Košarica

Phalaenopsis orhideja | njega i održavanje

Orhideje su jedne od najčešćih sobnih biljaka pa su tako i jedne od prvih koje se ušuljaju u naše domove i potaknu ljubav prema sobnim biljkama. Nisu slučajno super poklon za razne prigode, koji za razliku od buketa rezanog cvijeća, može trajati dugi niz godina. U nastavku pronađite nekoliko važnih smjernica kako održavati vašu Orhideju sretnom.

Ukoliko tek planirate kupiti Orhideju, obratite pažnju na ovih nekoliko smjernica kako bi vaša Orhideja bila zdrava i što duže u cvatu.

Kako odabrati najbolju Orhideju?

Danas Phalaenopsis Orhideje možemo pronaći u puno različitih boja, da je sam odabir možda i najteža stvar u ovom slučaju. Nakon što ste odabrali boju cvijeta, bacite oko na sljedeće stvari:

  • izgled lista
  • izgled korijena
  • broj/količina pupova

Izgled lista i izgled korijena mogu nam puno pomoći u razlučivanju zdravlja Orhideje.

Odaberite orhideju koja ima čvrste, zelene listove i zelene ili srebrnkaste čvrste korijene. Ono što je bolje izbjeći su žuti i mekani/mlitavi listovi i smeđi/crni ili mekani korijeni.

Daleko od toga da je zadovoljstvo nekad i pokupiti onu odbačenu Orhideju koju nitko ne želi, koju je i samo osoblje zapostavilo. Međutim, naročito ako birate za poklon, razumljivo je da želite odabrati onu u što boljem stanju.

Uz to, obratite pozornost na broj pupova i uzmite onu koja ih ima najviše.

Njeni predivni cvjetovi nas tako lako mogu omamiti da bi najradije odabrali onu kojoj su svi cvjetovi već otvoreni, ali s obzirom da ne znamo koliko dugo su već otvoreni – ne možemo znati koliko će još trajati.

Ukoliko odaberete onu s puno pupova, to znači da će ona tek procvjetati i da ćete duže uživati u njenim cvjetovima.

Phalaenopsis Orhideja – osvjetljenje

Orhideje uživaju na jakom indirektnom osvjetljenju. Ovakvo osvjetljenje je potrebno kako bi Orhideja cvjetala i održala svoje cvjetove što duže.

Međutim, moramo paziti da iz zaštitimo od jakog direktnog sunca koje joj vrlo lako može oštetiti listove i osušiti cvjetove.

Zato je nježno osvjetljenje istočnog prozora u ovom slučaju idealno.

Osvjetljenje koje prodire kroz južno orijentirane prozore je najjače i najintenzivnije, naročito ljeti. Zato je važno zaštititi orhideje od tih jakih sunčevih zraka. Idealna rješenja su bijele lagane zavjese ili poluprozirne folije za prozore, koje i dalje propuštaju svjetlo, ali ga filtriraju.

Poigrajte se s pozicijom biljke, pritom imajući na umu da vaša Orhideja bude okupana sa što više jakog, ali indirektnog osvjetljenja.

S obzirom da su Orhideje osjetljive na hladnoću, zimi pripazite da ih ne držite na propuhu ili izravnom udaru hladnog zraka. Ukoliko vam se Orhideja nalazi na klupici prozora kojeg često otvarate, pomaknite ju sa klupice za vrijeme dok je prozor otvoren.

Phalaenopsis Orhideja – zalijevanje

Kod zalijevanja se postavljaju dva pitanja – kako odrediti kada je vrijeme za zaliti Orhideju i kako je zaliti?

Možda ste primijetili npr. kod Chlorophytuma (biljka pauk) ili npr. kod nekih vrsta paprati, kako im listovi lagano posive kada ih je potrebno zaliti. A jednom kada ih zalijete, ponovno im se vrate žarko zeleni listovi.

Tako ćete kod Orhidejinih korijena primijetiti da joj korijeni posive kada joj je potrebno vode. Dok su joj korijeni još zeleni, nije potrebno zalijevati.

Uz sivkaste korijene, osjetit ćete i da je posuda u kojoj je vaša Orhideja posađena, izrazito lagana – naročito u odnosu kada je biljka tek zalivena. To znači i da se sam supstrat posušio, odnosno da je voda isparila i da je vrijeme za ponovno zalijevanje.

