Košarica

Tradescantia albiflora Nanouk | njega i održavanje

Tradescantia nanouk jedna je od onih biljaka koje su jednostavno ljubav na prvi pogled. Teško je odoliti njenim predivnim, rozom bojom prošaranim listovima. Uz to je možda i najjednostavnija vrsta Tradescantie za održavanje.

To što je toliko jednostavna za održavanje, svjedoči činjenici da je ova vrsta Tradescanie zapravo kultivar. Stvorena je u Nizozemskoj sa specifičnim ciljem da bude izdržljivija i kompaktnijeg rasta – što su upravo i postigli.

Prema mom iskustvu, jedina druga vrsta Tradescantije koja je gotovo isto izdržljiva i jednostavna za održavanje je meksička ljepotica – Tradescantia pallida.

Danas ćete pronaći više vrsta i kultivara šarenih Tradescantia koje su sve međusobno dosta slične i za koje bi možda na prvu rekli da su kultivar Nanouk. Međutim, nju je vrlo jednostavno razlikovati od svih drugih prema nekoliko karakteristika.

T. Nanouk, za razliku od većine drugih vrsta Tradescantia, a naročito kultivara T. fulminesens tricolor s kojom se često brka, ima tvrđe, mesnatije i malo veće listove te deblju i čvršću stabljiku, uz to što je i puno izdržljivija na sušna razdoblja (aka kada mi zaboravimo zaliti na vrijeme).

Tradescantia Nanouk – osvjetljenje

Tradescantia Nanouk može boraviti u širem rasponu osvjetljenja – od srednjeg do jakog indirektnog osvjetljenja.

Međutim, ono što stvarno najviše voli je jako indirektno osvjetljenje i u takvim uvjetima će rasti brže i bujnije, a listovi će poprimati intenzivnije nijanse roze i zelene boje.

Tradescantia Nanouk može tolerirati i direktno sunce, ali ono najjače ljetno sunce će joj oštetiti roze dijelove lista.

Kako Tradescantije općenito, pa tako i Nanouk, vole tijekom toplijih mjeseci boraviti vani u dvorištu, na terasi ili balkonu.

Međutim, dok T. pallidu npr. možete cijelo ljeto držati na najjačem suncu, svijetlije Tradescantije je ipak potrebno malo zaštititi. Zato ukoliko iznesete vašu Tradescantiu Nanouk vani na proljeće, pripazite samo da ne bude na jakom direktnom suncu.

U stanu ju možete držati i ispred južno orijentiranog prozora, ali ponavljam, ukoliko primijetite da je sunce prejako, zaštitite je npr. bijelom propusnom zavjesom ili je malo unesite u prostor.

Uz to, može slobodno biti i kraj istočnog prozora ili par metara u prostoru od južno ili zapadno orijentiranog prozora. Jedino osvjetljenje koje je možda malo previše ograničeno je osvjetljenje sjevernog prozora. Ali neko vrijeme bi vaša Tradescantia mogla i tamo provesti.

Sve ovisi o vašem prostoru, zato se slobodno malo poigrajte, i vidite gdje se vašoj Tradescantiji najviše sviđa biti.

Tradescantia Nanouk – zalijevanje

Ukoliko ste imali neke druge Tradescantie u prošlosti, poput T. zebrine ili nekih šarenih kultivara T. fluminensis, možda ste primjetili kako bi se relativno brzo listovi počeli sušiti ukoliko ste je zaboravili zaliti na vrijeme. U njihovom slučaju taj “na vrijeme” znači – kada se zemlja pomalo počne sušiti, ali se nije još skroz osušila.

Kod T. Nanouk, s druge strane, nećete imati takvih trauma jer ona može izdržati i nešto kraći period suše.

Naravno, nemojte je puštati dugo u suhoj zemlji, naročito ne na višim temperaturama. Ali nije da će vas iznenaditi suhim listovima po vašem povratku s puta ili u nekim sličnim situacijama u kojima bi mogla i nekoliko dana duže ostati u suhoj zemlji.

Tradescantiu Nanouk možete zalijevati kada je zemlja suha za dužinu vašeg prsta. Dok osjećate da je površina zemlje mokra, nemojte još zalijevati.

Tradescantia Nanouk ima mesnate listove i stabljike koje zadržavaju vodu i dok se zemlja ne počne pomalo sušiti, nije potrebno zalijevati.

Jednom kada je došlo vrijeme da ju zalijete, ona bolja opcija u njenom slučaju je metoda zalijevanja od dole. Više o metodama zalijevanja možete pronaći u članku – Kako zalijevati sobne biljke? | metoda od gore vs metoda od dole.

Tradescantia je puzaica koja vrlo brzo raste i lako popuni površinu posude u kojoj je posađena. To nam zato može stvoriti izazov kod zalijevanja, ukoliko ju želimo zalijevati od gore. Velika je vjerojatnost, ukoliko zalimo od gore, da će većina vode samo skliznuti vani, bez da zapravo biljci opskrbimo vodu.

Metodom od dole će voda u svakom slučaju dostići svo korijenje, važno je samo dati joj dovoljno vode. Višak vode koji se nije upio nakon 15-30 minuta, iscijedite. (npr. ukoliko se višak vode zadržao u ukrasnoj posudi ili tanjuriću). Nikako nemojte puštati biljku da ostane dugo sjediti u višku vode.

U svakom slučaju, važno je da biljci opskrbite dovoljno vode kako bi voda dosegla svo korijenje.

Kako bi mogli primijeniti metodu zalijevanja od dole, važno je da je biljka posađena u posudu s odvodnim rupicama. Uz to, osigurati da posuda ima rupice na dnu važno je i za samo zdravlje korijena.

Tradescantia Nanouk – gnojenje

Gnojenje je važno tijekom sezone rasta, odnosno od proljeća do jeseni, jednom mjesečno.

Za gnojenje Tradescantie možete koristiti kompletno univerzalno gnojivo za sobne biljke, pritom prateći upute na ambalaži. Ukoliko niste sigurni, uvijek je bolje dati manje gnojiva nego previše gnojiva.

Je li Tradescantia Nanouk otrovna za kućne ljubimce?

Tradescantia je kategorizirana kao otrovna biljka za kućne ljubimce.

1 comments

  1. Dobila sam ovu predivnu puzavicu, dijelila je I odjedanput, u jesen poceli su se susiti listovi, otpadati, biljka je poslala potpuno neugledna, I pored njega nesta.
    Pokusala sam nekoliko preostalih stabljika oziliti u vidi ali nije spustila jorijenje stabljika tune.
    Ne znam zasto je ovo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)