Košarica

Phlebodium aureum blue star – plava paprat | njega i održavanje

Kraj toliko različitih vrsta paprati, našla se i ova predivna plava paprat. Specifična po svojim plavkasto zelenim listovima i čupavim rizomima. Listovi su joj toliko lagani i lepršavi, da izgledaju kao da plešu unutar ukrasne posude, zar ne?

Phlebodium aureum u prirodi raste kao epifit (ne raste u zemlji već po stablima) pod krošnjama tropskih i suptropskih prašuma. To je zapravo jedina vrsta Phlebodiuma koja se od Južne Amerike, preko Kariba, proteže i sve do juga Sjeverne Amerike.

Zbog toliko raznolikog staništa, Phlebodium se može adaptirati i na razno razne mikroklime, od vlažnijih do onih malo više suhih predjela, od jačeg osvjetljenja do duboke sjene, pa i od toplijih do malo hladnijih predjela.

Upravo zato je Phlebodium jedna od vrsta paprati koja će se bolje prilagoditi našim sobnim uvjetima. Za razliku od npr. neke druge vrste koja zahtijeva više razine vlage u zraku.

Phlebodium aureum – zalijevanje

Kao što smo i prije spomenuli, Phlebodium aureum u prirodi raste u vlažnim predjelima.

Iako, upravo zato što je paprat i što u većem opsegu raste u iznimno vlažnim uvjetima, Phlebodium aureum se može prilagoditi i malo nižoj razini vlage. Međutim, to ne znači da mu vlaga nije potrebna, dapače.

Idealno bi bilo održavati zemlju u kojoj je posađena vaša paprat uvijek lagano vlažnom.

Lakše je reći nego ostvariti – “uvijek LAGANO vlažnom” – ali potrudit ću se što bolje približiti što pod time mislim.

U principu to najprije znači da ne puštate da se zemlja skroz osuši između zalijevanja. U tom slučaju ćete primijetiti kako se listovi pomalo počinju sušiti.

S druge strane nije potrebno niti zalijevati toliko da je zemlja uvijek puna vode, upravo suprotno. I premokra zemlja će izazvati probleme, kao i kod drugih sobnih biljaka. To mogu biti problemi s korijenima, ili u slučaju ove paprati, s rizomima.

Neka “sredina” koja je meni, a koja bi i vama mogla biti indikator da je vrijeme da ju zalite – dok je zemlja još uvijek vlažna, ali je teglica u kojoj je posađena već dosta lagana.

Važno je dakle izbjegavati dva ekstrema – prenatopljenu zemlju i presuhu zemlju. Nikako nemojte puštati vašeg Phlebodiuma da sjedi u višku vode – to će potaknuti truljenje korijena i rizoma iz kojih rastu novi listovi.

Ukoliko je potrebno da povisite razinu vlage u zraku oko vaše paprati, možete ju postaviti iznad razine vode – u tom slučaju ćete trebati dodati kamenčiće ili nešto slično, što će držati biljku izvan dosega te vode. Dok će biljka istovremeno uživati u svom malom vlažnom raju.

Također, kako biste povisili razinu vlage, možete ju grupirati zajedno sa drugim biljkama, naročito isto onima koje su ljubitelji viših razina vlage u zraku.

Ukoliko želite prskati paprat, koristite destiliranu vodu, kako tragovi kamenca ne bi ostali na listovima, i činite to redovno (ne jednom tjedno, već svaki dan), po mogućnosti u isto doba dana.

Kako zalijevati Phlebodium?

Preporučljivo je zalijevati ga ili “od dole” ili, ukoliko zalijevate “od gore”, zalijevati uz rub same posude.

Ukoliko ga želite zalijevati od dole, možete koristiti ili njegovu ukrasnu posudu (ukoliko ga držite u njoj) ili se poslužite nekom drugom kanticom, lavorom ili sl. Ulijte velikodušnu količinu vode (npr. do 1/3 visine posude u kojoj je posađena paprat) i pustite ju tako 15-20 minuta da upija vodu.

Kada je biljka dovoljno popila, osjetit ćete da je i sama površina zemlje postala vlažna, a posuda teška. To znači da je dovoljno vode i da je voda dostigla svo korijenje.

Ukoliko primijetite da je voda vrlo brzo “nestala”, a da je posuda i dalje lagana – dodajte još vode.

Onu vodu koja se nije apsorbirala nakon 30ak min, obavezno iscijedite kako vaša paprat ne bi ostala sjediti u tom višku vode.

Ukoliko želite zalijevati od gore, izbjegavajte zalijevati po rizomima, već nastojite zalijevati uz rub posude. I u tom slučaju učinite to tako da ju obilno zalijete, a višak vode pustite da se iscijedi vani.

Koji je idealan supstrat za plavu paprat?

Zalijevanje me automatski vodi do samog supstrata u kojem je vaš Phlebodium posađen. Ovisno o vrsti supstrata ovisit će i koliko često će biti potrebno zalijevati, odnosno koliko brzo će se sušiti sam supstrat.

S obzirom da je Phlebodium aureum u prirodi epifit, ne zahtijeva zemlju koja će dugo zadržavati vlagu oko korijena (za razliku od terestrijalnih vrsta paprati). On će više profitirati od visoke razine vlage u zraku nego od mokre zemlje.

Idealan supstrat za ovu vrstu paprati možete vrlo jednostavno izmiješati sami.

U običnu zemlju za sobne biljke ili u kokosova vlakna (ovisno što više volite koristiti), dodajte i kore za Orhideje. Uz to, možete dodati i malo zeolita ili sl. te organskog gnojiva poput glisnjaka. Omjer može biti npr. 50% upijajućeg materijala (25% kokosovih vlakana i 25% glisnjaka) i 50% propusnog materijala (25% kore i 25% zeolita).

To će supstrat učiniti više prozračnim što znači da će zrak bolje cirkulirati i da će se sam supstrat brže sušiti.

U tom slučaju, naravno, trebate imati na umu da će redovnije zalijevanje biti potrebno.

Također, ukoliko je paprat u takvoj vrsti supstrata, metoda zalijevanja od dole je idealnija.

Kada su nam supstrati rahliji, prozračniji, voda vrlo brzo prođe kroz takav supstrat, i ukoliko ne zalijemo obilno više puta sa svih strana, moguće je da će se voda samo iscijediti kroz odvodne rupice i da se neće puno zadržati unutar same posude.

U takvim slučajevima mislimo da smo zalili biljku, dok je njoj zapravo još uvijek potrebno vode.

Više informacija o supstratima i sadnji sobnih biljaka općenito možete pronaći u – Sadnja i posude.

Phlebodium aureum – osvjetljenje

Phlebodium aureum može tolerirati niže razine osvjetljenja, ali uživa u srednjem do jakom indirektnom osvjetljenju.

Vrlo je važno držati ga izvan dosega direktnog osvjetljenja – sunce nikad ne smije direktno tuči na listove paprati.

Idealno je nježno osvjetljenje istočnog i zapadnog prozora, međutim možete ga postaviti i na sjeverno orijentirani prozor ili par metara u prostor od južno orijentiranog prozora (važno je da je izvan dosega direktnih sunčevih zraka).

Tijekom toplih mjeseci tijekom proljeća i ljeta, možete vašeg Phlebodiuma iznijeti vani na balkon, terasu ili u dvorište. Paprati uživaju biti vani tijekom toplijih mjeseci.

Važno je samo da ga stavite u sjenu, kako mi sunce ne bi oštetilo listove i da pripazite više na zalijevanje, jer će se supstrat puno brže sušiti ukoliko je vani (upravo zbog visokih temperatura).

Phlebodium aureum – gnojenje

Phlebodium ne zahtijeva puno gnojiva.

Možete koristiti tekuće univerzalno gnojivo za sobne (ili zelene) sobne biljke. U tom slučaju, gnojivo možete dodatno razrijediti, i u 1/2 snage od preporučenog na ambalaži.

S tako razrijeđenim gnojivom možete pognojiti vašu paprat jednom svaka dva mjeseca, od proljeća do jeseni.

U svakom slučaju, bolje je dati joj manje gnojiva, nego previše.

Je li Phlebodium aureum otrovan?

Poznato je da su paprati sigurne za djecu i kućne ljubimce.

Tako se i ovaj Phlebodium smatra sigurnim. Ali pripazite, jer su njegovi listovi dosta privlačni našim malim krznenim predatorima, pa je u ovom slučaju obrnuto – treba zaštititi paprat od kućnog ljubimca, a ne kućnog ljubimca od paprati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *