Košarica

Afrička ljubičica (Saintpaulia ionantha) | njega i održavanje

Afričke ljubičice jedne su od najpopularnijih i najrasprostranjenijih sobnih biljaka u svijetu. Ono što mnoge privlači kod ove biljke je njezina sposobnost da cvijeta gotovo cijelu godinu! U nastavku ovog članka ćete pronaći osnove njege kako održavati Afričku ljubičicu sretnom tijekom cijele godine.

Afrička ljubičica je jedna od omiljenih sobnih biljaka u kućanstvima diljem svijeta.

Danas postoje stotine različitih kultivara ove biljke.

Možete ju pronaći sa rozim, bijelim ili ljubičastim cvjetovima (također u 100 nijansi spomenutih boja), sa “ispranim” efektom, sa šatiranim listovima i u razno raznim oblicima.

Svoju popularnost je stekla već od samog početka, kada je otkrivena i prevezena u Europu.

Njezin “nadimak” Afrička ljubičica gotovo je skroz zasjenio njezino znanstveno ime Saintpaulia ionantha. Iza znanstvenog imena se krije zanimljiva povijest ove biljke, pa samo da ga ukratko spomenemo.

Ime Saintpaulia je dobila po baronu Walteru von St Paul-Illaire, koji ju je 1892. g. pronašao u Africi, u planinama Tanzanije.

Naziv ionantha znači “nalik na ljubičicu” ili “sa ljubičastim cvijetom”.

U mnogim kulturama je simbol majčinstva, a smatra se i simbolom predanosti, vjernosti i skromnosti.

Upravo zato je i jedna od najčešće poklonjenih biljaka za Majčin dan i Valentinovo.

Ajmo se sada baciti na ono osnovno što je potrebno kako bi vaša Saintpaulia rasla sretna i zdrava, a po mogućnosti i cvjetala veći dio godine.

Afrička ljubičica – osvjetljenje

Afrička ljubičica voli jako indirektno osvjetljenje.

Veći dio dana voli biti okupana nježnim osvjetljenjem koje joj neće oštetiti listove.

Moje je iskustvo da Afrička ljubičica može boraviti i nasuprot sjeverno orijentiranog prozora, istočnog, zapadnog i južnog – i svega između. Jedino što je potrebno je prilagoditi se ovisno o dobu godine.

Ljeti je sunce puno intenzivnije nego zimi, zato će ljeti biti potrebno biljku zaštititi od jakih sunčevih zraka koje prodiru kroz južno orijentirane prozore. U tom slučaju je idealno rješenje bijela prozirna zavjesa ili zastor. Na taj način će svjetlost i dalje prodirati, ali nježno i neće oštetiti listove.

Isto tako, sjeverno orijentirani prozori zimi mogu biti i malo premračni, dok ljeti mogu pružiti onaj idealni ugođaj, poput hlada na plaži.

U svakom slučaju, ukoliko pružite vašoj Afričkoj ljubičici jako, ali indirektno osvjetljenje tijekom godine, već ste na pola puta da vas biljka uveseljava svojim cvjetićima tijekom godine.

Ono super kod nje je što može boraviti i u srednje osvijetljenom prostoru, samo što u tom slučaju neće često cvjetati, ako uopće i procvjeta.

Afrička ljubičica – zalijevanje

Afričku ljubičicu je potrebno zaliti kada joj se zemlja gotovo skroz posuši.

Prije zalijevanja popipajte površinu zemlje, i ukoliko je suha za pola dužine prsta, vrijeme je da zalijete vašu Saintpauliju.

Ne voli nikako biti u natopljenoj zemlji i u tom slučaju će joj korijeni početi trunuti. S druge strane, ukoliko prečesto puštamo da stoji u suhoj zemlji, korijeni će se početi sušiti.

Sada vam ovo možda zvuči da je Afrička ljubičica teška za održavanje, ali stvarno nije i ukoliko ne pretjerujemo s vodom, može ona izdržati naše greškice.

Ukoliko niste sigurni, uvijek je bolje držati ju na sušoj strani nego prezalijevati.

Zamislite si spužvicu za suđe kada ju skroz ocijedite od vode. Nije niti natopljena, a nije niti suha – upravo takva bi trebala biti zemlja vaše Afričke ljubičice većinu vremena.

Kada će biti potrebno zaliti, to će ovisiti o nizu različitih faktora koji su jedinstveni vašoj biljci i vašem domu. Zato nemojte napamet određivati raspored zalijevanja, već provjeravajte zemlju i prema tome procijenite je li ju potrebno zaliti ili ne.

Kako zalijevati Afričku ljubičicu?

Kao i kod svih ostalih sobnih biljaka, možemo koristiti metodu od gore ili metodu od dole, a na vama je koju ćete odabrati.

Kada je u pitanju Afrička ljubičica, meni je puno lakše zalijevati ju od dole.

Takav način je vrlo jednostavan i osigurava da se voda ne zadrži među listovima.

Sve što trebate je položiti vašu Afričku ljubičicu u posudu sa vodom i pustiti ju da ona sama upija vodu kroz rupice na dnu njene teglice. Pustite ju da tako upija oko pola sata, a zatim ju ocijedite od svog eventualnog viška vode i vratite na mjesto.

Metodu od gore je opet dobro svako toliko primijeniti kako bi “isprali” zemlju od nakupina soli i sl.

Kakvu vodu koristiti za zalijevanje Afričke ljubičice?

Više puta sam čula savjet kako Afričke ljubičice treba zalijevati praktički kipućom vodom. Moram vam odmah reći da nisam to nikad niti pokušala napraviti jer je u mojoj glavi to = kuhanje korijena.

Daleko od toga, treba izbjegavati zalijevati hladnom vodom.

Idealno je koristiti vodu sobne temperature ili malo topliju od toga. Kratak odgovor – mlaka voda je najidealnija.

Na taj način nećemo šokirati biljku niti prehladnom, a niti pretoplom vodom.

Afrička ljubičica – supstrat

Vrlo usko sa samim zalijevanjem, tu je supstrat u kojem je posađena naša Afrička ljubičica.

Supstrat će igrati ogromnu ulogu u tome koliko često ćete trebati zalijevati vašu biljku.

Afrička ljubičica voli lagani i prozračni supstrat koji će omogućiti dobru cirkulaciju kisika među njenim korijenima.

Ukoliko je vaša Afrička ljubičica u prekompaktnom supstratu koji se sporo suši, najbolje je da ju presadite u novi supstrat koji će biti obogaćen materijalom poput perlita, zeolita, vermikulita, i sl.

Više o samom supstratu i vrstama supstrata možete pronaći u članku – Supstrati za sobne biljke | kako postići optimalnu drenažu zemlje.

Afrička ljubičica – presađivanje

Da se odmah nadovežem na presađivanje zbog lošeg supstrata. U tom slučaju nije potrebno biljku presaditi u veću posudu, već samo zamijeniti zemlju novom.

Afrička ljubičica voli biti vezana korijenjem.

Zato ju nije potrebno često presađivati u veću posudu, maksimalno jednom na godinu – ako.

Jednom kada je ispunila svojim korijenjem posudu, vrijeme je presaditi ju u veću. U tom slučaju odaberite samo za prst širu posudu, ne veću od toga.

Afrička ljubičica ima plitko korijenje, zato prilikom odabira nove posude odaberite onu širu i pliću te izbjegavajte duboke posude.

Afrička ljubičica – Temperatura i vlaga

Afrička ljubičica voli temperature između 15°C i 30°C, što znači da će joj vaša prosječna sobna temperatura odgovarati.

Zimi samo pripazite da nije izložena propuhu.

Također, nije zahtjevna niti po pitanju vlage jer ne zahtjeva visoku razinu vlage u zraku.

Afrička ljubičica – gnojenje

Kako bi vaša Afrička ljubičica rasla i cvjetala, potrebno joj je malo pomoći i u pogledu suplementiranja potrebnih nutrijenata.

Od proljeća do jeseni gnojite vašu Afričku ljubičicu jednom mjesečno tekućim gnojivom za cvijeće.

Moja preporuka je da napravite slabiju otopinu od one preporučene na ambalaži. Npr. ako piše da 1 čep razrijedite u 1L vode, možete 1 čep razrijediti i u 2-3L vode.

U svakom slučaju, uvijek je bolje pognojiti manje nego više.

African violet society of America – Društvo Afričke ljubičice Amerike (da, i to postoji) preporučuje da se koristi gnojivo koje ne sadrži ureu kao izvor dušika jer su Afričke ljubičice osjetljive po tom pitanju.

Zimi ja zapravo uopće ne gnojim, jer zimi općenito ne gnojim niti jednu sobnu biljku. Ali vi ne morate stati ukoliko vidite da vaša Afrička ljubičica aktivno raste, samo smanjite učestalost u odnosu na tople mjesece.

Je li afrička ljubičica otrovna za kućne ljubimce?

Za kraj, ono što kao vlasnici kućnih ljubimaca uvijek volimo čuti – Afrička ljubičica nije otrovna za naše čupave cimere.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *