
 • Sedum dasyphyllum
 • Sedum mexicanum
 • Sedum telephium
 • Sedum palmeri
Podijeli u komentaru koji od tvojih sukulenata kod tebe prezime vani (na balkonu ili u dvorištu) i kolika je zimska prosječna temperatura 🙂

4 comments

 1. Ovo je odličan članak, jednostavan, razumljiv i vrlo poučan!
  Hvala Pjantini!

  1. Draga Slavica, drago mi je da vam se svidio članak. Puno hvala na lijepom komentaru! 🙂

 2. Živim u Zagrebu i svoje sedume držim cijele godine na terasi. Terasa je otvorena, no zbog krova nema mraza… Na terasi mi uspijevaju brojni žednjaci npr. Sedum sieboldii ( koji u jesen cvijeta i tek je tada najljepši), sedum spectabile i sedum autumn fire. Također, imam i puno sukulenata, također u žardinjerama na terasi, no njihove nazive ne znam…

  1. Draga Mihela, hvala vam što ste podijelili vaše iskustvo! 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *