Košarica

Zašto je uzgajanje sobnih biljaka odličan hobi | Prednosti uzgajanja sobnih biljaka

Ne postoji ukras koji može unijeti toliko ljepote i posebnog ugođaja u prostor kao što to može sobna biljka. Međutim, to nije jedina prednost koju nam donosi uzgajanje sobnih biljaka.

Stvaranje naše urbane džungle, uz unošenje zelenila u naše domove – što uljepšava naše unutarnje prostore i unosi osjećaj smirenosti i blagostanja, može nam pomoći i u drugim brojnim stvarima.

Što su vas naučile sobne biljke i što najviše volite kod uzgajanja sobnih biljaka? Napišite mi dole u komentaru 🙂 Moj osvrt ćete pronaći u nastavku ovog članka.

Što nam pruža hobi uzgajanja sobnih biljaka?

Aktivnost

Uzgajanje i briga o sobnim biljkama je odličan hobi, prije svega jer nas drži aktivnima.

Mogli bi reći da je to aktivnost koja nas istovremeno (na dobar način) fizički izmori, a psihički opusti (osim ako se borite s nametnicima, onda definitivno suosjećam vašu frustraciju).

Fizički smo aktivniji u naše slobodno vrijeme – nosi, seli, vraćaj na mjesto, čisti, zalijevaj, presađuj…, ali nije samo fizička aktivnost ta koju vršimo.

Puno smo više prisutni u trenutku, misli su nam (koliko toliko) fokusirane na to što radimo. To je aktivnost koja nas opušta i smiruje. Obično čišćenje listova postaje svojevrsni oblik meditacije.

Donosi nam radost kada nam biljka nakon dužeg vremena izbaci novi list ili cvijet. Čini nas ponosnima (na sebe) kada spasimo neku biljku od sigurne propasti i radosnima dok ju gledamo kako raste.

Sobne biljke nas mogu naučiti razno raznim stvarima

Kada malo bolje razmislimo, naše sobne biljke nas uče o životu, prilagodbi promjenama i različitim uvjetima, strpljenju, ustrajnosti, životnom ciklusu, posvećenosti i osjećaju odgovornosti.

Strpljenje

Biljke nisu stvari, nisu statični predmeti, već imaju svoj životni ciklus i konstantno se mijenjaju. Ne izgledaju uvijek savršeno, ali su zapravo predivne u svojoj slobodi i “nesavršenosti”.

Biljke nas uče strpljenju.

Uče nas strpljenju dok čekamo da narastu. Uče nas strpljenju dok čekamo da se pojavi novi list. Da ne spominjem koliko tek strpljenja nam je potrebno kada je u pitanju šatirana biljka ili biljka s fenestracijama (procjepima), pa je otvaranje novog lista svaki put neko potpuno novo iskustvo.

Uče nas strpljenju kada moramo prebrisati mali milion listova, ali je nužno da to napravimo kako bi ju spasili od sigurne propasti (npr. pojava nametnika).

Uče nas strpljenju kada tek uzmemo reznicu i čekamo da razvije korijene.

Biljke nas uče strpljenju na razno razne načine i to se na pozitivan način može prenijeti u sve druge aspekte našeg života.

Ustrajnost

Nadovezano na strpljenje, ustrajnost je još jedna osobina koju nam potiče uzgajanje sobnih biljaka.

Kroz održavanje sobnih biljaka nerijetko se susrećemo sa nizom prepreka. Rješenje nije nikad odustati, nego dokučiti problem i riješiti ga.

Kao što biljke ustrajnost pokazuju vlastitim primjerom – i kada ih zaboravimo zaliti ili, kada ih našom nesmotrenošću stavimo na direktno sunce, pa dobe opekline po listovima, one i dalje rastu, i dalje nas nastoje razveseliti novim listićima (a ponekad i cvjetićima). Tako i mi moramo biti ustrajni kod njihovog održavanja.

Na ovim slikama možete vidjeti moju Tradescantiu Nanouk.

Moram priznati da se ona malo “zagubila” u moru drugih biljaka i nije dobivala gotovo nikakvu pažnju s moje strane. Kupila sam ju malu malu, u teglici od 6-7cm promjera.

Uživala je u stanu na indirektnom osvijetljenju južno orijentiranog prozora (prva slika). Netom prije ljeta prošle godine dobila je novu, malo veću posudu i u njoj je od tada (vrijeme je za veću posudu) te je preseljena na balkon.

Također je cijelu zimu provela na balkonu, nezaštićena, sa možda par zalijevanja. Danas kada sam obišla biljke na balkonu me, malo je reći, razveselila svojim prvim cvjetićima (druga i treća slika).

Tradescantia Nanouk – predivna, izdržljiva i ustrajna sobna biljka

Još me jedna biljka ovaj tjedan razveselila, moja Lobularia maritima. S njom sam se po prvi puta susrela prošle godine.

Oduševila me bila svojim preslatkim bijelim cvjetićima i morala je doći sa mnom kući (tj. na balkon).

Čitala sam da je jednogodišnja biljka i kada se prošle godine pred kraj sezone počela sušiti, iskreno sam mislila da je odradila svoje.

Krivo sam mislila. Usprkos suši i cijeloj zimi provedenoj na balkonu, sama se zasijala i ovo proljeće je opet niknula.

Ustrajnost je jedna od vrlina biljaka, a u bavljenju s njima, postaje i naša vrlina.

Zajedništvo

Hobi uzgajanja sobnih biljaka otvara nam vrata predivnoj zajednici ljubitelja sobnih biljaka.

Biti dio zajednice, stvarati nova poznanstva sa svojim istomišljenicima, imati potporu od drugih i uživati u svom hobiju, ima li što ljepše?

Poticanje kreativnosti

Konačno, iako sam sigurno nešto zaboravila napisati, stvaranje naše urbane džungle potiče i našu kreativnost.

Što dublje zaronimo u ovaj predivan svijet, to se neizbježno susrećemo sa sve više različitih vrsta sobnih biljaka. Počinjemo kombinirati više različitih biljaka zajedno u jedan aranžman, kao što je to najčešće sa raznim sukulentima.

Ponekad su tu razni DIY projekti sa samim biljkama, kao što je za to idealna paprat Platycerium bifurcatum (druga slika). Onda su tu i neizostavni terariji u čijim izradama mnogi uživaju.

Organizacija biljaka unutar kuće je još jedan zaseban svijet – usklađivanje posuda, raznih izgleda biljaka i kombinacija s drugim stvarima i namještajima.

Pa su tu i zračne biljke, koje opet možemo na razno razne načine prikazati i istaknuti u našim stanovima.

Možemo se igrati sa posudama i razno raznim postoljima za biljke, stvarati ih, oslikavati, sastavljati, bojati i sl, a ponekad se kreativnost očituje i u našem smišljanju razloga zašto nam treba “još jedna sobna biljka”.
 
Mašti nema kraja i naša kreativnost se može odraziti u velikoj mjeri i u svijetu sobnih biljaka.

 

3 comments

  1. Lobularia maritima.ja neki dan posadila ali ljubicastu.dakle cemu su me biljke naucile?
    Percepciji prostora.uvijek nekako stvorim mjesta kamo ga nema.kad nesto ubijem (jer zaboravim na to) jnstant misao je mjesto.biljke su me naucile da budem optimista -kad je prostor u pitanju.i naucile su me da stalno nosin skarice u torbi.nikad se ne zna na sta cu naic.i naucile su me da mjesta kao ni para;nikad dosta.
    Ali najbitnije je da su uspjele u meni probuditi pozitivne osjecaje i da vidim prirodu u korovu sto raste na skalama.
    Pozz

  2. Postovani!zanima sobno bilje,naime dosta mi je mracno u boravku koje biljke uspijevaju u polu sjeni , ako mi mozete preporuciti bila bih zahvalna.
    Srdacan pozdrav!

    1. Pozdrav Tajana,
      sobne biljke za slabije osvijetljene prostore ćete pronaći u ovom članku – https://pjantina.com/idealne-biljke-za-slabije-osvijetljene-prostore/ 🙂
      Lijepi pozdrav

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)