Koliko često ćete trebati zalijevati teško je reći, jer to ovisi o nizu različitih faktora koji na to mogu utjecati. Zato se nemojte slijepo voditi nekim tuđim pravilom, poput 1xtjedno, već obratite pozornost na vašu Orhideju i njene konkretne potrebe.

Moguće je da ćete trebati zalijevati i svakih 5 dana, a moguće i svakih 10. Zato je važno prije zalijevanja provjeriti korijene. – Upravo to i je jedan od razloga zašto sadimo Orhideje u prozirne posude.

Kako zalijevati Orhideje?

S obzirom da su Orhideje posađene u poseban supstrat, koji se u načelu sastoji od kore drveća, obično zalijevanje od gore neće biti dovoljno da Orhideji pružimo vodu koja joj je potrebna. Kada bi zalili od gore, odmah bi primijetili kako voda vrlo brzo prolazi kroz posudu i izlijeva se vani kroz odvodne rupice.

Zato je idealno za orhideje kombinirati metodu zalijevanja od gore s metodom zalijevanja od dole.

Prije samog zalijevanja, stavite vašu Orhideju u neku dublju posudu. Zatim je krenite zalijevati tako da zalijevate uz rub posude.

Ovo je važno kako bi izbjegli da voda dođe do krune ili između listove, gdje se može lako zadržati i potaknuti truljenje biljke.

Kako zalijevate Orhideju, voda će početi oticati vani u dublju posudu. Nastavite tako zalijevati sve dok se ne nakupi oko dva, tri prsta vode u vanjskoj posudi. Sada sve što trebate napraviti je pustiti biljku da sama nastavi upijati vodu na 15-30 minuta.

Zalijevanje od gore možete i skroz preskočiti tako da vašu Orhideju samo direktno stavite u dublju posudu napunjenu vodom.

Nakon što je Orhideja popila dovoljno vode, sav višak koji je ostao bacite. Prije nego što ju vratite na mjesto, osigurajte da se višak vode iscijedio iz posude tako da se ne zadržava oko korijena.

Zato ukrasne posude za Orhideje imaju duplo dno, kako bi se osiguralo da se voda nikad ne zadrži oko korijena.

Supstrat za Orhideje

Phalaenopsis Orhideje (kao i većina drugih vrsta Orhideja) su epifiti – biljke koje rastu po stablima tako što se svojim korijenima pridržavaju za koru drveća.

Orhidejini korijeni nisu naviknuti na “običnu” zemlju. Oni zahtijevaju više kisika i puno bolji protok zraka u usporedbi s korijenima biljaka koje rastu u zemlji.

Bez tog dodatnog dobrog prohoda zraka, korijeni Orhideja mogu vrlo lako strunuti.

Zato se Orhideje sade u supstrate koji u načelu sadrže najviše kore koja na najbolji način oponaša prirodne uvjete u kojima Orhideje rastu. Takvi supstrati zadržavaju dovoljno vode dok se istovremeno i brzo osuše te omogućuju odličan protok zraka među korijenima.

Gnojenje Orhideja

Kao što smo već ranije spomenuli, Phalaenopsis Orhideje su epifiti i u prirodi se oslanjaju na nutrijente iz kiše i sa kore drveća na kojima rastu. Upravo zbog toga ne zahtijevaju puno gnojenja niti u sobnim uvjetima, dapače.

Mogu se gnojiti univerzalnim gnojivom za sobne biljke ili specifičnim gnojivom za Orhideje.

Razlika je u omjeru i koncentraciji nutrijenata u samom gnojivu. Zato je moguće da će neka univerzalna gnojiva biti malo prejaka za naše Orhideje, pa je njega svakako bolje još dodatno prorijediti (na pola ili 1/4 od preporučenog na ambalaži).

Kada Orhideja nije u cvatu može se gnojiti jednom mjesečno, a kada krene cvjetati može se gnojiti svakih nekoliko tjedana. Pritom naglašavam, nemojte pretjerati s gnojivom jer su, kao i mnoge druge sobne biljke, osjetljive na pretjerano gnojenje.

Jesu li Orhideje otrovne za kućne ljubimce?

Orhideje se ne smatraju otrovnim za kućne ljubimce. Ali ako vaši ljubimci vole istraživati i igrati se s vašim biljkama, stavite Orhideju izvan njihovog dosega, pogotovo kada razvije cvjetnu granu, kako se ne bi jedan dan probudili i vidjeli da je slomljena na pola (da, nažalost pričam iz vlastitog iskustva).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *